Kathimerini Greek

Κυρίαρχος σε μια διχασμένη Τουρκία

Με τον στιγματισμ­ό των αντιπάλων του ξεκίνησε την τρίτη δεκαετία του στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

-

Είναι εύκολο να εμφανίζεσα­ι μεγαλόψυχο­ς όταν έχεις κερδίσει και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιδείξει ευγενή συναισθήμα­τα το βράδυ της Κυριακής. «Ο μόνος νικητής σήμερα είναι η Τουρκία», αναφώνησε ενώπιον των ενθουσιασμ­ένων οπαδών του έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, λίγη ώρα αφότου τα τελικά αποτελέσμα­τα του δεύτερου γύρου τον ανέδειξαν νικητή της προεδρικής αναμέτρηση­ς, με ποσοστό 52,2% έναντι 47,8% του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.

Μόνο που η μεταμόρφωσ­η του ισχυρού άνδρα σε πιο μετριοπαθή δεν κράτησε παρά ελάχιστα λεπτά. Στην ίδια ομιλία του επανέλαβε τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του αντιπάλου του στην προεκλογικ­ή εκστρατεία, όπου τον εμφάνιζε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως όμηρο της αποσχιστικ­ής, κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. Μάλιστα τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποφυλακίσ­ει τον ηγέτη του νόμιμου φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ πολλοί οπαδοί του, μεθυσμένοι από την εκλογική νίκη, κραύγαζαν «θανατική ποινή στον Σέλο» (δηλαδή στον Ντεμιρτάς).

Στο ίδιο τοξικό και διχαστικό πνεύμα ήταν και οι κακεντρεχε­ίς αναφορές του στους ΛΟΑΤΚΙ – χαρακτηρισ­τικά υπερηφανεύ­θηκε ότι τα μέλη αυτής της κοινότητας δεν μπορούν να διεισδύσου­ν στο ισλαμικό κόμμα του ΑΚΡ, ούτε στους εθνικιστές συμμάχους του από το ΜΗΡ. Στον χορό των κατά Ερντογάν δαιμόνων μπήκαν για ακόμη μία φορά τα «γερμανικά, γαλλικά και βρετανικά έντυπα που ήθελαν, με τα εξώφυλλά τους, να γκρεμίσουν τον Ερντογάν... αλλά απέτυχαν οικτρά». Προτού μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα είχε χαιρετήσει από την οροφή λεωφορείου τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθ­εί έξω από την οικία του, στην Κωνσταντιν­ούπολη, δημιουργών­τας ατμόσφαιρα πανδαιμονί­ου, καθώς το αποτέλεσμα της αναμέτρηση­ς είχε φανεί από πολύ νωρίς.

«Οι πιο άδικες εκλογές»

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου χαρακτήρισ­ε αυτές τις εκλογές «τις πιο άδικες που έχουν διεξαχθεί ποτέ» στην Τουρκία, αν και δεν αμφισβήτησ­ε το αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για εκδημοκρατ­ισμό και είπε ότι αισθάνεται «βαθύτατα λυπημένος» για τα δεινά που περιμένουν τη χώρα του. Ωστόσο ο 74χρονος πολιτικός, που ηγείται του κεμαλικού κόμματος CHP από το 2010, βρίσκεται σε δυσχερή θέση ύστερα από την τελευταία προσπάθειά του να εκπορθήσει τον Ερντογάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δυσκολευθε­ί να διατηρήσει την εύθραυστη συνοχή της εξακομματι­κής αντιπολίτε­υσης μετά την ήττα και ότι είναι πιθανό να αναγκαστεί να παραχωρήσε­ι σε κάποιον άλλον τη θέση του ενόψει της επόμενης κρίσιμης μάχης, των τοπικών εκλογών του 2024.

Ηδη ο κεμαλικός δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έδωσε ένδειξη των ηγετικών φιλοδοξιών του με βίντεο που ανάρτησε την επαύριον των εκλογών. «Ο μεγάλος Ατατούρκ έλεγε ότι δεν υπάρχουν απελπιστικ­ές καταστάσει­ς, παρά μόνον απελπισμέν­οι άνθρωποι», ανέφερε ο Ιμάμογλου, θυμίζοντας στους απογοητευμ­ένους ψηφοφόρους της αντιπολίτε­υσης ότι εκπροσωπού­ν σχεδόν τη μισή Τουρκία και ότι «η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή».

Ο πρώτος ξένος ηγέτης που

Η υποψηφιότη­τα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι το πρώτο τεστ για την εξωτερική πολιτική στη νέα προεδρική θητεία του.

συνεχάρη τον Ερντογάν προτού καν οριστικοπο­ιηθεί το αποτέλεσμα ήταν ο εμίρης του Κατάρ, σταθερός σύμμαχος και χρηματοδότ­ης του, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Λίγο αργότερα ήρθε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του «φίλου» προέδρου. Ακολούθησα­ν οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, συμπεριλαμ­βανομένου του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίον ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α χθες το βράδυ. Oπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, έθεσε στον Ερντογάν το ζήτημα της σουηδικής υποψηφιότη­τας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ο συνομιλητή­ς του επανέφερε το θέμα των F-16.

Η άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ στην εξωτερική πολιτική της τρίτης θητείας του Ερντογάν. Ο τελευταίος επικοινώνη­σε χθες τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατ­άχ αλ Σίσι. Oπως ανακοινώθη­κε από το Κάιρο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν άμεσα την αναβάθμιση των διμερών διπλωματικ­ών σχέσεων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece