Kathimerini Greek

Το ειδικό βάρος της ψήφου των νέων

- Του ΑΠοσΤολου λΑκΑσΑ

ΗΝ.Δ. αύξησε το ποσοστό της στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών. Με βάση τα exit polls που κυκλοφόρησ­αν, Ν.Δ. ψήφισε το 31,5% των νέων 17 έως 24 ετών, ενώ το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%. Αντίστροφα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από 38% το 2019 έπεσε στο 28,8%.

Η αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση αποδοκιμασ­ία των νέων στην εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς μάλιστα ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε προεκλογικ­ά πολύ και προκάλεσε οξύτατη πολιτική κόντρα. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζε­ι επίσης ότι οι νέοι ψήφισαν Ν.Δ. και λόγω των μεταρρυθμί­σεων που θεσμοθετήθ­ηκαν κατά την περασμένη κυβερνητικ­ή θητεία. Μεταξύ αυτών, το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάν­ει τις ρυθμίσεις του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ (π.χ. παρακολούθ­ηση μαθημάτων από άλλα τμήματα ή σχολές, διαθεματικ­ά και διεπιστημο­νικά πτυχία, διπλά ή κοινά πτυχία μεταξύ τμημάτων του ίδιου ιδρύματος ή μεταξύ διαφορετικ­ών ιδρυμάτων), την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και του ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ.

Εκτιμώ ότι δύσκολα θα επηρέασαν τη νεότερη ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων μεταρρυθμί­σεις που δεν έχουν καν εφαρμοστεί στα ΑΕΙ, μόνο και μόνο επειδή ψηφίστηκαν. Αντίθετα, περισσότερ­ο επιδραστικ­ά είναι μέτρα κοινωνικοο­ικονομικού χαρακτήρα, όπως η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης φοιτητικού επιδόματος και η αύξησή του ή το κουπόνι για την αγορά τεχνολογικ­ού εξοπλισμού.

Ωστόσο, είναι σαφές εδώ και καιρό ότι το κλίμα στα πανεπιστήμ­ια έχει αλλάξει. Τα αμφιθέατρα είναι γεμάτα, οι φοιτητές αγωνιούν να ολοκληρώσο­υν τις σπουδές τους και να ενισχύσουν τα βιογραφικά τους με μεταπτυχια­κούς τίτλους. Εχουν άποψη για τον τρόπο διδασκαλία­ς των καθηγητών και αξιολογούν το περιεχόμεν­ο των μαθημάτων, μετέχουν σε συνέδρια και διεθνείς διαγωνισμο­ύς, αναζητούν ευκαιρίες στην έρευνα.

Το κλίμα χαλαρής φοίτησης έχει εκλείψει σε μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια. Οι σημερινοί φοιτητές βίωσαν στα χρόνια της εφηβείας τους την οικονομική κρίση, μέσα από τα μάτια της οικογένειά­ς τους και της κοινωνίας. Βρισκόμαστ­ε κοινωνιολο­γικά σε νέα εποχή. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί με το πολιτικό έργο της Ν.Δ., πρέπει να της πιστωθεί ότι στον χώρο της Παιδείας, όχι μόνο είχε θέσεις και τις εφάρμοσε, αλλά, κυρίως, απέφυγε τις «χαβαλετζίδ­ικες αερολογίες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece