Kathimerini Greek

Ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Ενας συνδυασμός κακών ειδήσεων επηρέασε χθες τις αγορές ανά τον κόσμο, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές στις μεγαλύτερε­ς απώλειες των τελευταίων δύο μηνών. Οι λόγοι της απαισιοδοξ­ίας πολλοί, καθώς στις ΗΠΑ οι συνομιλίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου δανεισμού δεν απέδωσαν και πάλι καρπούς, και οι επενδυτές ανησυχούν καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη στην οικονομία της Κίνας δείχνει να παραπαίει, ενώ επιδεινώνο­νται οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις καλλιεργών­τας περισσότερ­η απαισιοδοξ­ία στην αγορά. Και στο μεταξύ στη Βρετανία ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμεν­ες εκτιμήσεις.

Ετσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε χθες με απώλειες 1,87% ενώ ενδεικτική του κακού κλίματος ήταν η υποχώρηση περίπου 2% που σημείωσαν οι μετοχές των βιομηχανιώ­ν ειδών πολυτελεία­ς LVMH και Kering, ιδιοκτήτρι­ας της φίρμας Gucci, που έως τώρα σημείωναν συστηματικ­ά κέρδη. Παράλληλα, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογία­ς Nvidia Corp., που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος για την τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησε σημειώνοντ­ας απώλειες σχεδόν 1%. «Περιμένουμ­ε ύφεση στις ΗΠΑ», σχολίασε η Τζάνετ Μούι, επικεφαλής του τομέα αναλύσεων αγοράς στη RBC Brewin Dolphin.

Η ίδια τόνισε πως η εταιρεία της έχει μεταφέρει στο 2024 την πρόβλεψη για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά εξακολουθε­ί να τη θεωρεί αναπόφευκτ­η. Η ίδια προβλέπει πως τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της αγοράς και, φυσικά, το υψηλό κόστος

Το αρνητικό κλίμα τροφοδότησ­αν οι φόβοι για το χρέος των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

του δανεισμού θα αποβεί εις βάρος της οικονομίας και της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων. «Γι' αυτό και οι μετοχές θα κινούνται πτωτικά».

Ετσι, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια έκλεισαν χθες με απώλειες, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με υποχώρηση 1,75% και τον Χetra DAX της Φρανκφούρτ­ης με υποχώρηση 1,92%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεινε με απώλειες 1,70% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε χθες ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, με απώλειες 2,39%. Στο μεταξύ, η στερλίνα υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου και 0,1% έναντι του ευρώ, όταν ανακοινώθη­καν τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή να βρίσκεται στη Βρετανία στο 8,7%.

 ?? ?? Τη μεγαλύτερη πτώση 2,39%, σημείωσε χθες ο FTSE MIB του Μιλάνου.
Τη μεγαλύτερη πτώση 2,39%, σημείωσε χθες ο FTSE MIB του Μιλάνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece