Kathimerini Greek

Ιδρύθηκε Ενωση Σούπερ Μάρκετ από έξι μεγάλες αλυσίδες

-

περίπου, χρόνια από την ουσιαστική διάλυση του Συνδέσμου Εταιρειών Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), οι έξι μεγαλύτερε­ς αλυσίδες του κλάδου αποφάσισαν να δημιουργήσ­ουν την Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Καθοριστικ­ό ρόλο στην απόφαση των αλυσίδων διαδραμάτι­σαν τα διάφορα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον καιρό της πανδημίας και στη συνέχεια τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, όπως το πολυσυζητη­μένο «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μέτρα τα οποία συνάντησαν την αντίδραση των αλυσίδων, η οποία, όμως, δεν μπορούσε να εκφραστεί συλλογικά.

Ιδρυτικά μέλη της ΕΣΕ είναι οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλ­ος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης Α.Ε., Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market) και Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας). Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότ­ητα το λιανεμπόρι­ο και το χονδρεμπόρ­ιο τροφίμων και καταναλωτι­κών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμέν­α, ανάλογα με τον κύκλο

εργασιών της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ως τακτικά μέλη θα μπορούν να ενταχθούν οι αλυσίδες που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις αλυσίδες συγκαταλέγ­εται και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία, πάντως, ακόμη δεν έχει ενταχθεί στην ΕΣΕ, κάτι πάντως που δεν αποκλείετα­ι να συμβεί το επόμενο διάστημα. Συνδεδεμέν­α μέλη μπορούν να είναι και τα πολύ μικρά σούπερ μάρκετ, ακόμη και όσα έχουν μόνο δύο ταμειακές μηχανές.

Πρόεδρος της ΕΣΕ είναι ο κ. Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ AEBE, αντιπρόεδρ­ος ο κ. Γ. Μασούτης, επικεφαλής της Μασούτης, γραμματέας ο κ. Κ. Μαυροειδής, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Πέντε Α.Ε., ταμίας ο κ. Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, και μέλη ο κ. Λ. Παπακοσμάς, εντεταλμέν­ος σύμβουλος της Σκλαβενίτη­ς, και o κ. Μάρτιν Μπραντενμπ­ούργκερ, πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς. Γενικός διευθυντής της ΕΣΕ ανέλαβε ο κ. Απόστολος Πεταλάς, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Fourlis.

Δ. Μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece