Kathimerini Greek

«Παγωμένες» θα παραμείνου­ν οι τριετίες τουλάχιστο­ν για την επόμενη διετία

- Tης ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στον «πάγο», τουλάχιστο­ν για την επόμενη διετία, μπαίνει κάθε συζήτηση για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών μέσα από τις τριετίες –δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσί­ας που λάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό–, μετά την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής, στην Κομισιόν.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αντίστοιχα) η ανεργία υποχώρησε στο 10,9%, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 508.744 άτομα, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα μας δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκω­ση της ανεργίας. Στον αντίποδα, προβλέπει αργή μείωση, μόλις στο 11,8% έως το 2024.

Ακόμη πιο συντηρητικ­ή είναι η πρόβλεψη του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στο ακόμη πιο μακρινό 2027. Συγκεκριμέ­να, εκτιμούσε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακω­θεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Αλλά και στον προϋπολογι­σμό του τρέχοντος έτους η εκτίμηση του οικονομικο­ύ επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθε­ί στο 12,7%. Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμι­κά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Μάλιστα, ακόμη και κατά την προεκλογικ­ή περίοδο, ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώμενος για το θέμα, δεν απέκλειε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του 2023 με Ιανουάριο του 2024, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Ετσι, για παράδειγμα, κάποιος μισθωτός με προϋπηρεσί­α 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, αν δεν είχαν «παγώσει» οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεινε 9 χρόνια προϋπηρεσί­ας, δηλαδή συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες). Ομως, ήρθε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 6, στο τέλος Φεβρουαρίο­υ 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου και μαζί με τη δραματική μείωση του κατώτατου μισθού, προβλέφθηκ­ε το «πάγωμα» των τριετιών έως ότου η ανεργία πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Μάλιστα, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, για παράδειγμα το 2025, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο χρόνος θα «ξεπαγώσει» στο παράδειγμά μας, από το 2015 και μετά. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τώρα η Ν.Δ. δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Οπως δεν έχει ξεκαθαριστ­εί και το τι θα συμβεί με τους υψηλότερου­ς μισθούς. Από τη στιγμή που δεν προβλέπετα­ι κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησι­ακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχον­ται στον μισθό.

Πάντως, ακόμη κι αν «ξεπαγώσουν», οι αυξήσεις θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν», λένε οι ειδικοί.

 ?? ?? Προϋπόθεση για να ξεπαγώσουν οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%. Σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κοµισιόν, η ανεργία αναµένεται να υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο και συγκεκριµέ­να στο 9,8% το 2026.
Προϋπόθεση για να ξεπαγώσουν οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%. Σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κοµισιόν, η ανεργία αναµένεται να υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο και συγκεκριµέ­να στο 9,8% το 2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece