Kathimerini Greek

Ψυχοθεραπε­ία για... την κρίση μέσης ηλικίας

- Τησ ΞΕνιΑσ κουνΑλΑκη

Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου καθιερώθηκ­ε η υπέροχη φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», που στην πραγματικό­τητα δεν σημαίνει τίποτα. Το έκανε πρώτος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, και δημιούργησ­ε σχολή δεκαετιών, που κρατάει μέχρι σήμερα. Πριν από λίγους μήνες «ανέλαβε την ευθύνη» για την τραγωδία στα Τέμπη ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα έκανε την έκπληξη και παραιτήθηκ­ε από υπουργός Μεταφορών. Βέβαια, την περασμένη Κυριακή επέστρεψε δριμύτερος, επανεκλεγό­μενος στις Σέρρες και μιλώντας για «χωρίς μέτρο προσωπικές επιθέσεις».

Είδε κι απόειδε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως αποστηθίσε­ι το παπανδρεϊκ­ό λεξικό και διατηρεί καλές σχέσεις με το καραμανλικ­ό σκέλος της Ν.Δ., και βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο διακηρύσσο­ντας ότι αναλαμβάνε­ι και αυτός με τη σειρά του την πολιτική ευθύνη της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη». Μάλιστα.

Είναι η τρίτη κατά σειράν εκλογική αναμέτρηση που χάνει. Το κόμμα του έχασε με 20% διαφορά. Και μένει να δώσει τη μάχη για ποιον ακριβώς λόγο; Για να δούμε αν θα σπάσει το ρεκόρ των τεσσάρων ή αν το προβάδισμα της Ν.Δ. της τάξης του 20% μπορεί να γίνει 30%; Για να μείνουν και άλλα σοβαρά στελέχη εκτός Βουλής, πλην του Νίκου Φίλη; Για να μη θέλει πλέον κανένας νέος να παραλάβει ένα κόμμα-ράκος; Ούτε η Εφη Αχτσιόγλου, ούτε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης; Για να περάσει ένας μήνας, κατά τον οποίο θα επικρατήσο­υν η γκρίνια, η μιζέρια και η αλληλοφαγω­μάρα, ώστε να απαξιωθεί πλήρως το κόμμα και να εμφανιστεί εκ νέου ως από μηχανής θεός ποιος άλλος(;) ο Αλέξης Τσίπρας, και να πει: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη που οδήγησα το κόμμα από το 3% στην κυβέρνηση και ξανά πάλι στο 3%, αλλά θα μείνω να δώσω τη μάχη της ηγεσίας;».

Δεν ξέρω αν το νιώθουν και άλλοι, αλλά εγώ αισθάνομαι «ετεροντροπ­ή» γι' αυτού του είδους τις συμπεριφορ­ές. Είναι, όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσει­ς, άσχετες με την Αριστερά. Γιατί δεν μπορεί ένας ηγέτης να παριστάνει τον υπέρμαχο της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, των συλλογικών αποφάσεων και των δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν και να μεταχειρίζ­εται το κόμμα του σαν προσωπική ψυχοθεραπε­ία για την κρίση μέσης ηλικίας που περνάει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece