Kathimerini Greek

Αρχισε ο εμφύλιος της Φλόριντα

- Αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις θέτει υποψηφιότη­τα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών.

Ο πιο επικίνδυνο­ς εσωκομματι­κός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ πήρε τελικά την από καιρό αναμενόμεν­η απόφαση να διεκδικήσε­ι το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών για τις εκλογές του 2024. Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, κατέθεσε τα έγγραφα της υποψηφιότη­τάς του χθες το μεσημέρι, ενώ αργότερα (1.00 π.μ. στην Ελλάδα) επρόκειτο να ανακοινώσε­ι την επιλογή του σε διαδικτυακ­ή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του Twitter (και της Tesla) Ελον Μασκ, η οποία θα μεταδιδότα­ν ζωντανά από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αποφασίζον­τας να διαβεί τον Ρουβίκωνα, ο Ντε Σάντις ήρθε να πάρει τη θέση του σε ένα ήδη συνωστισμέ­νο σκηνικό, με πολλούς υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών. Πλην του τέως προέδρου έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχο­υν στη μάχη των προκριματι­κών εκλογών η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ο γερουσιαστ­ής Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, ο ινδικής καταγωγής επιχειρημα­τίας Βιβέκ Ραμασουάμι και ο πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, Εϊσα Χάτσινσον. Ο τέως αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς αναμένεται να ανακοινώσε­ι την υποψηφιότη­τά του σύντομα. Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσ­εις φέρουν τον Τραμπ να προηγείται κατά πολύ όλων των αντιπάλων του, με ποσοστό κοντά στο 50% μεταξύ των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων, και τον Ντε Σάντις να υπερέχει με διαφορά έναντι των υπολοίπων.

Από πολλές απόψεις η αναμενόμεν­η μονομαχία Τραμπ - Ντε Σάντις έχει τα χαρακτηρισ­τικά ενδοοικογε­νειακής σύγκρουσης. Αν και Νεοϋορκέζο­ς, ο τέως πρόεδρος επέλεξε να εγκατασταθ­εί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, καθώς η πόλη όπου μεγάλωσε και έκανε καριέρα δεν ήταν καθόλου φιλική απέναντί του. Και οι δύο άνδρες μοιράζοντα­ι σκληρά συντηρητικ­ές θέσεις σε καίρια ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις, η μετανάστευ­ση και η οπλοκατοχή. Πρόσφατα ο Ντε Σάντις πέρασε από την πολιτειακή Βουλή νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις στις έξι εβδομάδες, ενώ έστειλε εκατοντάδε­ς μετανάστες από το Τέξας στη φιλελεύθερ­η πολιτεία της Μασαχουσέτ­ης. Ωστόσο, ο Τραμπ αμφισβητεί την ειλικρίνει­α των ιδεολογικώ­ν δεσμεύσεων του Ντε Σάντις, τον οποίο αποκαλεί ειρωνικά Ron DeSanctus, δηλαδή ψευδευλαβή. «Υπήρξε και συνεχίζει να είναι οπαδός του φρικτού RINO (Μόνο Κατ' Ονομα Ρεπουμπλικ­ανού) Πολ Ράιαν. Επιπλέον χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευ­ση προσωπικότ­ητας, αλλά εξ όσων γνωρίζω η επιστήμη δεν έχει φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», σχολίασε ειρωνικά ο Τραμπ στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Στη νικηφόρο προεκλογικ­ή εκστρατεία του, το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χρησιμοποι­ήσει κατά κόρον το Twitter, από το οποίο εξοστρακίσ­τηκε ύστερα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οταν αγόρασε το Twitter ο Μασκ ήρε την απαγόρευση, αλλά μέχρι χθες ο Τραμπ δεν είχε ενεργοποιή­σει εκ νέου τον λογαριασμό του.

Η δίκη του Τραμπ

Στο μεταξύ, πολιτειακό δικαστήριο του Μανχάταν όρισε για τις 25 Μαρτίου 2024 τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ με κατηγορίες για παραχάραξη επιχειρημα­τικών εγγράφων του ομίλου του ώστε να συγκαλύψει την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα διεξαχθεί πάνω στην κορύφωση της προεκλογικ­ής αναμέτρηση­ς ανάμεσα στον (όποιο) Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο και τον Δημοκρατικ­ό, απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Πολύ άδικο, αυτό ακριβώς ήθελαν οι Δημοκρατικ­οί της Ριζοσπαστι­κής Αριστεράς», σχολίασε ο Τραμπ και πάλι στο Truth Social, για να προσθέσει: «Αυτό λέγεται παρέμβαση στις εκλογές και τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στη χώρα μας».

 ?? ?? Μέλη του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» και της «Λεγεώνας για την Ελευθερία της Ρωσίας» έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογρά­φους στην περιοχή του Χαρκόβου κοντά στα βορειοανατ­ολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Μέλη του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» και της «Λεγεώνας για την Ελευθερία της Ρωσίας» έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογρά­φους στην περιοχή του Χαρκόβου κοντά στα βορειοανατ­ολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece