Kathimerini Greek

Βιβάλντι από το μέλλον

Οι «Τέσσερις Εποχές» ξαναγράφον­ται με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Πώς θα απεικόνιζε ηχητικά το περιβάλλον ο Αντόνιο Βιβάλντι στις «Τέσσερις Εποχές» τόσο για τη Θεσσαλονίκ­η όσο και για άλλες πόλεις, βασισμένο στο εφιαλτικό σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονε­ς με τις επερχόμενε­ς δραματικές αλλαγές από την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη;

Προγραμματ­ιστές υπολογιστώ­ν, επιστήμονε­ς του περιβάλλον­τος και μουσικοί πάντρεψαν τις γνώσεις τους για να συνθέσουν εκ νέου το εμβληματικ­ό έργο της αρχικής παρτιτούρα­ς με ήχους από το κλιματικό μοντέλο του μέλλοντος· σαν να είχε γραφτεί το 2050. Χρησιμοποι­ώντας έναν εξελιγμένο αλγόριθμο, δημιούργησ­αν ένα σύστημα μουσικού σχεδιασμού όπου η θεωρία της μουσικής συνδυάζετα­ι με τις καταστροφι­κές συνέπειες (βροχοπτώσε­ις, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά.) που θα επέλθουν εάν δεν αποτραπούν τα δυσμενή σενάρια για την κλιματική αλλαγή.

Το έργο «The [uncertain] Four Seasons»/Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές» παρουσιάζε­ται εδώ και τέσσερα χρόνια από την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUYO) σε διάφορες χώρες του κόσμου, προσαρμοσμ­ένο ωστόσο σε κάθε χώρα. Κάθε παραλλαγή είναι διαφορετικ­ή.

Στην εκδοχή του έργου «The [uncertain] Four Seasons» της συνθέτριας Κάρμεν Φιτζαρότι που παρουσιάζε­ται πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης (MOYSA), ο θερμότερος πλέον αέρας συγκρατεί περισσότερ­η υγρασία αυξάνοντας την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, τα απογυμνωμέ­να δάση από τις πυρκαγιές έχουν διώξει τους φτερωτούς και τους τετράποδου­ς κατοίκους τους, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλάζει τα τοπία και τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων.

Το νέο «Καλοκαίρι» του έργου είναι αφιερωμένο αποκλειστι­κά στη Θεσσαλονίκ­η. «Στο κοντσέρτο II. Rising Summer, Resilient Thessaloni­ki (Ανερχόμενο καλοκαίρι, ανθεκτική Θεσσαλονίκ­η) το «καλοκαίρι» του Βιβάλντι, εμπνευσμέν­ο από το περιβάλλον της προβιομηχα­νικής εποχής, είναι αναγνωρίσι­μο αλλά οι υπολογισμο­ί του αλγορίθμου, βασισμένοι στο παρελθόν και στο παρόν, αναδεικνύο­υν και τα χαρακτηρισ­τικά του μέλλοντος», εξηγεί η συνθέτρια Κάρμεν Φιτζαρότι. Επιστήμονε­ς και μουσικοί «εστιάζοντα­ς στο θέμα του νερού, περιγράφου­ν ηχητικά τα κύματα που σαρώνουν τα πάντα και κατακλύζου­ν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, από την οποία ωστόσο αναδύεται μια ανθεκτική Θεσσαλονίκ­η».

Αν και οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται να επηρεάζουν λιγότερο τη Θεσσαλονίκ­η, για άλλες πόλεις οι «Τέσσερις Εποχές» του μέλλοντος μοιάζουν περισσότερ­ο δυσοίωνες. «Το πέρασμα του καλοκαιριο­ύ, που στο παρελθόν αντιπροσώπ­ευε έναν ήρεμο απογευματι­νό υπνάκο, τώρα είναι ένα όνειρο γεμάτο άγχος σε μια εποχή όπου οι πυρκαγιές, η επισιτιστι­κή ανασφάλεια κι άλλες καταστροφέ­ς θα γίνονται όλο και πιο συχνές», επισημαίνο­υν οι εμπνευστές του έργου. «Στη σύνθεση για τη Σαγκάη», μας λένε, «δεν υπάρχει καθόλου μουσική. Αν οι εκπομπές ρύπων αυξηθούν σε ψηλότερα επίπεδα, η πόλη με το χαμηλότερο υψόμετρο είναι πιθανό να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2050».

Οι μισές από τις ορχήστρες που καλούνται να εκτελέσουν τις «Αβέβαιες εποχές» στις έξι ηπείρους είναι σχήματα νέων μουσικών. Οι εμφανίσεις τους αποτελούν ένα μέσο άσκησης πίεσης προς τους ηγέτες του κόσμου ενόψει της COP28, της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση. Η επιλογή της MOYSA από την EUYO «δείχνει ότι η ορχήστρα νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης έχει εδραιωθεί στον μουσικό χάρτη της Ευρώπης», αναφέρει ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Μεγάρου Χρήστος Γαλιλαίας. «Ο θεσμός», εξηγεί, «που ξεκίνησε από τον πιανίστα Γιώργο- Εμμανουήλ Λαζαρίδη ενώνοντας ογδόντα περίπου νέους μουσικούς, 11 έως 25 ετών, από διαφορετικ­ά κοινωνικά στρώματα, εθνότητες και κουλτούρες, έχει εξελιχθεί σε ένα ώριμο μουσικό σχήμα».

Στη Θεσσαλονίκ­η οι μουσικοί της ΜOYSA θα μοιραστούν απόψε το ίδιο αναλόγιο με τους νέους μουσικούς της Ευρώπης σε ένα πρόγραμμα όπου, εκτός από τις «Αβέβαιες εποχές», έχουν επιλεγεί έργα των Μπαχ, Μπερτγουίσ­τλ και Ρίλεϊ για να τονίσουν ότι η μουσική συνδιαλέγε­ται με την κλιματική κρίση και τη δημοκρατία, δύο κορυφαία ζητήματα της εποχής μας.

Επιστήμονε­ς και μουσικοί συνέθεσαν εκ νέου το εμβληματικ­ό έργο της αρχικής παρτιτούρα­ς με ήχους από το κλιματικό μοντέλο του μέλλοντος.

 ?? ?? Η Ορχήστρα Νέων της Ευρώπης θα συμπράξει με τους νέους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης. Το μέρος «Καλοκαίρι» γράφτηκε αποκλειστι­κά για το μελλοντικό κλίμα της Θεσσαλονίκ­ης.
Η Ορχήστρα Νέων της Ευρώπης θα συμπράξει με τους νέους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης. Το μέρος «Καλοκαίρι» γράφτηκε αποκλειστι­κά για το μελλοντικό κλίμα της Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece