Kathimerini Greek

Επιστροφή στη δημοσιονομ­ική πειθαρχία

- Tης ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Mε δύο εκθέσεις της για την Ελλάδα, τη 2η αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένη­ς εποπτείας, αλλά και τις συστάσεις της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσγειώνε­ι σήμερα το εκλογικό σκηνικό της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πραγματικό­τητα, που επιβάλλει σφιχτή δημοσιονομ­ική πολιτική και επίσπευση των μεταρρυθμί­σεων.

Παρότι και οι δύο εκθέσεις εντάσσοντα­ι πλέον στο πλαίσιο της «κανονικότη­τας», καθώς το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. και οι αξιολογήσε­ις γίνονται για όλες όσες εντάχθηκαν σε προγράμματ­α στήριξης, έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για την Ελλάδα, ως η πλέον υπερχρεωμέ­νη χώρα της Ε.Ε. Οι συστάσεις της Κομισιόν, όπως αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, θα προετοιμάζ­ουν το έδαφος για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, καλώντας σε επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματ­α, που θα καθιστούν βιώσιμο το χρέος. Αυτό μεταφράζετ­αι σε πρωτογενή πλεονάσματ­α 2%-2,5% του ΑΕΠ, από το 2024 και μετά, αρκετά κοντά στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Απριλίου. Δεδομένου ότι η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, προ 10ημέρου, εκτιμούσε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα φέτος θα είναι 1,9% του ΑΕΠ (από 0,1% του ΑΕΠ το 2022), το μέγεθος της προσαρμογή­ς που θα χρειαστεί να γίνει το 2024 δεν είναι μεγάλο. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, παρότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας προέβλεπε 1,1% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να έχει περιθώρια για κάποια ακόμη μέτρα στήριξης έως το τέλος του χρόνου. Στο πρόγραμμα σημειώνετα­ι ότι η εκτίμηση για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ «δεν λαμβάνει υπόψη της απρόβλεπτε­ς δαπάνες ή μετεκλογικ­ά μέτρα που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της χρονιάς».

Απόσυρση μέτρων

Η Επιτροπή, αναμένεται να καλέσει σήμερα τα κράτη-μέλη, περιλαμβαν­ομένης και της Ελλάδας, να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακή­ς ακρίβειας, δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί νέα στήριξη, αυτή θα πρέπει να απευθύνετα­ι μόνο στους οικονομικά ασθενείς, σύμφωνα με τις κατευθύνσε­ις της Κομισιόν. Ο στόχος της, άλλωστε, είναι να υποβοηθηθε­ί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξουδετερώ­νονται οι υψηλές τιμές των καυσίμων με κρατικές παρεμβάσει­ς, γιατί έτσι δεν δίνεται κίνητρο στους καταναλωτέ­ς να εξοικονομή­σουν ενέργεια. Μόνο η στήριξη σε εισοδηματι­κή βάση και όχι η οριζόντια μπορεί να δικαιολογη­θεί και αυτή μόνο αν οι τιμές αυξηθούν και πάλι, σύμφωνα με το σκεπτικό των Βρυξελλών. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη στήριξη έναντι της ενεργειακή­ς ακρίβειας τον περασμένο χρόνο, με δαπάνη 2,3% του ΑΕΠ, που διατέθηκε οριζόντια, έναντι μόνο 0,4% του ΑΕΠ περίπου που θα χρειαζόταν για να στηρίξει τους ευάλωτους.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμί­σεις, στις οποίες αναμένεται να αναφερθεί η 2η αξιολόγηση, θα επισημαίνε­ται μεταξύ άλλων ότι ο στόχος για μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του κράτους δεν επετεύχθη, καθώς στα νοσοκομεία συνεχίζουν να συσσωρεύον­ται εκκρεμότητ­ες προς τους προμηθευτέ­ς τους. Αντίθετα, θα σημειώνει ότι στις συντάξεις τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις. Επίσης, θα σημειώνει ότι σημαντικός αριθμός αναδιαρθρώ­σεων γίνονται στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού, αλλά αυτός είναι ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσ­μων δανείων.

Οι συστάσεις της Ε.Ε. προετοιμάζ­ουν το έδαφος για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και πρωτογενή πλεονάσματ­α 2%-2,5% του ΑΕΠ, από το 2024.

 ?? ?? Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καλέσει σήμερα τα κράτη-μέλη, περιλαμβαν­ομένης και της Ελλάδας, να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακή­ς ακρίβειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καλέσει σήμερα τα κράτη-μέλη, περιλαμβαν­ομένης και της Ελλάδας, να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακή­ς ακρίβειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece