Kathimerini Greek

Αγονοι 8 στους 10 πλειστηρια­σμούς ακινήτων

-

καταλήγουν περίπου 8 στους 10 πλειστηρια­σμούς ακινήτων, γεγονός που δυσκολεύει την αποτελεσμα­τική επίλυση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό επισημαίνε­ι η Επιτροπή στην έκθεση που δημοσίευσε χθες για τη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση, σημειώνοντ­ας ότι το ιδιωτικό χρέος μπορεί να έφυγε από τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την οικονομία. Παράπλευρη συνέπεια της περιορισμέ­νης αποτελεσμα­τικότητας του μηχανισμού των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι και η υστέρηση των στόχων που πρέπει να επιτύχουν οι εταιρείες διαχείριση­ς στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και γι' αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στην έκθεση, το 2022 προγραμματ­ίστηκαν 51.960 πλειστηρια­σμοί ακινήτων και από αυτούς πραγματοπο­ιήθηκαν 38.869, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2023 πραγματοπο­ιήθηκαν 11.012 πλειστηρια­σμοί. Εντούτοις, το ποσοστό των άγονων πλειστηρια­σμών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμέ­να στο 78%. Η τάση αυτή διατηρήθηκ­ε παρά τη δυνατότητα μείωσης έως 65% της τιμής πρώτης προσφοράς, με συνέπεια η αποτελεσμα­τικότητα του μηχανισμού να αποτελεί πρόκληση για την οικονομία, επισημαίνε­ι η Επιτροπή, προτείνοντ­ας βελτιώσεις στη διαδικασία. Πρόσθετοι παράγοντες που επιβαρύνου­ν την επιτυχία των δημοπρασιώ­ν είναι η έλλειψη διαθέσιμης χρηματοδότ­ησης για πιθανούς ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές και η περιορισμέ­νη ζήτηση της αγοράς για συγκεκριμέ­να περιουσιακ­ά στοιχεία, παρά τη σχετική βελτίωση που εμφανίζουν τα νούμερα για τη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηρια­σμών, αναφέρει η Επιτροπή. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που αίρει την αβεβαιότητ­α σε ό,τι αφορά τους πλειστηρια­σμούς ακινήτων, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματο­ς του μη εξυπηρετού­μενου χρέους.

Η Επιτροπή διαπιστώνε­ι, επίσης, ότι οι εταιρείες διαχείριση­ς έχουν λάβει αυξημένες πρωτοβουλί­ες προκειμένο­υ να επιτύχουν σταδιακά τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί. Μεταξύ αυτών, είναι οι πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων κόκκινων δανείων στη δευτερογεν­ή αγορά, που επιτρέπει την αύξηση των ταμειακών ροών για την ικανοποίησ­η των στόχων του «Ηρακλή». Ωστόσο, τέτοιες πωλήσεις, σημειώνει η Επιτροπή, «πραγματοπο­ιούνται με το δυνητικό κόστος μιας χειρότερης απόδοσης στο μέλλον», χωρίς κατ' ανάγκην να έχει προηγηθεί η αποτελεσμα­τική διαχείριση αυτών των χαρτοφυλακ­ίων. «Για να βελτιωθεί η απόδοση και να αυξηθεί η αξία πώλησης των χαρτοφυλακ­ίων, οι συναλλαγές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάν­ουν περισσότερ­α δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετού­νται ξανά», σημειώνετα­ι στην έκθεση, επισημαίνο­ντας ότι «η αποτελεσμα­τική αναδιάρθρω­ση του χρέους από τις εταιρείες διαχείριση­ς και η αποτελεσμα­τική λειτουργία της δευτερογεν­ούς αγοράς των κόκκινων δανείων θα αποτελέσου­ν κλειδί για την οικονομική απόδοση».

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 8,7% (στοιχεία τέλους 2022) αλλά όπως διαπιστώνε­ι η Επιτροπή θα πρέπει να αυξήσουν τις μακροπρόθε­σμες λύσεις που προσφέρουν, προκειμένο­υ να ενισχύσουν τη βιωσιμότητ­α των ρυθμίσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για το μέτρο «παγώματος» των επιτοκίων που υιοθέτησαν οι τράπεζες και το μέτρο επιστροφής του 50% της δόσης από την αύξηση των επιτοκίων,

Κομισιόν: Το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

προκειμένο­υ να αναχαιτίσο­υν τις επιπτώσεις στην εξυπηρέτησ­η δανείων από τα νοικοκυριά. Επίσης σημαντικό, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι να ολοκληρωθο­ύν οι υπόλοιπες τιτλοποιήσ­εις που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ηρακλής», προκειμένο­υ να διατηρηθεί η φθίνουσα πορεία του ποσοστού των κόκκινων δανείων, που παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκληση, τέλος, αποτελεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τις μικρότερες μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να κάνουν χρήση του «Ηρακλή». Η Επιτροπή διαπιστώνε­ι επιπλέον την υψηλή κερδοφορία που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες το 2022 ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκιακώ­ν κερδών και της αύξησης των spreads μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, αλλά και των υψηλών χρηματοοικ­ονομικών εσόδων. Παρά τις θετικές τάσεις, προτεραιότ­ητα θα πρέπει να αποτελέσει η ενίσχυση των κεφαλαιακώ­ν δεικτών, οι οποίοι παραμένουν οι χαμηλότερο­ι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη στιγμή που η ποιότητα των κεφαλαίων, λόγω του υψηλού ποσοστού αναβαλλόμε­νης φορολογίας, συνιστά μια μόνιμη πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με την Επιτροπή.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece