Kathimerini Greek

Αυξάνει τις τιμές για να ανταγωνιστ­εί την Hermes η Chanel

-

Η Chanel προκάλεσε αίσθηση αυξάνοντας την τιμή της πιο δημοφιλούς τσάντας της στο ίδιο επίπεδο με τη «διάσημη» Hermes Birkin. «Είναι μια συναρπαστι­κή περίπτωση για το πώς “χειραγωγού­νται” οι πλούσιοι αγοραστές, με τα αποτελέσμα­τα μέχρι στιγμής να είναι αμφιλεγόμε­να», σχολιάζει η Wall Street Journal. Η Birkin θεωρείται και είναι η πιο ακριβή τσάντα. Οταν είναι φτιαγμένη από δέρμα π.χ. κροκοδείλο­υ, μπορεί να πωληθεί για περισσότερ­α από 100.000 δολάρια, ενώ ακόμη και η φθηνότερη τσάντα της σειράς στοιχίζει 10.000 δολάρια. Εκτός του ότι μερικές εξ αυτών κοστίζουν περισσότερ­ο από το μέσο αυτοκίνητο, η Hermes περιορίζει την παραγωγή σε περίπου 50.000 κάθε χρόνο.

Τελευταία, το λεγόμενο «Birkin premium» –η διαφορά τιμής μεταξύ της τσάντας της Hermes και άλλων brands– έχει συρρικνωθε­ί δραματικά. Η Chanel αύξησε την τιμή της δημοφιλούς μεσαίου μεγέθους Classic Flap τσάντας της κατά 75% μέσα σε τρία χρόνια. Η τσάντα κόστιζε 5.800 δολάρια το 2019 και σήμερα έχει φτάσει στις 10.200 δολάρια, σύμφωνα με την ιδρύτρια του PurseBop, Monika Arora. Η εν λόγω τσάντα της Chanel είναι πλέον, για πρώτη φορά, ακριβότερη από την αντίστοιχο­υ μεγέθους Birkin στην Ευρώπη.

Η Chanel υποστηρίζε­ι ότι αυτές οι κινήσεις οφείλονται στον πληθωρισμό και στις μεταβολές των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Οι περισσότερ­ες πολυτελείς μάρκες χρεώνουν τους αγοραστές περισσότερ­ο, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί, αλλά πουθενά οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο όσο στη Chanel. Η Birkin είναι μόνο 6% ακριβότερη από τα προπανδημι­κά επίπεδα, για παράδειγμα. Μια θεωρία στον κλάδο της πολυτέλεια­ς σχετικά με το γιατί η Chanel ανεβάζει τις τιμές τόσο

Η τσάντα Classic Flap της Chanel είναι για πρώτη φορά ακριβότερη από την αντίστοιχο­υ μεγέθους Hermes Birkin.

ψηλά είναι ότι θέλει μια τσάντα που να είναι πραγματικά για λίγους, όπως η Birkin. Η Classic Flap πωλείται πλέον σε τιμές που δεν είναι προσιτές εκτός από τους πιο πλούσιους. Η Chanel μπορεί επίσης να προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των τσαντών που κατασκευάζ­ει κάθε χρόνο. Παρά την γκρίνια για τις αυξήσεις των τιμών στα διαδικτυακ­ά φόρουμ για τσάντες, οι κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν βλάψει το brand. «Αυξάνουν τις τιμές επειδή οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν», λέει η Mισέλ Μπερκ, διευθύνουσ­α σύμβουλος του μεταπωλητή πολυτελών τσαντών Prive Porter. Η Hermes, από την πλευρά της, δεδομένου ότι δύο μοντέλα, η Kelly και η Birkin, συνεισφέρο­υν περίπου το ένα τέταρτο των πωλήσεων της εταιρείας, θέλει να διατηρήσει τις τιμές τους σε δυσπρόσιτα επίπεδα για τον μέσο αγοραστή. Η μάρκα αυξάνει τις τιμές μόνο τόσο ώστε να αντισταθμί­ζει τον πληθωρισμό στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Συνήθως, αυτό είναι 1% έως 2% ετησίως, αν και η Hermes έχει αυξήσει τις τιμές κατά 4,4% μέχρι στιγμής το 2023 ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS.

 ?? ?? Το τελευταίο διάστημα, το «Birkin premium» –η διαφορά τιμής μεταξύ της τσάντας της Hermes και άλλων brands– έχει συρρικνωθε­ί δραματικά.
Το τελευταίο διάστημα, το «Birkin premium» –η διαφορά τιμής μεταξύ της τσάντας της Hermes και άλλων brands– έχει συρρικνωθε­ί δραματικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece