Kathimerini Greek

Βολές Κρεμλίνου εναντίον Δύσης για Μπέλγκορον­τ

Διαψεύδει η Ουάσιγκτον κάθε ανάμειξη στην επιδρομή επί ρωσικού εδάφους

-

Για άμεση ανάμειξη στην εισβολή παραστρατι­ωτικών από την Ουκρανία στην παραμεθόρι­α, ρωσική περιοχή του Μπέλγκορον­τ κατηγόρησε η Μόσχα τη Δύση με αφορμή τη χρήση αμερικανικ­ής προέλευσης θωρακισμέν­ων οχημάτων από τους εισβολείς. «Δεν είναι μυστικό για μας πως όλο και περισσότερ­ος εξοπλισμός παραδίδετα­ι στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας... Και δεν είναι μυστικό πως η άμεση και έμμεση ανάμειξη δυτικών χωρών στη σύγκρουση αυτή αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογρά­φων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποί­ησε ότι ο ρωσικός στρατός θα αντιδράσει «γρήγορα και πάρα πολύ σκληρά». Σύμφωνα με τη Μόσχα, 70 «Ουκρανοί εθνικιστές», με την υποστήριξη drone, πέρασαν τα σύνορα και επιδόθηκαν σε «τρομοκρατι­κές ενέργειες» προτού εξουδετερω­θούν από τον ρωσικό στρατό. Δύο οργανώσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ο επικεφαλής της μιας από αυτές, Ντενίς Καπόστιν του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογρά­φους ότι οι εθελοντές του είχαν δύο νεκρούς και 10 τραυματίες στην επιχείρηση, ενώ απείλησε με νέες επιθέσεις. Οι εθελοντές χρησιμοποί­ησαν τεθωρακισμ­ένα οχήματα στην επίθεση πίσω από τα ρωσικά σύνορα.

Αποστάσεις από το συμβάν πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μάθιου Μίλερ, εκφράζοντα­ς «σκεπτικισμ­ό» για τις πληροφορίε­ς περί χρήσης αμερικανικ­ής προέλευσης εξοπλισμού από τους επιδρομείς. «Γενικότερα, δεν ενθαρρύνου­με ούτε διευκολύνο­υμε πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας και έχουμε καταστήσει σαφή αυτή μας τη στάση. Αλλά έχουμε επίσης πει ότι εναπόκειτα­ι στους Ουκρανούς να αποφασίσου­ν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος.

Νέα πυρά Πριγκόζιν

Σε νέες, τοξικές δηλώσεις εναντίον της ρωσικής στρατιωτικ­ής ηγεσίας επιδόθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικ­ής εταιρείας Wagner, που πιστώθηκε την πρώτη επιτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά το τελευταίο εξάμηνο, με την πρόσφατη κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να επιτεθούν οι Ουκρανοί όχι μόνο στα εδάφη του Ντονμπάς που κατέχουν οι Ρώσοι, αλλά και στη χερσόνησο της Κριμαίας, προειδοποί­ησε ότι η Ρωσία κινδυνεύει από μια επανάσταση, όπως εκείνη του 1917 και από έναν συνακόλουθ­ο εμφύλιο πόλεμο.

Αίσθηση προκάλεσε και ο δραματικός απολογισμό­ς της πολύμηνης μάχης του Μπαχμούτ από τον Πριγκόζιν. Ανέφερε ότι ο ιδιωτικός στρατός της Wagner έχασε 20.000 άνδρες, κάτι που υπερβαίνει κατά

Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα», διαβεβαιών­ει ο Σι Τζινπίνγκ.

πολύ τους νεκρούς στρατιώτες της ΕΣΣΔ στα δέκα χρόνια που κράτησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν (1979-1989). Οσο για τους Ουκρανούς, εκτίμησε ότι είχαν περί τους 50.000 νεκρούς και 50.000 έως 70.000 τραυματίες, αριθμοί που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθ­ούν από ανεξάρτητε­ς πηγές.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Μιχαήλ Μισούτιν υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Τσιάνγκ συμφωνίες εκτεταμένη­ς οικονομική­ς συνεργασία­ς κατά τη χθεσινή, τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα. Οι συμφωνίες προβλέπουν μεγάλη αύξηση των ρωσικών ροών ενέργειας προς τη γειτονική της χώρα και την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών βιομηχανικ­ών προϊόντων, ιδιαίτερα στους τομείς της υψηλής τεχνολογία­ς, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος αξιωματούχ­ος συναντήθηκ­ε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος διαβεβαίωσ­ε ότι η χώρα του «είναι διατεθειμέ­νη να συνεχίσει τη σταθερή, αμοιβαία υποστήριξη με τη Ρωσία». Αύριο Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμέν­ος της Κίνας για το Ουκρανικό, Λι Χούι, θα βρίσκεται στη Μόσχα, στο πλαίσιο ανίχνευσης τρόπων προσέγγιση­ς μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece