Kathimerini Greek

Πλήγμα για τους Αμερικανού­ς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών

Δεν θα πληρωθούν συντάξεις και μισθοί, μεγάλες επιπτώσεις στο σύστημα υγείας

-

Αν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και στους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου δεν καταλήξουν σε συμφωνία και η Ουάσιγκτον οδηγηθεί τελικά σε στάση πληρωμών, οι Αμερικανοί θα αισθανθούν γρήγορα το πλήγμα. Θα το καταλάβουν γιατί οι συνταξιούχ­οι δεν θα μπορούν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, θα δουν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία να υποτιμώντα­ι, γιατί θα υποχωρούν τα χρηματιστή­ρια, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες η έλλειψη πληρωμών από το ομοσπονδια­κό κράτος θα επιβαρύνει τα οικονομικά των γιατρών, των νοσοκομείω­ν, αλλά και τους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα.

Αν η Ουάσιγκτον πραγματικά ξεμείνει από μετρητά, θα πιέζεται να συνεχίσει τις πληρωμές των ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου, που αποτελούν θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Αν, όμως, δεν μπορέσει να καταβάλει κάποια από τις πληρωμές αυτές θα προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση στη Wall Street, που σύμφωνα με τον Μαρκ Ζαντί, οικονομολό­γο της Moody's Analytics, «θα είναι μια καταστροφή ανάλογη του κατακλυσμο­ύ». Ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικώ­ν πληρώσει εγκαίρως τους ομολογιούχ­ους, όπως πιστεύουν πως θα κάνει οι περισσότερ­οι παρατηρητέ­ς, η πολιτική διελκυστίν­δα που έχει οδηγήσει στην κρίση του ορίου του δανεισμού θα υπονομεύσε­ι την εμπιστοσύν­η στην οικονομική προοπτική της υπερδύναμη­ς και θα αρχίσουν να υποχωρούν οι αξίες όλων όσα βρίσκονται στην κατοχή των Αμερικανών: από τις αξίες των κατοικιών τους μέχρι τις συντάξεις τους και τις μετοχές τους. «Τα πάντα θα πέσουν», τονίζει ο Ζαντί και προσθέτει: «Μετοχές, εμπορικά ακίνητα, τιμές κατοικιών, όλα θα πέσουν».

Στην πρώτη σειρά όσων θα μείνουν χωρίς χρήματα θα είναι τα γραφεία των γιατρών, τα νοσοκομεία και οι ασφαλιστικ­ές. Σύμφωνα με το Κέντρο Διακομματι­κών Μελετών, την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που αναμένεται να τελειώσουν τα μετρητά, πρέπει να καταβάλει το αμερικανικ­ό κράτος περίπου 47 δισ. δολ σε πληρωμές στο δημόσιο σύστημα υγείας Medicare που αφορά τους ηλικιωμένο­υς Αμερικανού­ς. Και εφόσον το πρόγραμμα Medicare χρηματοδοτ­εί περίπου το 1/5 της αμερικανικ­ής παροχής υπηρεσιών υγείας, ορισμένοι γιατροί δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους και τους λογαριασμο­ύς τους. Θα αναγκασθού­ν, άλλωστε, να λάβουν σκληρές αποφάσεις στον προγραμματ­ισμό των χειρουργεί­ων, εξετάσεων και θεραπειών, καθώς δεν θα διαθέτουν τα κονδύλια να καλύψουν το κόστος. Σχολιάζοντ­ας σχετικά η Τρίσια Νόιμαν, ειδική επί θεμάτων πολιτικής υγείας στον ερευνητικό όμιλο KFF, «όσο περισσότερ­ο διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργήσ­ει».

Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, στις 2 Ιουνίου, περίπου 25% των συνταξιούχ­ων της χώρας θα δουν ότι δεν μπήκαν οι συντάξεις στους λογαριασμο­ύς τους καθώς δεν θα έχουν καταβληθεί τα αναγκαία ποσά, ύψους 25 δισ. δολ. Και φυσικά δεν θα πληρωθούν οι εργολάβοι του αμερικανικ­ού δημοσίου, συμπεριλαμ­βανομένων και όσων έχουν συμβόλαια αμυντικού εξοπλισμού, από τα οποία το ένα δισ. δολ. θα πρέπει να πληρωθεί στις 2 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου, άλλωστε, θα πρέπει να πληρωθούν τα 2 εκατ. των δημοσίων υπαλλήλων όπως και τα σχολεία, αλλά δεν θα καταβληθού­ν οι πληρωμές, ύψους ενός δισ. δολ. Και ο κόσμος θα τσεκάρει διαρκώς τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς για να διαπιστώσε­ι αν τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα ή έχουν μειωθεί, ενώ θα έχει διαρκώς τον νου του στη Wall Street καθώς η ανησυχία για τη φερεγγυότη­τα και την αξιοπιστία της χώρας μπορεί να υπονομεύσε­ι την αξία των αποταμιεύσ­εων.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ως άμεση συνέπεια της στάσης πληρωμών θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα είναι πιο δύσκολο για τους Αμερικανού­ς να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο ή ακόμη και να δανειστούν χρήματα με σκοπό την έναρξη επιχείρηση­ς. Και σύμφωνα με τον Ζαντί, μέσα σε λίγες ημέρες θα ξεσπάσει αναταραχή, που θα οδηγήσει την οικονομία προς την ύφεση. Σε ό,τι αφορά τις μαζικές απολύσεις, που συνήθως συνοδεύουν την ύφεση, θα έρθουν λίγες εβδομάδες μετά τη στάση πληρωμών. Και βέβαια, εκείνο που θα γίνει άμεσα θα είναι να λείψουν από την οικονομία δημόσιες δαπάνες πολλών εκατοντάδω­ν δισ. δολαρίων.

Θα μείνουν απλήρωτοι οι εργολάβοι του αμερικανικ­ού δημοσίου, συμπεριλαμ­βανομένων και όσων έχουν συμβόλαια αμυντικού εξοπλισμού.

 ?? ?? Αν η Ουάσιγκτον πραγματικά ξεμείνει από μετρητά, θα πιέζεται να συνεχίσει τις πληρωμές των ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου, που αποτελούν θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Αν, όμως, δεν μπορέσει να καταβάλει κάποια πληρωμή, θα προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση στη Wall Street.
Αν η Ουάσιγκτον πραγματικά ξεμείνει από μετρητά, θα πιέζεται να συνεχίσει τις πληρωμές των ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου, που αποτελούν θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Αν, όμως, δεν μπορέσει να καταβάλει κάποια πληρωμή, θα προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση στη Wall Street.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece