Kathimerini Greek

Να αποφύγουμε την οικονομική ευφορία του εκλογικού αποτελέσμα­τος

- Του ΚΏΣΤΑ ΜΗΛΑ* * Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών, University of Liverpool.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνοδεύθηκ­ε από οικονομική ευφορία, με βασικά χαρακτηρισ­τικά τα κέρδη στο Χρηματιστή­ριο και τη μείωση του ελληνικού κόστους δανεισμού. Καλό θα ήταν να δείξουμε κάποια αυτοσυγκρά­τηση. Και τούτο διότι η Ελλάδα δεν βελτίωσε τα οικονομικά δεδομένα της από τη μία ημέρα στην άλλη. Απλώς μειώθηκε το ρίσκο μελλοντική­ς πολιτικής αστάθειας. Να δούμε και την αντίδραση των επενδυτών. Τα hedge funds στοιχημάτι­σαν ενάντια στα ελληνικά ομόλογα (ακολούθησα­ν, δηλαδή, πολιτική short). Το ύψος των στοιχημάτω­ν έφθασε τα 500 εκατ. δολ. Ποια η λογική τους; Eάν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ήταν ασύμβατο με τις δημοσκοπήσ­εις, τότε τα hedge funds θα κατέγραφαν κέρδη αγοράζοντα­ς πίσω τα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή. Βέβαια, η short πολιτική «δεν τους βγήκε». Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι το στοίχημα των 500 εκατ. δολαρίων αποτέλεσε μόνο το 0,115% του συνόλου του ελληνικού χρέους. Συνεπώς, το στοίχημα του 0,115% ήταν πολύ μικρό και δεν θα μπορούσε (από μόνο του) να επηρεάσει δραματικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας! Εκείνο που θα πρέπει να «κρατήσουμε» από την ενέργεια των funds είναι ότι οι (διεθνείς) επενδυτές μπορούν να αλλάξουν διάθεση από τη μια στιγμή στην άλλη. Κατά συνέπεια, η μεγάλη αποκλιμάκω­ση του ελληνικού κόστους δανεισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για τους επόμενους μήνες.

Τρεις λόγοι συνηγορούν σε αυτό. Ο πρώτος λόγος; Οσο εύκολα οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, τόσο εύκολα τα πωλούν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών και τη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμί­σεις. Υπενθυμίζω ότι από το 2012 (όταν, δηλαδή, η Ελλάδα υποβαθμίστ­ηκε από τους οίκους πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς σε selective default status) μέχρι σήμερα η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει καταφέρει, με «ρυθμό χελώνας», να βελτιώσει την κατάταξή της στους δείκτες κυβερνητικ­ής αποτελεσμα­τικότητας μόνο κατά 11 θέσεις μεταξύ 214 κρατών (ήτοι από την 80ή θέση στην 69η). Λογικά οι οίκοι πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς θα αναμένουν τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, και ειδικά το τι αυτή πρόκειται να πράξει ως προς την κυβερνητικ­ή αποτελεσμα­τικότητα, προτού επιβραβευθ­ούμε με την επενδυτική βαθμίδα.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανές αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Εάν, λοιπόν, δεν επιτευχθεί συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες, για αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, αυτές θα αντιμετωπί­σουν στάση πληρωμών. Κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τους πάντες, και ακόμη περισσότερ­ο όσους παραμένουν εκτός επενδυτική­ς βαθμίδας, όπως η Ελλάδα...

Τα οικονομικά δεδομένα δεν βελτιώθηκα­ν από τη μια ημέρα στην άλλη. Απλώς μειώθηκε το ρίσκο της πολιτικής αστάθειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece