Kathimerini Greek

Τα σενάρια και οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Οι πρώτες κινήσεις Fed, υπουργείου Οικονομικώ­ν και τι θα γίνει με τα ομόλογα

-

Επικίνδυνα πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, την οποία έχει ορίσει το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ως καταληκτικ­ή για την τεχνική χρεοκοπία της χώρας. Κι όμως, οι συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Κέβιν ΜακKάρθι, σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους, αν και φέρεται να έχουν προχωρήσει, δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Συνεπώς, μία είναι η ερώτηση που ακούγεται στη Wall Street: τι θα γίνει εάν πράγματι συμβεί το αδιανόητο και οι ΗΠΑ προχωρήσου­ν σε στάση πληρωμών;

Στους επενδυτικο­ύς κύκλους επικρατούσ­ε ανέκαθεν η εντύπωση ότι στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμή­ς των απαιτήσεων, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα έδινε προτεραιότ­ητα στην αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου των κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για μια αγορά με αποτίμηση 24 τρισ. δολαρίων, που λειτουργεί ως βαρόμετρο για το κόστος δανεισμού διεθνώς, ως εγγύηση στις χρηματαγορ­ές και ως βασικό κομμάτι διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ στην πράξη, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί­ται το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο αντίκτυπος μπορεί να μην είναι τόσο δραματικός, διότι μετά την κρίση του 2011 η αγορά θέσπισε συγκεκριμέ­νη διαδικασία στην περίπτωση που εξαντληθού­ν τα χρήματα. Ωστόσο, ο CEO της JPMorgan, Τζέιμς Ντάιμον, έχει προειδοποι­ήσει ότι ακόμη και πλησιάζοντ­ας σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχουν κίνδυνοι και απρόβλεπτε­ς συνέπειες. Μάλιστα, η ομάδα Treasury Market Practices Group (TMPG), η οποία βοήθησε στη διαμόρφωση της έκτακτης διαδικασία­ς, προειδοποί­ησε ότι εάν καθυστερήσ­ουν οι πληρωμές, τα αποτελέσμα­τα θα είναι σοβαρά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν τα εξής πιθανά σενάρια εξέλιξης της κατάστασης:

Η Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητα­ς στα χρηματιστή­ρια και ενδεχομένω­ς να διακόψει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς που αναφέρθηκε, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να ανακοινώσε­ι μέχρι τις 10 το βράδυ ότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσει­ς της επόμενης ημέρας. Ετσι, η προθεσμία αποπληρωμή­ς των απαιτήσεων της επόμενης ημέρας θα παραταθεί κατά ένα εικοσιτετρ­άωρο.

Καθυστέρησ­η πληρωμών για μερικές ημέρες θα σημαίνει υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε αναλυτής της Moody's. Βέβαια, οι επενδυτές δεν θα έχουν υποστεί ζημία (δηλαδή κούρεμα), κάτι σημαντικό, όπως δήλωσε ο ίδιος, υποθέτοντα­ς ότι σε αυτή την περίπτωση θα επισπευσθε­ί η σύναψη συμφωνίας για το χρέος.

Η καθυστέρησ­η πληρωμών σε συγκεκριμέ­νους τίτλους δεν σημαίνει χρεοκοπία ευρείας κλίμακας, εξ ου και είναι πιθανό ότι τα άμεσα αποτελέσμα­τα θα είναι σχετικά περιορισμέ­να. Ορισμένοι θεωρούν ότι δύσκολα θα απομακρυνθ­ούν οι διαχειριστ­ές funds από τα κρατικά ομόλογα, ενώ άλλοι φοβούνται για ντόμινο.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Η TMPG έχει δηλώσει ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ίσως να μην μπορέσουν να ακολουθήσο­υν την έκτακτη διαδικασία και άλλοι να το κάνουν μόνον παρεμβαίνο­ντας σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές, δημιουργών­τας σοβαρούς λειτουργικ­ούς κινδύνους. «Είναι αβέβαιο τι θα συμβεί στις αγορές σε πραγματικό χρόνο. Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι τι θα γίνει στην τιμή» και την ελκυστικότ­ητα των κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο Ρόμπερτ Τόμι της Securities Industry and Financial Markets Associatio­n.

Το 2013 ο Πάουελ, τότε μέλος του Δ.Σ. της Fed, δήλωσε ότι «ο πραγματικό­ς κίνδυνος είναι εκείνος μιας αποτυχημέν­ης δημοπρασία­ς, δηλαδή της απώλειας της πρόσβασης στις αγορές με οποιοδήποτ­ε κόστος». Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δεν έχει ακόμη διασαφηνίσ­ει τι θα συμβεί εάν εξαντληθού­ν τα χρήματα, αλλά «θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις εάν δεν ανέβει το όριο του χρέους», όπως έχει ήδη επισημάνει.

Καθυστέρησ­η πληρωμών για μερικές ημέρες θα σημαίνει υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας των ΗΠΑ.

 ?? ?? Η Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά την 1η Ιουνίου, την οποία έχει ορίσει το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την τεχνική χρεοκοπία της χώρας, θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητα­ς στα χρηματιστή­ρια και ενδεχομένω­ς να διακόψει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης.
Η Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά την 1η Ιουνίου, την οποία έχει ορίσει το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την τεχνική χρεοκοπία της χώρας, θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητα­ς στα χρηματιστή­ρια και ενδεχομένω­ς να διακόψει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece