Kathimerini Greek

Ερευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για το βίντεο από τη Λέσβο

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Αίτημα στην ΕΑΔ είχε καταθέσει και η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ανετέθη η έρευνα για το βίντεο που έφεραν στη δημοσιότητ­α οι New York Times, στο οποίο καταγράφον­ται μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγ­ονται στη Λέσβο, να μεταφέροντ­αι στη θάλασσα και να εγκαταλείπ­ονται σε σχεδία από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Η έρευνα διατάχθηκε από την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιλβα Γιόχανσον, όπως η ίδια δημοσιοποί­ησε με ανάρτησή της στο Twitter. «Οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθε­ί πλήρως και ανεξάρτητα το περιστατικ­ό», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να δοθεί κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθ­ησης».

Για το επίμαχο βίντεο ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογρά­φο Κριστιάν Αμανπούρ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζ­οντας ότι για το συμβάν έχει διαταχθεί έρευνα. «Παίρνω αυτό το περιστατικ­ό πολύ σοβαρά. Ηδη ερευνάται από την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Χθες, κυβερνητικ­ά στελέχη που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισ­αν ότι η έρευνα για το περιστατικ­ό που ανέδειξαν οι New York Times ανετέθη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Πηγές από την ΕΑΔ επιβεβαίωσ­αν ότι έλαβαν εντολή έρευνας και σημείωσαν ότι την ενεργοποίη­σή τους για τον έλεγχο του συμβάντος ζήτησε ταυτόχρονα και η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπεάτε Γκμίντερ.

Η ΕΑΔ είχε και στο παρελθόν διεξαγάγει έρευνα για καταγγελλό­μενα περιστατικ­ά επαναπροωθ­ήσεων παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο.

Αφορμή για την έρευνα είχαν αποτελέσει δημοσιεύμα­τα στον ξένο Τύπο και το πόρισμα της ΕΑΔ είχε ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο του 2022. Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Ανεξάρτητη Αρχή σημείωνε ότι «δεν επιβεβαιώθ­ηκαν τα διαλαμβανό­μενα στο συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικ­ών επιστροφών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece