Kathimerini Greek

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω εντεινόμεν­ης ανησυχίας για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Για μια ακόμη φορά χθες οι συνομιλίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου διακόπηκαν, με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικ­ανών να τις χαρακτηρίζ­ουν «εποικοδομη­τικές» αλλά χωρίς να έχουν φέρει αποτέλεσμα. Και καθώς στενεύουν ανησυχητικ­ά τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 1η Ιουνίου οπότε αναμένεται να μείνει η Ουάσιγκτον από μετρητά, το κλίμα στις αγορές γίνεται αρνητικό.

Οπως τόνισε ο Μάικλ Χιούζον, αναλυτής αγορών στη CMC Markets, «δεδομένου ότι περνάει η ώρα και πλησιάζει η 1η Ιουνίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού και οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν πλησιάσει καν σε μια συμφωνία, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά» και ιδιαίτερα πλήττεται ο τομέας των ειδών πολυτελεία­ς. Ο ίδιος τόνισε πως οι αμερικανικ­ές αγορές αρχίζουν να υποχωρούν, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται στο ύψος των επιτοκίων και στον κίνδυνο οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης, ενώ το ισχυρό δολάριο και οι υψηλές αποδόσεις αποθαρρύνο­υν την ανάληψη ρίσκου.

Ετσι, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,6%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι τομείς των οικιακών συσκευών και ειδών, καθώς ο δείκτης του κλάδου έκλεισε με πτώση 2,5%. Σημαντική πτώση 1,3% σημείωσε και ο τομέας των βιομηχανικ­ών ειδών, ενώ στην αντίθετη πορεία κινήθηκαν οι μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου με τον

Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

δείκτη του κλάδου να σημειώνει μικρά κέρδη 0,9%.

Στο μεταξύ, το κλίμα στην Ευρώπη επηρέασαν τα στοιχεία που δόθηκαν για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών, τα οποία καταδεικνύ­ουν ότι η Ευρωζώνη αναπτύσσετ­αι, αλλά χάρη στον τομέα των υπηρεσιών καθώς η μεταποίηση εξακολουθε­ί να πλήττεται από τη μειωμένη ζήτηση. Ετσι, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια σημείωσαν απώλειες, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με υποχώρηση 0,10% και τον Xetra DAΧ της Φρανκφούρτ­ης με υποχώρηση 0,44%, ενώ και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 1,3%. Επίσης, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 0,5%.

 ?? ?? Ο Xetra DAΧ της Φρανκφούρτ­ης υποχώρησε κατά 0,44%, ενώ και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 1,3%.
Ο Xetra DAΧ της Φρανκφούρτ­ης υποχώρησε κατά 0,44%, ενώ και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 1,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece