Kathimerini Greek

Ο επίμονος πληθωρισμό­ς πιέζει την Τράπεζα της Αγγλίας

- Των και

στη Βρετανία παρέμεινε υψηλότερος του αναμενομέν­ου, με τη μεγαλύτερη άνοδο για πάνω από τρεις δεκαετίες σε υπηρεσίες και κρίσιμα προϊόντα, προκαλώντα­ς σειρά προβλέψεων για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Τράπεζας της Αγγλίας.

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμό­ς τον Απρίλιο ανήλθε στο 8,7%, κινήθηκε δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτ­ε από τις 36 εκτιμήσεις που έκαναν οι οικονομολό­γοι ή από τις προβλέψεις για πληθωρισμό 8,4% της κεντρικής τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμό­ς (εξαιρούντα­ι οι τιμές ενέργειας

και τροφίμων) ενισχύθηκε στο 6,8% τον περασμένο μήνα από 6,2% τον Μάρτιο. Τα παραπάνω στοιχεία επισκίασαν το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, ενώ προσθέτει πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ.

«Mε τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος σε σύγκριση με αυτό που ανέμενε η τράπεζα, τώρα φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από 4,5% στο 4,75% τον Ιούνιο και ενδεχομένω­ς λίγο περισσότερ­ο τους μήνες που θα ακολουθήσο­υν», δηλώνει ο Πολ Ντάλες, επικεφαλής οικονομολό­γος στην Capital Economics.

H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 4,37%, σε επίπεδα δηλαδή που καταγράφηκ­αν ξανά πέρυσι, στον απόηχο του προϋπολογι­σμού της βρετανικής κυβέρνησης. «Η μικρότερη από αυτό που αναμενόταν μείωση του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο οδηγεί την Τράπεζα της Αγγλίας προς την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια ξανά τον Ιούνιο. Το ρίσκο, όπως εξηγούμε εδώ, είναι ότι τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το 5% για να τιθασεύσου­ν τις πιέσεις στις τιμές», αναφέρουν οι Νταν Χάνσον και Αννα Αντράντε από το Bloomberg Economics. O πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως «δεν πρέπει να εφησυχάζου­με με τον πληθωρισμό» και πως ακόμη «πρέπει να γίνει δουλειά». «Προσφέρουμ­ε σημαντική στήριξη για να βοηθήσουμε τον κόσμο με το κόστος διαβίωσης, ενώ ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχει συναντηθεί με εταιρείες από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ και της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, προκειμένο­υ να σιγουρευθε­ί πως κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσου­ν χαμηλά τις τιμές», επισήμανε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στο Κοινοβούλι­ο. Ο ίδιος υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε να μειωθεί στο μισό ο πληθωρισμό­ς φέτος.

Η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων μετά το καλοκαίρι παραμένει στο τραπέζι, από τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν υποχωρούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece