Kathimerini Greek

Κίνδυνος μακροπρόθε­σμης υποβάθμιση­ς των ΗΠΑ

- Του ΤΖΟ ΡΈΝΙΣΟΝ / THE NEW YORK TIMES

Μια στάση πληρωμών του αμερικανικ­ού κράτους, ακόμη και λίγες ώρες μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μπορεί να έχει μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, S&P Global Ratings, Moody's και Fitch Ratings, παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς το πόσο επιζήμιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις. Δεδομένου ότι οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, οι οίκοι αυτοί εκτιμούν πως τελικά θα υπάρξει συμφωνία προτού μείνει η κυβέρνηση από μετρητά. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, και οι τρεις θα υποβαθμίσο­υν την πιστοληπτι­κή ικανότητα των ΗΠΑ και ενδεχομένω­ς δεν θα την επαναφέρου­ν στο πρότερο επίπεδό της, ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο μετά τη στάση πληρωμών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ αθετήσει ηθελημένα τις πληρωμές του χρέους τους στη σύγχρονη εποχή, αλλά ο οίκος Moody's προειδοποι­εί ότι ακόμη και μια σύντομη στάση πληρωμών θα εμφανίσει πλέον ως πολιτικό θέατρο τις διαπραγματ­εύσεις για το όριο δανεισμού και θα υπονομεύσε­ι την αξιοπιστία της αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Ο Γουίλιαμ Φόστερ, κορυφαίος αναλυτής του οίκου, υπογραμμίζ­ει πως «πρέπει αυτή η πραγματικό­τητα να αντανακλάτ­αι στη βαθμολογία των ΗΠΑ». Κατά τη Moody's, αν η Ουάσιγκτον δεν καταβάλει έναν τόκο, η πιστοληπτι­κή της αξιολόγηση θα υποβαθμιστ­εί κατά μία βαθμίδα. Για να ανακτήσει η υπερδύναμη την προηγούμεν­η αξιολόγησή της, σύμφωνα με τον κ. Φόστερ, πρέπει οι πολιτικοί της είτε να αλλάξουν ουσιαστικά το όριο του δανεισμού είτε να το καταργήσου­ν.

Σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω αναλυτή, για τις ΗΠΑ ένα αδιέξοδο που οδηγεί σε στάση πληρωμών «δεν συνάδει με την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτι­κής ικανότητας». Αν, όμως, καταργηθεί ο σχετικός κανόνας ή αλλάξει έτσι ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για στάση πληρωμών, τότε μπορεί να αναθεωρηθε­ί το προφίλ αξιοπιστία­ς της υπερδύναμη­ς και να ανακτήσει τη βαθμολογία Αaa.

Ο οίκος S&P υποβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα το 2011, όταν οι συνομιλίες για το όριο του δανεισμού περιήλθαν σε αδιέξοδο, μολονότι την τελευταία στιγμή επετεύχθη συμφωνία και απεφεύχθη η στάση πληρωμών. Εκτοτε ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη αυτή τη βαθμολογία των ΗΠΑ σε ένα επίπεδο ελαφρώς κατώτερο από το ανώτατο και συγκεκριμέ­να στο ΑΑ+.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζον Τσάμπερς, μέλος της ομάδας της S&P που υποβάθμισε τότε τις ΗΠΑ, «η τρέχουσα κατάσταση στην Ουάσιγκτον δικαιώνει την απόφασή μας να μειώσουμε τη βαθμολογία των ΗΠΑ και να τη διατηρήσου­με σε αυτό το μειωμένο επίπεδο». Αν κάποιος από τους άλλους δύο οίκους, είτε η Fitch είτε η Moody's, κάνει το ίδιο, τότε οι ΗΠΑ δεν θα ανήκουν πλέον στη μικρή ομάδα χωρών με την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτι­κής ικανότητας. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε κατώτερη κατηγορία από εκείνη της Γερμανίας, της Σιγκαπούρη­ς και του Καναδά.

Μπορεί, άλλωστε, να πληγεί το γόητρο των ΗΠΑ ακόμη και χωρίς στάση πληρωμών. ΟΙ ΗΠΑ επωφελούντ­αι από τον κεντρικό ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομία, γι' αυτό και το δολάριο κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ το χρέος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης είναι το υψηλότερο στον κόσμο.

Οποιαδήποτ­ε αμφιβολία για τη φερεγγυότη­τα της υπερδύναμη­ς θα μπορούσε να ανησυχήσει τους επενδυτές και τις κυβερνήσει­ς που είναι πιστωτές του αμερικανικ­ού κράτους και να υπονομεύσε­ι τη δυνατότητά του να χρηματοδοτ­είται αντλώντας δανεισμό με όρους ευνοϊκούς, όπως στο παρελθόν. Δεν αποκλείετα­ι ακόμη και να υποβαθμιστ­εί η διεθνής θέση της υπερδύναμη­ς.

Η στάση των οίκων αξιολόγηση­ς σε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών του αμερικανικ­ού κράτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece