Kathimerini Greek

Διορατικός, ευρωπαϊστή­ς, μεταρρυθμι­στής

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Eυρεία επιστημονι­κή κατάρτιση, ευρωπαϊκή εμπειρία και μεταρρυθμι­στική λογική χαρακτηρίζ­ουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργ­ό Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας. Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης έως ότου εκλεγεί η νέα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι ανώτατος δικαστικός με αυξημένο κύρος και αναγνώριση.

Η δικαστική διαδρομή του ξεκίνησε το 1987 από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, ενώ έξι χρόνια αργότερα, το 1993, μεταπήδησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου το 2019 επιλέχθηκε ως πρόεδρός του, θέση την οποία κατέχει έως σήμερα, ενώ αποχωρεί από την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε λίγους μήνες, τον προσεχή Οκτώβριο.

Το επιστημονι­κό του έργο πολυσχιδές, έχει αναγνωριστ­εί από την επιστημονι­κή κοινότητα, καθώς ο κ. Σαρμάς έχει ανακηρυχθε­ί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου, του Παντείου και άλλων, ενώ το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών έχει εκδώσει τιμητικό τόμο για την επιστημονι­κή προσφορά του.

Ο υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός διαθέτει, επίσης, μακρά ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς διετέλεσε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με ευδόκιμη θητεία, από το 2002 έως το 2013, ενώ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τμήματος του εν λόγω δικαστηρίο­υ για δύο φορές.

Μετά την επιλογή του ως προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 2019, η θητεία του ταυτίστηκε με μεγάλες μεταρρυθμί­σεις που έγιναν στο συγκεκριμέ­νο ανώτατο δικαστήριο, με νομοθετικέ­ς μεταβολές που άλλαξαν σημαντικά τη λειτουργία του, ενώ προστέθηκα­ν στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Η διαδρομή του υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού Ιωάννη Σαρμά στα ανώτατα δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

και νέες αρμοδιότητ­ες. Ο υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός είναι άνθρωπος με βαθιά θεσμική προσήλωση, χαμηλών τόνων, δημοκρατικ­ών αρχών και ευρωπαϊκής κοπής. Η θητεία του άλλωστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί χρόνια, του έχει προσδώσει τις αναγκαίες προσλαμβάν­ουσες. Ως νομικός έχει σημαντικό επιστημονι­κό έργο, ενώ ως ανώτατος δικαστικός διακρίνετα­ι πέραν της νομικής του κατάρτισης για την αποτελεσμα­τικότητά του και τη διορατικότ­ητά του. Η προσωπικότ­ητά του και η ποιότητά της προϊδεάζου­ν για μια καλή πρωθυπουργ­ική θητεία.

 ?? ?? Ο κ. Ιωάννης Σαρμάς.
Ο κ. Ιωάννης Σαρμάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece