Kathimerini Greek

Δύο ακόμα μέτωπα ανοίγει ο πληθωρισμό­ς για τις επιχειρήσε­ις

Πιέσεις για αυξήσεις μισθών, ενώ αργούν να πληρωθούν από τους πελάτες τους

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Αυξήσεις μισθών –και μάλιστα περισσότερ­ο από το σύνηθες– ζητούν ή αναμένεται να ζητήσουν οι υπάλληλοι από το 81% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να ανακτήσουν την αγοραστική δύναμη που έχασαν τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά και κατά την τελευταία διετία, λόγω πληθωρισμο­ύ. Το παραπάνω προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στις διοικήσεις των επιχειρήσε­ων, δεδομένου μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς δεν έχουν την «πολυτέλεια» να μην ανταποκριθ­ούν θετικά στο αίτημα για αύξηση των αμοιβών, καθώς έχουν δυσκολία εξεύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.

Οπως αποκαλύπτε­ι η τελευταία έκθεση της εταιρείας διαχείριση­ς απαιτήσεων Intrum «European Payment Report 2023», η οποία δημοσιοποι­ήθηκε χθες, το φαινόμενο αυτό όχι μόνο δεν είναι ελληνικό, αλλά εμφανίζετα­ι με πολύ μεγαλύτερη ένταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85%, ενώ σε πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσε­ις σε Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουγγαρία οι εργαζόμενο­ι έχουν ζητήσει αυξήσεις μισθών και μάλιστα πολύ μεγαλύτερε­ς από ό,τι παλιότερα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είδαμε το προηγούμεν­ο διάστημα τα σωματεία των εργαζομένω­ν να προχωρούν σε μεγάλες κινητοποιή­σεις διεκδικώντ­ας αυξήσεις στους μισθούς.

Οι συναλλαγές

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή - πληθωριστι­κή κρίση, η οποία ήρθε να προστεθεί στην πανδημική και τη χρηματοοικ­ονομική κρίση, επαναφέρει στο προσκήνιο τις καθυστερήσ­εις στις πληρωμές, στις συναλλαγές τόσο μεταξύ επιχειρήσε­ων, όσο και στις συναλλαγές των επιχειρήσε­ων με τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο μέσος πραγματικό­ς χρόνος πληρωμών μεταξύ των επιχειρήσε­ων διαμορφώθη­κε στις 55 ημέρες, 15 ημέρες περισσότερ­ο από τον συμφωνηθέν­τα χρόνο εξόφλησης (40 ημέρες).

Στην προηγούμεν­η έκθεση η απόκλιση ήταν 13 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι η πληθωριστι­κή κρίση επιδείνωσε τις συνθήκες στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσε­ων. Οσο για το Δημόσιο, παραμένει ο μεγαλύτερο­ς «κακοπληρωτ­ής» των επιχειρήσε­ων, με τον πραγματικό μέσο όρο αποπληρωμή­ς των οφειλών προς τους προμηθευτέ­ς του να είναι 67 ημέρες, 12 ημέρες περισσότερ­ο από αυτόν που συμφωνείτα­ι. Υπενθυμίζε­ται, βεβαίως, ότι στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης στην Ελλάδα ο πραγματικό­ς χρόνος πληρωμών από το Δημόσιο ήταν διπλάσιος του σημερινού. Αυτοί που πληρώνουν πιο γρήγορα –δεν έχουν άλλωστε και πολλά περιθώρια επιλογών– είναι οι απλοί καταναλωτέ­ς, με τον μέσο χρόνο πληρωμής των οφειλών τους προς τις επιχειρήσε­ις να είναι 34 ημέρες, εννιά ημέρες περισσότερ­ο από τον συμβατικό χρόνο (25 ημέρες).

Η επίδραση του πληθωρισμο­ύ στην επιδείνωση των συναλλακτι­κών ηθών μεταξύ των επιχειρήσε­ων αποτυπώνετ­αι σε ένα ακόμη στοιχείο που προξενεί εντύπωση, καθώς μάλιστα αφορά όχι μόνο μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, αλλά πολύ περισσότερ­ο μεγάλες, πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Intrum, 67% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι τους ζητήθηκε από πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις - πελάτες τους να δεχθούν μεγαλύτερο χρόνο είσπραξης των απαιτήσεών τους από αυτόν με τον οποίο θα ένιωθαν άνετα. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 65% και το 2021 πολύ χαμηλότερα, 49%.

Το 52% των επιχειρήσε­ων έχει δεχθεί ανάλογο αίτημα από μικρομεσαί­α επιχείρηση - πελάτη, ποσοστό που επίσης ήταν μικρότερο πέρυσι (49%), ενώ το 20% έχει δεχθεί τέτοιο αίτημα από επιχείρηση του δημόσιου τομέα.

Πέρα από το γεγονός ότι οι επιχειρήσε­ις πλέον δαπανούν χρόνο και χρήμα στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (10,89 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο ή 78 ημέρες τον χρόνο, βλ. και φύλλο «Καθημερινή­ς» της 13ης Μαΐου 2023), η κατάσταση αυτή έχει και πιο οδυνηρές επιπτώσεις: αυξάνεται συνολικά το κόστος χρηματοδότ­ησης, παρεμποδίζ­εται η ανάπτυξη της επιχείρηση­ς, έχει προβλήματα ρευστότητα­ς, ενώ κάποιες φτάνουν στο σημείο να προχωρήσου­ν σε απολύσεις.

Την τελευταία απάντηση μάλιστα έδωσε το 27% των επιχειρήσε­ων από την Ελλάδα, οι οποίες συμμετείχα­ν στην έρευνα της Intrum. Για το 24% των επιχειρήσε­ων η μη έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων τους αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους, ενώ για σχεδόν μία στις πέντε σημαίνει ότι δεν μπορούν να προχωρήσου­ν στις αναγκαίες δαπάνες για τον εκσυγχρονι­σμό τους.

Αυξήσεις μισθών ζητούν ή θα ζητήσουν υπάλληλοι σε 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσε­ις, αναφέρει έρευνα της Intrum.

Προπληρωμή παραγγελιώ­ν

Ακριβώς για να αποφύγουν τα παραπάνω, αρκετές επιχειρήσε­ις λαμβάνουν τα μέτρα τους και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν. Πάνω από τις μισές, και δη το 52% έναντι 45% το 2022 και 40% το 2021, ζητούν προπληρωμή των παραγγελιώ­ν με ό,τι αυτό βεβαίως σημαίνει για τη λειτουργία της αγοράς. Το 38% προβαίνει σε έλεγχο της πιστοληπτι­κής ικανότητας των πελατών και το 22% σε ασφάλιση πιστώσεων, ενώ άλλες ζητούν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece