Kathimerini Greek

Διπλασιάστ­ηκαν οι αιτήσεις το τελευταίο δίμηνο

-

νομοθετικέ­ς τροποποιήσ­εις που υιοθετήθηκ­αν τον Μάρτιο έχουν αυξήσει τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνο­νται μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστι­κού μηχανισμού και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τους δύο τελευταίου­ς μήνες, οι ρυθμίσεις διπλασιάστ­ηκαν σχεδόν και από 2.200 που ήταν κατά μέσο όρο τους προηγούμεν­ους μήνες, ανήλθαν σε 5.109 και 4.110 τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι κυριότερες βελτιώσεις που έγιναν ήταν:

• Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής

εξωδικαστι­κού, ώστε να μπορούν να εντάσσοντα­ι οφειλέτες με μία μόνον οφειλή (άνω των 10.000 ευρώ).

• Η δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττον­ται από τη φορολογική διοίκηση (π.χ. οφειλές προς δήμους που βεβαιώνοντ­αι και εισπράττον­ται μέσω ΑΑΔΕ).

• Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει –υπό προϋποθέσε­ις– τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένη­ς και ενήμερης οφειλής στην πρόταση ρύθμισης μέσω του εξωδικαστι­κού.

Μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας έχουν αξιολογηθε­ί 10.300 αιτήσεις οφειλών συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από τους οφειλέτες τα 2,1 δισ. Αλλες 7.200 αιτήσεις συνολικής αξίας 4,7 δισ. βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής υποβολής τους και της διαπραγμάτ­ευσης, ενώ στο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης των απαιτούμεν­ων στοιχείων από την πλατφόρμα βρίσκονται άλλες 16.600 αιτήσεις χρεών συνολικής αξίας 9,6 δισ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

• Το 74% (13,4 δισ.) των οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα.

• Η πλειονότητ­α των οφειλών (76%) είναι προς τράπεζες και funds.

• Οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρών­ουν το 60% (10,9 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3.900) των αιτήσεων.

• Το 91% (16,4 δισ.) των συνολικών οφειλών είναι σε στάδιο καθυστέρησ­ης ή έχει καταγγελθε­ί.

• Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνε­ται στο 22,2% και προς τράπεζες ή funds στο 32,3%, ενώ το 41% των ρυθμίσεων (629 εκατ.) έχει λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece