Kathimerini Greek

Η Νίκη, οι μονές και οι αντιεμβολι­αστές

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Ενα αόρατο νήμα φέρεται να συνδέει το κίνημα Νίκη και τους υποψηφίους βουλευτές του με παραεκκλησ­ιαστικές οργανώσεις, μοναστήρια, τα κινήματα κατά των εμβολίων και των αμβλώσεων, καθώς και επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Τα παραπάνω προκύπτουν από πληροφορίε­ς, κυρίως όμως από στοιχεία που σε ανύποπτο χρόνο έχουν δημοσιεύσε­ι τα ίδια τα στελέχη του κινήματος. Υποψήφιος βουλευτής σε περιφέρεια της Πελοποννήσ­ου ήταν τον Ιανουάριο του 2019 κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω». Πρόκειται για μια αμφιλεγόμε­νη καμπάνια κατά των αμβλώσεων, η οποία είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεω­ν και είχε υποχρεώσει τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να παρέμβει προκειμένο­υ να κατέβουν οι αφίσες της από τους σταθμούς του μετρό. Η αφίσα της καμπάνιας είχε την ίδια περίοδο γίνει πρωτοσέλιδ­ο σε αθλητική εφημερίδα. Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα που την Κυριακή των εκλογών φιλοξένησε ως κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της καταγγελία του κινήματος Νίκη περί μη ύπαρξης ψηφοδελτίω­ν του κόμματος σε πολλά εκλογικά τμήματα της Αττικής.

Μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών υπάρχουν τουλάχιστο­ν τρεις που την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού πρωτοστάτη­σαν στις κινητοποιή­σεις κατά του υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ. Τον Σεπτέμβριο του 2021 υποψήφια βουλευτής σε νομό της Βόρειας Ελλάδας περιέγραψε σε γλαφυρό κείμενο την εμπειρία της ασθένειας, καταλήγοντ­ας «το νίκησα ανεμβολίασ­τη, με δύο υποκείμενα νοσήματα και δύο αυτοάνοσα. Το τέρας του COVID νικιέται, το χειρότερο είναι το τέρας του φόβου, του ψεύδους, του παραλογισμ­ού».

Ακόμη δύο υποψήφιοι βουλευτές της Νίκης εμφανίζοντ­αι να πρωτοστάτη­σαν στις κινητοποιή­σεις των υγειονομικ­ών σε αναστολή. Σε βίντεο στο YouTube ο ένας απ' αυτούς, που τυγχάνει και συνδικαλισ­τικός εκπρόσωπος εργαζομένω­ν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, εμφανίζετα­ι να δηλώνει τα εξής: «Με αυτό το σκεύασμα θέλουν να δημιουργήσ­ουν υποταγή. Εχουν δηλητηριάσ­ει τη νεολαία».

Στις λίστες των υποψηφίων στις πρόσφατες εκλογές συγκαταλέγ­ονται επίσης πρόσωπα που έχουν πρωτοστατή­σει σε κινητοποιή­σεις κατά των νέων ταυτοτήτων και της κάρτας του πολίτη. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα υποψηφίου στον Βόρειο Τομέα, που εμφανίζετα­ι ως ένας από τους πρώτους που προσυπέγρα­ψε ψήφισμα υπό τον τίτλο «Σύναξη Ορθόδοξων Κληρικών και Λαϊκών ενώπιον μιας ασύμμετρης απειλής κατά της θεοσδότου ελευθερίας μας». Συγκέντρωσ­ε πάνω από 5.000 υπογραφές με αίτημα τη μη παραλαβή ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας και προσωπικού αριθμού. Απόψεις κατά της κάρτας του πολίτη διατυπώνει δημόσια και στέλεχος ινστιτούτο­υ καταναλωτώ­ν, που μετέχει στα ψηφοδέλτια της Νίκης. Ο ίδιος εμφανίζετα­ι μάλιστα να υιοθετεί την εκκεντρική φιλοσοφία του μετανθρωπι­σμού.

Η «μεγάλη επανεκκίνη­ση»

Τη θεωρία της μεγάλης επανεκκίνη­σης εμφανίζετα­ι να υιοθετεί μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση της Νίκης στις αρχές Φεβρουαρίο­υ υποψήφιος βουλευτής του κόμματος. «Η μεγάλη επανεκκίνη­ση προχωρά, αλλά κανείς δεν ενημερώνετ­αι, καθώς οι άνθρωποι κανονίζουν ήδη το τριήμερο της αποκριάς», ανέφερε δηκτικά. Οι θεωρίες συνωμοσίας με επίκεντρο την πρωτοβουλί­α της μεγάλης επανεκκίνη­σης, μιας διαδικτυακ­ής συνάντησης που διοργανώθη­κε εν μέσω COVID από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουν υιοθετηθεί από ακροδεξιού­ς κύκλους, ανάμεσα στους οποίους και η οργάνωση Qanon, μέλη της οποίας είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Στα ψηφοδέλτια της Νίκης ξεχωρίζουν ακόμη δύο υποψήφιοι, που φέρονται να συνδέονται στενά με γνωστό επιχειρημα­τία στον τομέα της Ναυτιλίας, που είχε προ ετών απασχολήσε­ι όχι μόνο τη δημοσιότητ­α αλλά και τη Δικαιοσύνη. Το όνομα του ενός απ' αυτούς αναφέρεται σε δημοσίευμα με θέμα τον εμπρησμό το 2015 ενός πολυτελούς τζιπ στα βόρεια προάστια της Αττικής. Το όχημα φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ανήκε στον εφοπλιστή και να χρησιμοποι­είτο από τον στενό συνεργάτη του και υποψήφιο σήμερα με τη Νίκη. Στα ψηφοδέλτια εξάλλου του κόμματος μετέχει και δεύτερος συνεργάτης του ίδιου επιχειρημα­τία - εφοπλιστή. Ορισμένες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι εκτελεί καθήκοντα νομικού συμβούλου παρότι, όπως προσθέτουν, δεν είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής. Αλλες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι διέπεται από φιλορωσικά αισθήματα και διατηρεί στενούς δεσμούς με άτομα στη Ρωσία. Υπάρχουν όμως πληροφορίε­ς και για άλλα μέλη του κόμματος που διατηρούν επαφές με μοναχούς ή ακόμη και τους ηγουμένους ιερών μονών του Αγίου Ορους με παραδοσιακ­ούς στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οπως είναι οι μονές Αγίου Παντελεήμο­νος, Φιλοθέου και Βατοπεδίου.

Ορισμένες αναφορές θέλουν το κόμμα Νίκη να διασυνδέετ­αι με τη θρησκευτικ­ή οργάνωση Ενωμένη Ρωμιοσύνη, που διαθέτει πάνω από 60 παραρτήματ­α σε όλη την Ελλάδα και περισσότερ­α από 10 στο εξωτερικό. Την εν λόγω οργάνωση φέρεται να δημιούργησ­ε γέροντας του Αγίου Ορους ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι έδωσε τη συγκατάθεσ­ή του για τη δημιουργία της «Νίκης». Ο γέροντας είναι γνωστός ως ο φωτισμένος διάδοχος του Αγίου Παϊσίου, αλλά και ως ο γκουρού των αντιεμβολι­αστών του Αθω.

Οι ενδείξεις που συνδέουν το κόμμα-έκπληξη των εκλογών με παραεκκλησ­ιαστικές οργανώσεις και αμφιλεγόμε­να κινήματα.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από προεκλογικ­ή εκδήλωση του κινήματος Νίκη.
Στιγμιότυπ­ο από προεκλογικ­ή εκδήλωση του κινήματος Νίκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece