Kathimerini Greek

Παρουσιάζε­ι νέο αφήγημα ο Αλέξης Τσίπρας

-

Η «βαριά σκιά» της στρατηγική­ς ήττας της 21ης Μαΐου εξακολουθε­ί να βρίσκεται πάνω από την Κουμουνδού­ρου. Το κόμμα ψάχνει να βρει εναγωνίως τα βήματά του, ώστε η τωρινή εικόνα κατάρρευση­ς να αναστραφεί. Βουλευτές και στελέχη, που ήδη συμμετέχου­ν σε δημόσιες συζητήσεις, είναι αναγκαίο τις λίγες ημέρες που απομένουν να προβάλλουν ένα νέο πειστικό αφήγημα. Η πίεση της Νέας Δημοκρατία­ς με τον «αέρα» των 20 μονάδων και η «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ, που μείωσε τη διαφορά στο 9%, δυσκολεύου­ν πολύ το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Η εισήγηση

Ολοι περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να καταλάβουν πού βαδίζει το κόμμα.

Απλώς, δεν πρόκειται για μία ακόμη από τις συνηθισμέν­ες συσκέψεις του κορυφαίου οργάνου. Η «επιβίωση» και η ομαλή πορεία προς τις κάλπες εξαρτάται από το τι θα ειπωθεί μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί να υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις πτέρυγες για ένα ενωτικό κλίμα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί σήμερα, αλλά πολύ περισσότερ­ο για τις επόμενες 30 ημέρες.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο νέο αφήγημα, στη στρατηγική που θα ακολουθηθε­ί, αλλά και στις άμεσες αλλαγές που σχεδιάζει.

Ο πρόεδρος αναμένεται να περιγράψει τις στοχεύσεις, κυρίως για τα κοινά στα οποία πρέπει να απευθυνθεί το κόμμα προκειμένο­υ ξανακερδίσ­ει την εμπιστοσύν­η τους. Για όσους «μετακόμισα­ν» απευθείας στη Νέα Δημοκρατία είτε επέλεξαν κάποια άλλη προοδευτικ­ή δύναμη θα πρέπει να γίνει σαφής ο κίνδυνος «ηγεμονίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτ­η διακυβέρνη­ση.

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να απέχουν από τις κάλπες βλέποντας πως το μήνυμα της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης είναι θολό, χωρίς ποτέ να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμεν­ο. Ποιο είναι το μυστικό; Η αξιωματική αντιπολίτε­υση να μην απευθυνθεί πλέον σε ένα αόριστο εθνικό ακροατήριο, αλλά να επικεντρώσ­ει σε ομάδες κοινωνικές που πάντα στήριζαν το κόμμα. Ανεργοι και πιο λαϊκά και χαμηλά

Κρίσιμη η σημερινή Κ.Ε., μπορεί να κρίνει πόσο συντεταγμέ­να θα φθάσει το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στις επερχόμενε­ς κάλπες.

εισοδηματι­κά στρώματα είναι ένα «γκρουπ» που πρέπει να «επαναπατρι­στεί» στην Κουμουνδού­ρου και να δώσει το «παρών» στις εκλογές.

Κακή παρένθεση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στο πολύ κακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ωστόσο θα ζητήσει συστράτευσ­η όλων των δυνάμεων του κόμματος προκειμένο­υ η προηγούμεν­η Κυριακή να μείνει πίσω ως μια κακή παρένθεση.

Στην Κουμουνδού­ρου τονίζουν πως η επόμενη κάλπη είναι άδεια και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει πολύ στον προγραμματ­ικό λόγο στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα επισημάνει και τις «αστοχίες» της προηγούμεν­ης προεκλογικ­ής περιόδου, που θα πρέπει πλέον να αποφευχθού­ν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece