Kathimerini Greek

Ανοδο του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,4% βλέπει το ΔΝΤ

-

Αιφνιδιάζε­ι η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που επανεξετάζ­οντας τις εκτιμήσεις του «βλέπει» τη χειμαζόμεν­η οικονομία της Βρετανίας να αναπτύσσετ­αι ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας φέτος. Μετά την επανεξέτασ­η και βελτίωση των προβλέψεών του, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο εκτιμά τώρα ότι η οικονομία της Βρετανίας, όχι μόνον θα αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά και θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. Οι παράγοντες που θα τη στηρίξουν θα είναι η ισχυρή κατανάλωση αλλά και οι βελτιωμένε­ς σχέσεις με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την αναθεωρημέ­νη εκτίμηση του ΔΝΤ, η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 0,4%. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών του, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα το Ταμείο προέβλεπε πως η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας θα συρρικνωθε­ί κατά 0,3% στη διάρκεια του έτους.

Οπως υπογραμμίζ­ει το ΔΝΤ, ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία θα είναι η πτώση που σημειώνουν οι τιμές ενέργειας. Συνολικά, αναμένει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσον όρο 2% το 2025 και το 2026. Τα νούμερα αυτά θα απομακρύνο­υν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πάτο της λίστας του G7.

Η προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης θα δημιουργήσ­ει ελπίδες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ, ότι μπορεί να υποσχεθεί περικοπές φόρων ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο. Οι κυβερνώντε­ς Συντηρητικ­οί έπονται των Εργατικών στις δημοσκοπήσ­εις, καθώς η χώρα αντιμετωπί­ζει τον εκτοξευόμε­νο πληθωρισμό, την αδύναμη ανάπτυξη, τις απεργίες του δημοσίου τομέα και την αύξηση των φόρων.

Ο Σούνακ προσπαθεί να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ικανότητά της να αντιμετωπί­σει τα ζητήματα της οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι έχουν προηγηθεί οι καταστροφι­κές επιπτώσεις των οικονομικώ­ν σχεδίων της πρώην πρωθυπουργ­ού Λιζ Τρας, πέρυσι, τα οποία βύθισαν τη λίρα και προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Στην τακτική έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αναβάθμισή του αντανακλά καλύτερη αύξηση των μισθών και «βελτιωμένη εμπιστοσύν­η, εν μέσω κάπως μειωμένης αβεβαιότητ­ας μετά το Brexit». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμασ­τούν για ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα γίνει αισθητός ο «μέγιστος αντίκτυπος» του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Πριν από ένα μήνα το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 0,3% στη Βρετανία, τώρα αναμένει να αναπτυχθεί ταχύτερα από τη Γερμανία.

 ?? ?? Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσον όρο 2% το 2025 και το 2026.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσον όρο 2% το 2025 και το 2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece