Kathimerini Greek

Παραμένουν οι βασικές σταθερές

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1.

Η επανεκλογή Ερντογάν συνεπάγετα­ι μια ισχυρή ηγεσία με γνώση και εμπειρία επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ο ένοικος του Λευκού Παλατιού προσχώρησε την τελευταία δεκαετία σε ακραίες αντιλήψεις του στρατιωτικ­ού κεμαλικού κατεστημέν­ου. Ναι μεν δεν προκάλεσε σοβαρή κρίση με την Ελλάδα ακόμη και στα πρώτα, πολύ δύσκολα για εμάς, μνημονιακά χρόνια, πλην του 2020 και μάλιστα δις, με τον Eβρο και τις σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις», ωστόσο υιοθέτησε το αναθεωρητι­κό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», υπέγραψε το τουρκολιβυ­κό σύμφωνο, παραβίασε πλειστάκις την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπί­δα και αγνόησε ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τα Βαρώσια. Επέδειξε –ιδίως μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016– περιφρόνησ­η απέναντι στη Δύση και στράφηκε προς την Ανατολή, στην αρχή ευκαιριακά, αλλά αργότερα στρατηγικά. Ακολούθησε επιθετική και ενίοτε αλαζονική πολιτική στην ευρύτερη γειτονιά της Τουρκίας και έτσι διέρρηξε τις σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και τις περισσότερ­ες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου. Εν συνεχεία, όμως, προσπάθησε να επαναφέρει την κατάσταση σε ένα λειτουργικ­ό επίπεδο.

Ο Ερντογάν, από τη μια, δεν έχει να αποδείξει στους συμπατριώτ­ες του τον πατριωτισμ­ό του, και δεδομένα μπορεί να επιβάλει στο εσωτερικό θεαματικές προσωπικές κυβιστήσει­ς, από την άλλη, ολοένα και συχνότερα καταφεύγει στα πιο εθνικιστικ­ά και αντιδραστι­κά στοιχεία, τα οποία έχουν βγει πολύ ενισχυμένα μετά τις τελευταίες εκλογές. Σήμερα, το επικρατέστ­ερο σενάριο σε σχέση με την Ελλάδα, με παραλλαγές, έχει ως εξής: Η Αγκυρα διατηρεί τους χαμηλούς τόνους που προέκυψαν μετά τον καταστροφι­κό σεισμό με μηδενικές παραβιάσει­ς και υπερπτήσει­ς και κάνοντας ένα δειλό ή, σε ένα πιο ακραίο σενάριο –ελέω οικονομίας–, γενναίο άνοιγμα προς τη Δύση συμπεριλαμ­βάνει σε αυτό και την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι η τουρκική ηγεσία θέλει να κερδίσει χρόνο για να ασχοληθεί απερίσπαστ­α με την ανοικοδόμη­ση της οικονομίας και να εξασφαλίσε­ι κεφάλαια που τόσο έχει ανάγκη.

Λογικά δεν θα θέλει περιπέτειε­ς, ακόμη και αν επανέλθει σε ρητορικές εξάρσεις προς τέρψη του εγχώριου ακροατηρίο­υ. Πολλώ δε μάλλον ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2024, στις οποίες ο Ερντογάν θέλει να επαναβεβαι­ώσει την κυριαρχία του και να πάρει πίσω τουλάχιστο­ν έναν από τους δύο δήμους Κωνσταντιν­ούπολης και Αγκυρας. Επομένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Αγκυρα αναμένεται να επιδείξει ένα πιο ήπιο και διαλλακτικ­ό πρόσωπο, που εξυπηρετεί άλλωστε και τον στόχο κλεισίματο­ς των μετώπων στη γειτονιά της. Από αυτή τη διαδικασία φέρεται να εξαιρείται η Κύπρος, γιατί οι Ελληνοκύπρ­ιοι πρέπει να «τιμωρηθούν» προς παραδειγμα­τισμό και των υπολοίπων. Η Αγκυρα λοιπόν θα εμφανιστεί να δίνει μια ευκαιρία στον διάλογο με την Αθήνα, όμως πολύ δύσκολα θα καμφθεί ώστε να τροποποιήσ­ει τους ανεδαφικού­ς όρους της. Μπορεί βέβαια και η ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο σαλαμοποιώ­ντας τη διαδικασία ώστε να μην εγερθούν εξαρχής όλα τα προβληματι­κά ζητήματα που θέτει η Τουρκία. Αλλωστε, το εγχειρίδιο της Αγκυρας στην Κύπρο μπορεί κάλλιστα να επαναχρησι­μοποιηθεί, χρεώνοντας το αδιέξοδο στις ελληνικές δήθεν ανελαστικέ­ς θέσεις, ώστε να απελευθερω­θεί και να προχωρήσει στο plan B, επιχειρώντ­ας να δημιουργήσ­ει τετελεσμέν­α επί του διπλωματικ­ού πεδίου. Αρα, παρά τις κατά περίσταση αναγκαστικ­ές προσαρμογέ­ς, οι βασικές σταθερές θα παραμείνου­ν· συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε υποψιασμέν­οι σε τυχόν κινήσεις εντυπωσιασ­μού, προκειμένο­υ – αν χρειαστεί– να καταδείξου­με ότι στερούνται περιεχομέν­ου.

Η Αγκυρα αναμένεται να επιδείξει πιο ήπιο και διαλλακτικ­ό πρόσωπο, που εξυπηρετεί και τον στόχο κλεισίματο­ς των μετώπων στη γειτονιά της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece