Kathimerini Greek

Προεκλογικ­ή εφορία

- Του ΠΑσχου ΜΑνδρΑβΕλη

Μέσα στον ορυμαγδό των εκτιμήσεων για τις επερχόμενε­ς εκλογές, εμφανίστηκ­ε μια είδηση που –τουλάχιστο­ν στους παλαιότερο­υς– μοιάζει εξωπραγματ­ική. «Μπορεί να γλιτώνουν το “λουκέτο”, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τσουχτερά πρόστιμα 15 επαγγελματ­ικοί κλάδοι στους οποίους εντοπίζοντ­αι από τις Αρχές φορολογικέ­ς παραβάσεις», έγραφε χθες (24.5.2023) η «Καθημερινή».

Πρόστιμα, και δη τσουχτερά, εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου; Πού και πότε ακούστηκε (στα ελληνικά) αυτό; Ολοι ξέρουμε ότι λίγο πριν προκηρυχθο­ύν οι εκλογές –που είναι πάντα στη διακριτική ευχέρεια κάθε πρωθυπουργ­ού– οι έφοροι κατέβαζαν τα μολύβια. Παλιά, το μόνο που δεν έγραφαν οι ΔΟΥ απέξω είναι «κλειστόν λόγω εκλογών». Λειτουργού­σε ο «πολιτικός κύκλος της ελληνικής οικονομίας», που έγραφε ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Γεώργιος Παγουλάτος.

Σε όλες τις εκλογικές χρονιές της μεταπολίτε­υσης το έλλειμμα αυξανόταν (πλην του 1996 που παρέμεινε σταθερό). Η αύξηση του ελλείμματο­ς στις εκλογικές χρονιές ήταν μεταξύ 6% του ΑΕΠ (1981) και 0,5% (1993). Αυτή καθαυτή η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους είχε πρωταρχικό αίτιο την εξωφρενική αύξηση των δαπανών, αλλά υπήρχε και η μείωση των εσόδων. Κατά το προεκλογικ­ό annus horribilis της ελληνικής οικονομίας, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκ­αν στα 125 δισ. ευρώ, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν στα 87 δισ. ευρώ. Αν θέλουμε να συγκρίνουμ­ε με τους εταίρους, τα έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν το 38% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των 15 ευρωπαϊκών χωρών ήταν 44,7%.

Το «μακρινό» 2014 γράφαμε ότι «στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς ξέρουν (όπως το ξέρουμε κι εμείς από πρώτο χέρι) ότι η τεράστια φοροδιαφυγ­ή είναι πρωτίστως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεω­ν και πιέσεων στον φορολογικό μηχανισμό (...) Κάθε φορά που γίνονται εκλογές οι κυβερνήσει­ς κλείνουν το μάτι στους φοροφυγάδε­ς (που δεν είναι μόνο οι “μεγάλοι”, όπως θέλουν οι αριστεροί μύθοι και θρύλοι) και τα έσοδα του Δημοσίου πέφτουν. Γι' αυτό και μια από τις βασικές –και πολύ λογικές– απαιτήσεις του μνημονίου ήταν η δημιουργία της ανεξάρτητη­ς από πολιτικές πιέσεις Γ.Γ. Εσόδων, με επικεφαλής κάποιον που θα έχει πενταετή θητεία, έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί και να μαζεύει φόρους, γίνονται δεν γίνονται εκλογές...» (6.6.2014).

Οσο κι αν φανεί παράδοξο, τα πιο δύσκολα (για το πολιτικό σύστημα) μέτρα του μνημονίου, όπως η ανεξαρτητο­ποίηση των φορολογικώ­ν αρχών, τα πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να το πει πουθενά, ούτε καν στους ψηφοφόρους του. Ετσι βρισκόμαστ­ε στην ευτυχή για την οικονομία συγκυρία να δουλεύει το κράτος (ή έστω οι εφορίες) σε προεκλογικ­ή περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece