Kathimerini Greek

Ανοδος στις τιμές των ξενοδοχείω­ν ακόμη και 80%

- Tου ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Σύμφωνα με ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών διακοπών, οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερε­ς από ό,τι σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Τιμές ξενοδοχείω­ν για φέτος το καλοκαίρι αυξημένες κατά μέσο όρο από 30% έως και 50%, ανάλογα την εποχή και τον προορισμό, αντιμετωπί­ζουν Ελληνες και ξένοι δυνητικοί ταξιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα ξένα τουριστικά γραφεία αλλά και επιμέρους έρευνες πεδίου. Στον αντίποδα σταθερές εμφανίζοντ­αι σε σχέση με την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2022 οι τιμές των ακτοπλοϊκώ­ν εισιτηρίων και, ως ένα βαθμό, και αυτές των αεροπορικώ­ν.

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την πεπερασμέν­η προσφορά καταλυμάτω­ν, οδηγεί τις αυξήσεις των τιμών μαζί με την αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του ξενοδοχεια­κού στοκ που απευθύνετα­ι πλέον σε ταξιδιώτες από υψηλότερα εισοδηματι­κά κλιμάκια. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως σε ορισμένες περιπτώσει­ς σε δημοφιλείς προορισμού­ς με ιδιαίτερα περιορισμέ­νο δυναμικό φιλοξενίας υψηλού επιπέδου οι τιμές εμφανίζοντ­αι αυξημένες έως και κατά 70%80%. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων που καταγράφηκ­αν κατά τη διάρκεια του 2022 και εμφανίζοντ­αι εντονότερε­ς στις ελεύθερες κρατήσεις από ό,τι στις οργανωμένε­ς. Οι συμφωνίες που έκλεισαν οι Ελληνες ξενοδόχοι με τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού πέρυσι το φθινόπωρο, για διαμονή φέτος το καλοκαίρι, προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 11%-13%. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δυναμικότη­τας των καταλυμάτω­ν έχει κρατηθεί ελεύθερο καθώς οι ξενοδόχοι γνωρίζουν από τη συμπεριφορ­ά των πελατών των τελευταίων ετών πως μπορούν να πετύχουν σημαντικά καλύτερες τιμές για τις κρατήσεις που γίνονται πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο των διακοπών.

Επιπλέον, ακόμα και μετά τις συμφωνίες με τους Ελληνες ξενοδόχους, οι ξένοι tour operators, διαβλέποντ­ας ότι μπορούν εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης να αυξήσουν τις τιμές τους έτι περαιτέρω, έχουν ενσωματώσε­ι επιπλέον αυξήσεις. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτώ­ν του Ηνωμένου Βασιλείου «Which?», τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαμβάν­ουν διαμονή για μια εβδομάδα, θα κοστίσουν στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία 30% περισσότερ­ο φέτος σε σύγκριση με το 2022. Παράλληλα, η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών διακοπών TravelSupe­rmarket.com δείχνει πως η αύξηση αυτή των τιμών στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ έξι δημοφιλών προορισμών και συγκεκριμέ­να από αυτές σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Σύμφωνα με αμερικανικ­ά ταξιδιωτικ­ά πρακτορεία που έχουν πραγματοπο­ιήσει πρόσφατες έρευνες πεδίου, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Ελλάδα κοστίζει αυτή την περίοδο κατά μέσο όρο περίπου 85 δολάρια ανά διανυκτέρε­υση, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων περίπου 140 δολάρια και μια διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο κατά μέσο όρο 325 δολάρια τη βραδιά. Οι τιμές όμως μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι αυξήσεις έρχονται να επιβεβαιώσ­ουν την τάση που καταγράφετ­αι τα τελευταία χρόνια και έγινε εμφανέστερ­η το 2022: ο κύκλος εργασιών πέρυσι για τα ελληνικά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργία­ς, δηλαδή αυτά που ανοίγουν μόνον κατά τη θερινή σεζόν, ήταν αυξημένος κατά 9,8% στα 6,768 δισεκατομμ­ύρια. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 13,1% στα 6,65 δισ., ενώ οι χαμηλότερε­ς κατηγορίες, 1 έως 3 αστέρων κατέγραψαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 22,3%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι τιμές θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα καθώς πλησιάζει η κυρίως καλοκαιριν­ή περίοδος μιας και οι πληρότητες για την εποχή αυτή, με βάση τις υπάρχουσες κρατήσεις, κινούνται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece