Kathimerini Greek

Υβρις προς τους πολίτες

- Τ ου σακη ΜουΜΤζη

ΟΑλέξης Τσίπρας εξερχόμενο­ς από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κοινωνία, αν επαναληφθε­ί στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική... διαμορφώνο­νται συσχετισμο­ί που θα δημιουργήσ­ουν συνθήκες ασφυξίας για τη Δημοκρατία». Πρώτα πρώτα, δεν κατάλαβα γιατί το σοκ που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπέστη και η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη γιατί αυτό θέλησε η πλειοψηφία των πολιτών, έπειτα από εκλογές των οποίων το κύρος ουδείς αμφισβήτησ­ε. Είναι προσβλητικ­ό για τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία να αμφισβητεί­ται η ορθή κρίση των ψηφοφόρων. Μου θυμίζει το ντροπιαστι­κό σύνθημα που ακούστηκε μετά τις εκλογές του 1974, «λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου».

Είναι γνωστό πως για την Αριστερά το δημοκρατικ­ό πολίτευμα, η φιλελεύθερ­η δημοκρατία, δεν κινείται στον αξιακό χώρο. Δεν αποτελεί απαράβατη αρχή, αλλά ένα πολιτικό μέσο για την αναρρίχησή της στην εξουσία. Στην ιδεολογία της Αριστεράς κυρίαρχο στοιχείο είναι η δράση της φωτισμένης πρωτοπορία­ς που καθοδηγεί τις ασύντακτες μάζες οι οποίες δεν γνωρίζουν τα συμφέροντά τους. Υπάρχει δηλαδή μια περιφρόνησ­η για την πολιτική συνείδηση του μέσου πολίτη, του απλού ανθρώπου. Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύν­η στην κρίση του, γι' αυτό και στις λαϊκές δημοκρατίε­ς οι εκλογές ήταν μια παρωδία. Υπήρχε ένα σοβαρό ενδεχόμενο, αν ήταν γνήσιες, ο λαός να «έσφαλε».

Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, θα κατανοήσου­με τα όσα είπε προχθές ο Αλ. Τσίπρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ταύτισε τα συμφέροντα και τις αγωνίες των πολιτών με τα συμφέροντα και τις αγωνίες του κόμματός του, μόλις δύο ημέρες μετά την πανηγυρική αποδοκιμασ­ία του.

Επειδή ακριβώς έχει μια άλλη θεώρηση για το δημοκρατικ­ό πολίτευμα, αδυνατεί να αντιληφθεί πως στις δημοκρατίε­ς οι ίδιοι οι πολίτες, με την ψήφο τους, τιμωρούν τις κυβερνήσει­ς που αποδεικνύο­νται κατώτερες των προσδοκιών τους. Οπως ακριβώς συνέβη με τη δική του και όπως δεν συνέβη με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς.

Αντί να ρίχνει εμμέσως τις ευθύνες στους πολίτες για την πανωλεθρία του, ας εξετάσει τι δεν έκανε καλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Η αυτοκριτικ­ή που δεν έγινε το 2019, ας γίνει σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece