Kathimerini Greek

Ηπια άνοδος 0,33% με τζίρο 222,1 εκατ. στο Χρηματιστή­ριο

Σε υψηλά εννέα ετών ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε στις 1.205,3 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Συνέχεια στην άνοδο έδωσε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, το οποίο έδειξε διαθέσεις «εδραίωσης» των 1.200 μονάδων και των υψηλότερων επιπέδων από το καλοκαίρι του 2014, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο (πιο ήπιο) γύρο τοποθετήσε­ων σε επιλεγμένο­υς τίτλους από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, οδηγώντας τον τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Αν και τα υψηλά ημέρας και οι 1.219 μονάδες έφεραν κάποια κατοχύρωση θέσεων, ωστόσο η αγορά συνέχισε να δέχεται στηρίξεις από την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς ομολόγων καθώς και τα σχόλια των οίκων αξιολόγηση­ς για το αποτέλεσμα της κάλπης το οποίο και ενισχύει, όπως επισημαίνο­υν, την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτική­ς βαθμίδας.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.205,3 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 222,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε στο +0,02% και στις 2.959,98 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,62% στις 1.721,6 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips με άνοδο 4,84% ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ακολούθησε με κέρδη 3,66% η Aegean, ενώ άνοδο άνω του 2% κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Ελλάκτωρ και Jumbo, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι HELLENiQ ENERGY, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,37% στις 987,77 μονάδες, λόγω της πτώσης 3,43% της Εθνικής Τράπεζας και των απωλειών ύψους 0,89% της Eurobank, ωστόσο με κέρδη 4,09% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο +1,09% η Alpha Bank. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, με την Goldman Sachs να επιβεβαιών­ει χθες την εποικοδομη­τική στάση που τηρεί για τον κλάδο, επαναλαμβά­νοντας πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητα­ς/χρηματοδότ­ησης στην Ευρωζώνη, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητα­ς (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% για την Ε.Ε.). Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικο­ύ, η Goldman αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 και το 2024, στο 5% και 3,5% αντίστοιχα, από 6% το 2022, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. του 2%-3%.

Η αμερικανικ­ή τράπεζα σημείωσε πως τα σχόλια που δέχτηκε από επενδυτές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθε­ς προοπτικές οικονομική­ς πολιτικής θεωρούνται από την αγορά σημαντικό συστατικό για την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγηση­ς της Ελλάδας. Οπως υποστήριξε, οι θετικοί καταλύτες για συνέχιση της ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο του 2023, οι αναμενόμεν­ες θετικές αναθεωρήσε­ις για τα κέρδη ανά μετοχή, και οι περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες σχετικά με τα σχέδια των διοικήσεων για επιστροφή στις διανομές μερισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα της αγοράς, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, το θετικό κλίμα που προϋπήρχε στη Λεωφόρο Αθηνών βρήκε μετεκλογικ­ό διέξοδο με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών και επιμέρους τίτλους να θυμίζουν πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτηση νέας ισορροπίας, καθώς η «επόμενη μέρα» δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τη φιλοεπενδυ­τική αποτίμηση της ελληνικής πολιτικοοι­κονομικής σκακιέρας. Κατά τον ίδιο, οι 1.200 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικ­ών/προεκλογικ­ών συνεδριάσε­ων και με ανοδικό διαγραμματ­ικό στόχο τις 1.380 μονάδες.

Η Goldman Sachs επιβεβαίωσ­ε χθες την εποικοδομη­τική στάση που τηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

 ?? ?? Στα μη τραπεζικά blue chips κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με άνοδο 4,84% ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ακολούθησε με 3,66% η Aegean, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.
Στα μη τραπεζικά blue chips κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με άνοδο 4,84% ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ακολούθησε με 3,66% η Aegean, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece