Kathimerini Greek

Μιλώντας για τον θυελλώδη βίο του Πάτρικ Λι Φέρμορ στο σπίτι του στην Καρδαμύλη

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Η Αρτεμις Κούπερ, η βιογράφος του Πάτρικ Λι Φέρμορ, άπλωσε τα δάχτυλά της και ακούμπησε απαλά την επιφάνεια από κιτρινωπή πέτρα του Ταϋγέτου που επενδύει το τζάκι. Κάθε πράγμα μέσα στην οικία Φέρμορ της θυμίζει μια ιστορία, ειπωμένη από τα χείλη του συγγραφέα. Και να που το άψυχο πέτρωμα έγινε αφορμή για μια ολοζώντανη διήγηση για εμάς τους τυχερούς που βρισκόμαστ­αν σε αυτή την εκπληκτική σάλα, όπου η Τζόαν και ο Πάντι (όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά) δέχονταν τους φίλους και δειπνούσαν με θέα τον κήπο και τη θάλασσα. Εκεί, στην Καρδαμύλη, η στήλη παρακολούθ­ησε από τις 17 έως τις 19 Μαΐου μια συνάντηση για το περπάτημα. Διοργανώθη­κε χάρις στην αρχή μιας ευρύτερης συνεργασία­ς μεταξύ του Ινστιτούτο­υ Ιδεών και Φαντασίας και της Πρωτοβουλί­ας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστι­κές Επιστήμες Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια και του Μουσείου Μπενάκη.

Ο συγγραφέας διέσχισε όλη την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, πεζή έφτασε στη Μάνη, πεζή ανακάλυψε αυτόν τον παράδεισο που αποφάσισε να περάσει τα στερνά του. Συνεπώς δεν υπήρχε καταλληλότ­ερο μέρος και πιο ταιριαστή περίπτωση για να οδοιπορήσο­υμε στην ιστορία του βαδίσματος από το σπίτι του. Πριν όμως ξεκινήσουμ­ε, έπρεπε η Αρτεμις να μας μιλήσει για τα μύχια του ανθρώπου και του οικοδομήμα­τος. «Αυτή η πέτρα λοιπόν», ξεκίνησε, «ήρθε από το βουνό εδώ κοντά. Τότε, τη δεκαετία του '60 που κτιζόταν η κατοικία, η εξόρυξη γινόταν ως εξής: Ο Πάτρικ με τον πρωτομάστο­ρα και το συνεργείο ανέβαιναν με γαϊδούρια εκεί όπου υπήρχε ο βράχος. Εβαζαν φουρνέλα, έτρεχαν να καλύψουν τα κεφάλια τους και μετά την έκρηξη, πήγαιναν και μάζευαν ό,τι άφηνε πίσω ο δυναμίτης. Φαντάζεστε τη σκηνή;» εξηγούσε στον Μαρκ Μαζάουερ, επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ, που είχε αναλάβει να της εκμαιεύσει όλα τα μυστικά. Αλλωστε η Κούπερ ήξερε τον Λι Φέρμορ ολόκληρη τη ζωή της. Γνωρίστηκα­ν χάρις στη φιλία του με τη γιαγιά της, όταν εκείνη ήταν ακόμα νήπιο. Πολύ αργότερα ο Πάτρικ δέχτηκε να του γράψει τη βιογραφία με τον όρο ότι θα δημοσιευότ­αν όταν πλέον τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του θα είχαν πεθάνει.

Δεν ήταν μια εύκολη δουλειά να τον βάζει να μιλήσει για τον περιπετειώ­δη βίο του. Ο Πάτρικ δυσφορούσε. Μέχρι που η Αρτεμις βρήκε ένα κόλπο. Οπως τον βοηθούσε να βάζει σε τάξη τις στοίβες με τα χαρτιά και τα βιβλία του, τραβούσε τυχαία κάτι και του έλεγε όλο ενθουσιασμ­ό: «Μα κοίτα τι βρήκα!» και τότε το τζίνι των αναμνήσεων έβγαινε από το λυχνάρι και ο Λι Φέρμορ «ξαναβάδιζε» στο παρελθόν του. Το διήμερο στην Καρδαμύλη με συμμετοχές καλλιτεχνώ­ν, ιστορικών, ακαδημαϊκώ­ν γέμισε το σπίτι και όλοι είχαμε την αίσθηση ότι ο Πάντι κάπου από εκεί ψηλά θα χαιρόταν από τη σπιρτάδα των συζητήσεων και τα γέλια που γέμισαν τον χώρο όπου κάποτε ζούσε.

 ?? ?? Ο Δημήτρης Αντωνίου
του Πανεπιστηµ­ίου Κολούµπια µε τον Εντουαρτ Τσάρλτον Τζόουνς. ∆εξιά, ο Μαζάουερ µε την Ειρήνη Γερουλάνου και τη Μυρτώ Καούκη. Ο Φέρµορ διέσχισε όλη την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, ώσπου ανακάλυψε τη Μάνη.
Ο Δημήτρης Αντωνίου του Πανεπιστηµ­ίου Κολούµπια µε τον Εντουαρτ Τσάρλτον Τζόουνς. ∆εξιά, ο Μαζάουερ µε την Ειρήνη Γερουλάνου και τη Μυρτώ Καούκη. Ο Φέρµορ διέσχισε όλη την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, ώσπου ανακάλυψε τη Μάνη.
 ?? ?? Το ωραιότερο
σπίτι στην Ελλάδα το έφτιαξε ο Πάτρικ Λι Φέρµορ.
Το ωραιότερο σπίτι στην Ελλάδα το έφτιαξε ο Πάτρικ Λι Φέρµορ.
 ?? ?? Η Αρτεμις Κούπερ και ο Μαρκ Μαζάουερ κουβεντιάζ­ουν.
Η Αρτεμις Κούπερ και ο Μαρκ Μαζάουερ κουβεντιάζ­ουν.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece