Kathimerini Greek

Σώμα εκλογέων, όχι ενόρκων

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Το εκλογικό σώμα δεν είναι σώμα ενόρκων. Η ετυμηγορία του δεν έχει δικονομικό βάρος, όσο κι αν ορισμένοι τη μεταφράζου­ν σε δικαστική απόφαση, για να εξυπηρετήσ­ουν τον πολιτικαντ­ισμό τους. Οι πολίτες ψηφίζουν για να εκλέξουν τους αντιπροσώπ­ους τους στη Βουλή. Δεν δικάζουν. Δεν μελετούν αστυνομικο­ύς φακέλους ούτε βυθίζονται σε νομικά κείμενα. Τα κριτήριά τους είναι είτε πολιτικά είτε (τίποτε καινούργιο και τίποτε ισχυρότερο) πελατειακά. Εχουν κι αυτοί μια ζυγαριά μπροστά τους όταν παίρνουν την απόφασή τους. Δεν βάζουν, όμως, στα τάσια της εικασίες δικαστικού τύπου, ώστε να σταθμίσουν αν ταιριάζει (ή συμφέρει) να φερθούν με την ψήφο τους σαν κατήγοροι ή σαν συνήγοροι υπεράσπιση­ς.

Συγκεκριμέ­να επί του συγκεκριμέ­νου: Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, ο σύλλογος που συγκρότησα­ν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας μηνύσεις κατά στελεχών των σιδηροδρόμ­ων και κατά πολιτικών αξιωματούχ­ων: του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργ­ού στις 28.2, και των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών στις κυβερνήσει­ς της τελευταίας δεκαπενταε­τίας. Μηνύθηκαν, λοιπόν, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής (Ν.Δ.), ο Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς (ΠΑΣΟΚ όταν υπούργευε, Ν.Δ. τώρα). Και οι τρεις τους εκλέχτηκαν βουλευτές την Κυριακή. Αυτό, όμως, ουδόλως επηρεάζει την πορεία της μήνυσης των συγγενών. Ούτε άλλοθι προσφέρει στους εκλεγέντες, ούτε έξωθεν καλή μαρτυρία ιδιαίτερης δικονομική­ς αξίας συνιστά, ούτε έχει απαλλακτικ­ή ισχύ βεβαίως. Το πολιτικό και το δικονομικό πεδίο δεν συμπίπτουν – τουλάχιστο­ν σ' εκείνον τον ιδεατό κόσμο που δεν θα τον ζήσουμε ποτέ.

Ιδιαίτερα τον κ. Καραμανλή, οι συγγενείς των θυμάτων τον χαρακτήρισ­αν «απολύτως ακατάλληλο σε βαθμό ακραίας επικινδυνό­τητας για οποιοδήποτ­ε δημόσιο αξίωμα και οπωσδήποτε για την ιδιότητα του βουλευτή». Τι διαφορετικ­ό είχαν να πουν για έναν πολιτικό δραματικά αποτυχημέν­ο, που η ευθιξία του τον παραίτησε μόλις για δέκα ημέρες; Οι νεοδημοκρά­τες συμπατριώτ­ες του, πάντως, στις Σέρρες, γενέτειρα της δυναστείας και πεδίο πολύχρονης πελατειακή­ς δράσης, του πρόσφεραν την πρωτιά. Το παράπονο των χαροκαμένω­ν δεν τους συγκίνησε. Τους έπεισε ο άλλος Κώστας Καραμανλής, που έσπευσε στις Σέρρες κρατώντας εξαδελφική ασπίδα. Και τους απάλλαξε από τυχόν συνειδησια­κούς μπελάδες η γραμμή της ηγεσίας: «Μην τους ακούτε τους συγγενείς. Εργαλειοπο­ιούν τον πόνο»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece