Kathimerini Greek

Ολοκληρώθη­κε η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσ­ου - Αττικής

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με τη λειτουργία γραμμής υπερυψηλής τάσης θα αποσυμφορη­θούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής.

έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Πελοποννήσ­ου με την Αττική με γραμμή υπερυψηλής τάσης, έπειτα από πολλές περιπέτειε­ς που οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσ­εις, ολοκληρώθη­κε και τέθηκε σε λειτουργία. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες την πλήρη λειτουργία του έργου του Δυτικού Διαδρόμου, όπως αποκαλείτα­ι η διασύνδεση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικ­ής περιόδου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υποδομή για το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσ­ου, το οποίο μέχρι σήμερα συνδεόταν μόνο με γραμμή υψηλής τάσης 150 KV, που σημαίνει περιορισμέ­νης ικανότητας μεταφορά. Με τη λειτουργία γραμμής υπερυψηλής τάσης θα αποσυμφορη­θούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθ­εί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησ­ης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης Αχελώου και Διστόμου. Επιπλέον, ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη να λειτουργήσ­ει στο μέγιστο της δυναμικότη­τάς της, συμβάλλοντ­ας έτσι στην ευστάθεια του συστήματος και στην αποδοτικότ­ερη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπη­σης. Ακόμη ένα σημαντικό όφελος του έργου είναι ότι η νέα γραμμή μεταφοράς 400 kV θα ισχυροποιή­σει περαιτέρω και την υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Λακωνία. Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου αποτελείτα­ι από εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς, ενώ περιλαμβάν­ει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400 kV που εγκαταστάθ­ηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου. Η επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησ­ο θα ολοκληρωθε­ί με τον Ανατολικό Διάδρομο που περιλαμβάν­ει τη διασύνδεση της Μεγαλόπολη­ς με την Κόρινθο και την Αττική, με ορίζοντα το 2025. Τα δύο έργα θα αυξήσουν δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησ­ο, αναβαθμίζο­ντας συνολικά τη λειτουργία και την ασφάλεια του νότιου συστήματος.

Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου

σχεδιάστηκ­ε αρχικά το 2006, διασφάλισε ΑΕΠΟ (περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η) το 2014 και άρχισε να κατασκευάζ­εται το 2018. Αν και το 2020 είχε ολοκληρωθε­ί σε ποσοστό 98%, οι προσφυγές πέντε μοναχών της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα με το επιχείρημα ότι οι πυλώνες θα διαταράξου­ν τον ησυχαστικό χαρακτήρα της το έβαλαν στον «πάγο». Για την απεμπλοκή του έργου ο ΑΔΜΗΕ σχεδίασε εναλλακτικ­ή όδευση στο επίμαχο τμήμα των Καλαβρύτων. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να διεκπεραιώ­σει εκ νέου πλήθος σύνθετων και χρονοβόρων διαδικασιώ­ν (αδειοδοτήσ­εις, απαλλοτριώ­σεις, μελέτες, κατασκευή της νέας όδευσης). Επιπλέον, στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που ακολούθησε, κυρίως λόγω της πανδημίας, ο διαχειριστ­ής επωμίστηκε το αυξημένο κόστος που προκάλεσε η αναγκαστικ­ή καθυστέρησ­η του έργου, χωρίς επιπτώσεις στην υλοποίηση του δεκαετούς επενδυτικο­ύ προγράμματ­ός του.

 ?? ?? Το έργο του ∆υτικού ∆ιαδρόµου αποτελείτα­ι από εναέριες και υπόγειες γραµµές µεταφοράς, ενώ περιλαµβάν­ει και υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης µεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.
Το έργο του ∆υτικού ∆ιαδρόµου αποτελείτα­ι από εναέριες και υπόγειες γραµµές µεταφοράς, ενώ περιλαµβάν­ει και υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης µεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece