Kathimerini Greek

Πολιτική και Εκκλησία

-

Το σώμα των πιστών Χριστιανών είναι ένας ζωντανός, δυναμικά παλλόμενος και διαρκώς εξελισσόμε­νος οργανισμός. Και εάν εις την επιφάνεια φαίνεται να επικρατεί συνήθως ηρεμία ή αδράνεια, υπόγειες διαδρομές και ρεύματα δεν έπαυσαν ποτέ να υφίστανται.

Ηδη περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., ο επίσκοπος Ρώμης Κλήμης στην Α΄ Επιστολή του προς Κορινθίους –την πλέον «ανήσυχη» Εκκλησία που είχε ιδρύσει ο Απόστολος Παύλος– προέβαλε ως πρότυπο διοικήσεως την οργάνωση του ρωμαϊκού στρατού προς εξασφάλιση της ευρύθμου λειτουργία­ς της.

Η εμφάνιση νέου κόμματος συντηρητικ­ών αντιλήψεων, με ισχυρό χριστιανικ­ό υπόβαθρο –Νίκη αποκαλούμε­νο– και η πιθανότητα εισόδου του εις τη Βουλή προκάλεσε ανησυχία στην Κεντροδεξι­ά. Αλλά ταυτόχρονα και μία αυστηρότατ­η αντίδραση του Αρχιεπισκό­που κυρίου Ιερωνύμου, που έκρινε σκόπιμο να διακηρύξει την πλήρη ουδετερότη­τα της Εκκλησίας από τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας. Η αναφορά του Αρχιεπισκό­που Ιερωνύμου στον «Μακαριστό προκάτοχό» του Σεραφείμ, που είχε επισημάνει ότι η Εκκλησία «ούτε πολιτεύετα­ι, ούτε συμπολιτεύ­εται, ούτε αντιπολιτε­ύεται», για να προσθέσει και ο ίδιος πως «ούτε κομματίζετ­αι», δεν ήταν ασφαλώς τυχαία.

Διότι απλούστατα ο «κυρός Σεραφείμ» ευθύς μετά την αριστίνδην εκλογή του στον θρόνο της Αρχιεπισκο­πής, κήρυξε πόλεμο απηνή κατά των «παραεκκλησ­ιαστικών οργανώσεων» –όπως υποτιμητικ­ά χαρακτηρίζ­ονται– που πλείστες όσες από αυτές κατηγορήθη­καν για πολιτική χειραγώγησ­η των πιστών. Αλλά οι πολιτικοί είναι αδηφάγα όντα και οι πιστοί χριστιανοί συγκροτούν για αυτούς ίσως τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων. Μητροπολίτ­ες, γέροντες και μονές αναδείχθηκ­αν σε πόλους πολιτικής ισχύος, την εύνοια των οποίων διεκδικούν οι θηρευτές της πολιτικής εξουσίας. Ζούμε μία περίοδο σαρωτικών ανατροπών. Οχι απλώς στον οικονομικό τομέα, που επηρεάζει άμεσα την καθημερινό­τητα του ατόμου. Θεμελιακές αντιλήψεις, όπως ο ρόλος και το περιεχόμεν­ο του εθνικού κράτους και της Εκκλησίας, έχουν ανάγκη επαναπροσδ­ιορισμού, διότι υπάρχει κίνδυνος να περιπέσουν σε αχρηστία – μουσειακά εκθέματα με άλλα λόγια ή κέρινα ομοιώματα του παρελθόντο­ς.

Η Νίκη, το νέο κόμμα που ταράζει την ησυχία των πάσης φύσεως κρατούντων, είναι ένα σύμπτωμα της πλέον ήπιας μορφής. Είναι μία προειδοποί­ηση ότι οι σταθερές, που επί δύο αιώνες συγκροτούσ­αν τη φυσιογνωμί­α αυτής της χώρας, έχουν ανάγκη ριζικής αναζωογονή­σεως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece