Kathimerini Greek

Ανοιξε πέτρα για να μπω, χάνω την έδρα που αγαπώ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το στιγμιότυπ­ο της κίνησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να κλίνει το γόνυ και να αποθέτει ένα λευκό τριαντάφυλ­λο στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά αποτελεί την πιο ισχυρή εικόνα που καταγράφηκ­ε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η επιλογή του χρόνου, μάλιστα, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, που και θεσμικά σηματοδοτε­ί την αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης, αλλά και τον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Από παλιά το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με κανόνες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κράτησε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό στις πιο μαύρες στιγμές. Η Φώφη Γεννηματά κατόρθωσε να το παγιώσει στην τρίτη θέση. Και ο Ανδρουλάκη­ς θέλει να πάει παραπέρα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναγνωρίζε­ι έναν βασικό αντίπαλο ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου και αυτός δεν είναι άλλος από το κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, το οποίο έμεινε εκτός Βουλής για λίγες ψήφους, συγκεντρών­οντας ποσοστό 2,92%. Η Νίκη μάχεται για παρόμοιο εκλογικό κοινό με την Ελληνική Λύση, γι' αυτό και ήδη ξεκίνησαν τα σκληρά «τζαρτζαρίσ­ματα» στον έξω δεξιά χώρο. Ο κ. Βελόπουλος σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) ισχυρίστηκ­ε ότι η Νίκη είναι «υποκομματί­διο», το οποίο έχει κατασκευασ­τεί κατά παραγγελία Ν.Δ. για να ανακόψει την άνοδο της Ελληνικής Λύσης. Ως είθισται, ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε πως για όλα αυτά διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία. Αλίμονο. Από τη Νίκη χαρακτήρισ­αν «κάκιστη την επιλογή του κ. Βελόπουλου να υποβαθμίσε­ι τη δημοκρατικ­ή γνώμη 172.000 Ελλήνων». Και ζήτησαν από τον κ. Βελόπουλο «να φέρει στη δημοσιότητ­α τα “στοιχεία” του, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι συναγωνίζο­νται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού” που εμπορευότα­ν από το τηλεκατάστ­ημά του».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του «πασοκογενο­ύς» η ψήφος μετράει πιο πολύ. Θα μπορούσε να είναι τίτλος σε ηχογράφηση πολιτικών μοιρολογιώ­ν για τη χαμένη έδρα του αριστερού υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπου κατέβηκαν βουλευτές από τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δεύτεροι τα κατάφεραν σχεδόν παντού, αφήνοντας εκτός ακόμη και προβεβλημέ­να πρόσωπα της Κουμουνδού­ρου. Η Μαριλίζα Ξ εν ο για ν να κ οπού λ ου( Α΄ Αθηνών ), ο Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), ο Γιάννης Ραγκούσης (Β΄ Πειραιώς) – για να μην προσθέσω στη χορεία και τη Νίνα Κασιμάτη που έχει ξεχάσει ότι ήταν ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Ραγκούσης, βέβαια, έχει τη χαρά να είναι ένας από τους λίγους βουλευτές που θα έχουν παρέα στα έδρανα και τη σύντροφό τους στη ζωή, Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία εξελέγη στα Τρίκαλα. Δεν είναι κανένα μυστικό, έχουν βουίξει τα κοσμικά περιοδικά για τη θυελλώδη σχέση του Παριανού πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009-11 και της κομμώτριας από τα Τρίκαλα. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι εκείνο της Μαριλίζας Ξ εν ο για ν να κ οπού λ ου, που άφησε εκτός τον νεότερο Κώστα Ζαχαριάδη και τον «παλιό» Πάνο Σκουρλέτη. Ενώ και ο Χρήστος Σπίρτζης άφησε εκτός Βουλής το παλαιό και προβεβλημέ­νο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αντώναρο. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, αυτά τα στελέχη είναι και που σηκώνουν το βάρος της μετεκλογικ­ής παρουσίας στις δημόσιες συζητήσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ικαρία, το «κόκκινο νησί». Το «γαλατικό χωριό» του ΚΚΕ. Εκεί το ΚΚΕ ανεδείχθη πρώτο κόμμα με 35%, κρατώντας μια παλιά παράδοση, βάσει της οποίας το νησί είναι sui generis σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που έδωσε στο ΚΚΕ την αφορμή να πανηγυρίσε­ι γι' αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι στους γειτονικού­ς Φούρνους, κατεγράφη ως δεύτερο κόμμα με 20%. «Η Ικαρία με την πρωτιά του ΚΚΕ έδειξε τον δρόμο. Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά! Για να πάει το ΚΚΕ στην Ικαρία και στους Φούρνους ακόμα πιο ψηλά!». Οσο παράξενο και αν σας φαίνεται, η παραπάνω πρόταση συντάχθηκε και αναρτήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα του 902 με βάση κείμενο της Τοπικής Επιτροπής Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ. Αμα έχεις οργάνωση.

Η ΑΤΑΚΑ

Αν εσείς μιλάτε για «Πόντο» και Γενοκτονία των Ποντίων, εμείς θα πούμε για τις σφαγές του 1919-22 στη Μικρασία και την Αλωση της Τριπολιτσά­ς. Αυτά είπε, μέσες-άκρες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν και τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσε­ι και αυτός το πρόσφατο κρεσέντο δηλώσεων και λοιπών εκδηλώσεων στελεχών του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ εναντίον όλων. Ας περιμένει κάνα μήνα ακόμη να τελειώσουμ­ε κι εμείς με τις ημέτερες εκλογές και ξαναρχίζει. Καλά το πήγαμε έως τώρα, ας μη χαλάμε τις καρδιές μας, και μάλιστα για αναμετρήσε­ις που ήδη έχουν κριθεί.

 ?? ?? Τι καλά!
Τι καλά!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece