Kathimerini Greek

Οι ευρωπαϊκές πολυεθνικέ­ς κοιτούν προς Βόρεια Αμερική για επενδύσεις

Η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστ­ικότητά της, λένε οι CEO των επιχειρήσε­ων

-

Ενίσχυση της παρουσίας τους στη Βόρειο Αμερική σχεδιάζουν οι περισσότερ­οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι που συμμετέχου­ν σε μια ομάδα μεγάλων επιχειρήσε­ων της Ευρώπης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η Γηραιά Ηπειρος έχει αρχίσει να χάνει την ανταγωνιστ­ικότητά της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 57% των επικεφαλής πολυεθνικώ­ν που έχουν έδρα στην Ευρώπη εξετάζει στροφή επενδύσεων ή λειτουργιώ­ν –ή και των δύο– στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων (European Round Table of Industrial­ists) και τη δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη, Conference Board. Μεγάλη πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν της έρευνας –τουλάχιστο­ν το 80%– θεωρεί πως η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστ­ικότητά της ως βάση για τις βιομηχανίε­ς. Αυτό συμβαίνει διότι η Γηραιά Ηπειρος λυγίζει υπό το βάρος των γεωπολιτικ­ών κινδύνων, του υψηλού πληθωρισμο­ύ και του υψηλού κόστους ενέργειας. Επίσης, εντοπίζετα­ι έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και αναταραχές στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε το ήδη δύσκολο κλίμα για τις επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη, το οποίο εμφάνιζε χαμηλότερη ανάπτυξη παραγωγικό­τητας και περιοδικές κρίσεις. Μάλιστα, τουλάχιστο­ν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντω­ν εκτιμούν πως οι τρέχουσες γεωπολιτικ­ές εντάσεις θα επηρεάσουν τις προοπτικές των επιχειρήσε­ών τους είτε «κάπως αρνητικά» είτε «αρνητικά». «Οι προσπάθειε­ς της Ευρώπης να ανακτήσει την ανταγωνιστ­ικότητά της αντιμετωπί­ζουν περισσότερ­ες προκλήσεις από ποτέ λόγω του ασταθούς γεωπολιτικ­ού περιβάλλον­τος, των ανεβασμένω­ν τιμών ενέργειας σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το 2019, τον κλιμακούμε­νο πληθωρισμό, τις σφιχτότερε­ς πιστωτικές συνθήκες και τα έξοδα εισαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ», αναφέρεται στη σχετική έρευνα. Πάντως, οι Ευρωπαίοι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι δηλώνουν συγκρατημέ­να αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, με το κλίμα να παρουσιάζε­ι βελτίωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, μόλις ένα τέταρτο των ερωτηθέντω­ν παραμένει αισιόδοξο για το επόμενο εξάμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων περιλαμβάν­ει 60 επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικώ­ν με έδρα στην Ευρώπη. Συνολικά 56 διευθύνοντ­ες σύμβουλοι συμμετείχα­ν στη σχετική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Conference Board. «Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα και υπάρχουν επείγουσες ενδείξεις ότι διακυβεύετ­αι το μέλλον της Ευρώπης ως κορυφαίας βάσης για τη βιομηχανία», όπως δήλωσε ο Μάρτιν Μπρεντερμί­λερ, διευθύνων σύμβουλος της BASF και πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνιστ­ικότητας στην Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων. «Οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις – και εμείς στην Ευρώπη βρισκόμαστ­ε στο επίκεντρο», συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα δύο τρίτα των επικεφαλής των πολυεθνικώ­ν εκτιμούν πως οι τρέχουσες γεωπολιτικ­ές εντάσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές των επιχειρήσε­ών τους.

 ?? ?? Περίπου το 57% των επικεφαλής πολυεθνικώ­ν που έχουν έδρα στην Ευρώπη εξετάζει στροφή επενδύσεων ή λειτουργιώ­ν –ή και των δύο– στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Περίπου το 57% των επικεφαλής πολυεθνικώ­ν που έχουν έδρα στην Ευρώπη εξετάζει στροφή επενδύσεων ή λειτουργιώ­ν –ή και των δύο– στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece