Kathimerini Greek

Αργός θάνατος ή δεύτερη ευκαιρία;

- Tου ΑθΑνΑσιου Ελλισ

ΟΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Εντατική και τα αποτελέσμα­τα των εξετάσεων δεν είναι ενθαρρυντι­κά. Θα βιώσει έναν αργό θάνατο ή θα ανακάμψει και θα διεκδικήσε­ι μια δεύτερη ευκαιρία; Υπάρχει θεραπεία, και αν ναι, θα λειτουργήσ­ει στον συγκεκριμέ­νο ασθενή και στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία;

Το πρώτο τραύμα προήλθε από τη δυσφορία μέρους του εκλογικού σώματος κατά την κυβερνητικ­ή θητεία του. Η πληγή μεγάλωσε από την αδυναμία του να εμπνεύσει ως αξιωματική αντιπολίτε­υση. Και η κατάσταση επιδεινώθη­κε το τελευταίο διάστημα από το θολό προεκλογικ­ό μήνυμα.

Η υποχώρηση κατά 15 ποσοστιαίε­ς μονάδες –από το 35% του 2015 στο σημερινό 20%– είναι τεράστια, αλλά όχι πρωτόγνωρη στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν τιμωρηθεί βαριά και τα άλλα δύο, μεγάλα και με ιστορική διαδρομή, κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ, από το 44% του Οκτωβρίου του 2009, σχεδόν εξανεμίστη­κε πέφτοντας κάτω από το 5% το 2015.

Η Νέα Δημοκρατία είδε τα δικά της ποσοστά να καταρρέουν από το 45% του 2004 επί Καραμανλή, στο 18% το 2012 επί Σαμαρά. Στην κατάρρευση και των τριών κομμάτων υπάρχει μια μνημονιακή χροιά, με μεγαλύτερο, φυσικά, θύμα το ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. έδειξε αντοχές. Μπροστά στην καταστροφή κινητοποιή­θηκαν άμεσα τα ανακλαστικ­ά, υπήρξαν διορθωτικέ­ς κινήσεις, συσπείρωση, επιστροφή προσωπικοτ­ήτων που ενίσχυσαν το κόμμα ουσιαστικά και συμβολικά. Από το 2019 έχει ανακάμψει πλήρως και κινείται πλέον στα «φυσιολογικ­ά» ποσοστά του παρελθόντο­ς, πέριξ του 40%.

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά. Από το 2010 και μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα αφήγημα που απείχε από την πραγματικό­τητα, παραπλάνησ­ε πολλούς ψηφοφόρους του, τους μετέτρεψε σε απογοητευμ­ένους και στη συνέχεια σε αγανακτισμ­ένους, και στοχοποίησ­ε το πρώην κόμμα τους. Τώρα πληρώνει τη φαυλότητα εκείνης της περιόδου.

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., η οποία παρέμεινε σταθερά και ουσιαστικά ο μόνος εκφραστής του χώρου από τη Λαϊκή Δεξιά έως το φιλελεύθερ­ο Κέντρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικό βαθμό μοιράζεται τον ίδιο χώρο με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο μάλιστα το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση.

Το ζητούμενο για τα δύο κόμματα του λεγόμενου προοδευτικ­ού

Ούτε το επικοινωνι­ακό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα ούτε η αξιοποίηση σοβαρών στελεχών με διείσδυση στο πέραν του κόμματος κοινό είναι βέβαιο ότι αρκούν για να αντιστρέψο­υν το κλίμα.

χώρου –και κατ' επέκταση για τη χώρα– είναι ποιο θα ορθώσει έναν σύγχρονο, ρεαλιστικό λόγο και θα πείσει ότι θέλει να οικοδομήσε­ι, όχι να γκρεμίσει.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου οι συσχετισμο­ί ανατρέποντ­αι από τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, η ανάκαμψη του πρώτου καθίσταται δύσκολη υπόθεση.

Ούτε το επικοινωνι­ακό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα ούτε η αξιοποίηση σοβαρών στελεχών με διείσδυση στο πέραν του κόμματος κοινό είναι βέβαιο ότι αρκούν για να σταματήσου­ν την αιμορραγία, να αντιστρέψο­υν το κλίμα και να πείσουν ότι το κόμμα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Οχι για να κυβερνήσει, αλλά για να ασκήσει αποτελεσμα­τικότερη αντιπολίτε­υση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece