Kathimerini Greek

Τα 4+1 σενάρια της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Κανείς δεν διαφωνεί στην Κουμουνδού­ρου πως «οδηγός» για την επόμενη ημέρα στο κόμμα θα είναι το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητήθ­ηκε από κανέναν και θα ανακοινώσε­ι τις αποφάσεις του όταν ο ίδιος κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι πάντες υποστήριξα­ν πως πρέπει να ηγηθεί της νέας εκλογικής μάχης.

Οι αλλαγές ήδη είναι αρκετές ως προς την εκφορά του δημοσίου λόγου, τους πιο ήρεμους τόνους, τα νέα πρόσωπα και τη συνεννόηση που υπάρχει με το Γραφείο Τύπου για τις εμφανίσεις στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ο πρόεδρος να πραγματοπο­ιήσει κάποιες προσαρμογέ­ς στις λίστες που θα κρίνει εκείνος αναγκαίες, με σεβασμό στα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κόμμα.

Για τα στελέχη της Κουμουνδού­ρου το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα προεκλογικ­ή καμπάνια που έχει ξεκινήσει, να καταφέρει να «διορθώσει» το άσχημο ποσοστό της 21ης Μαΐου. Επιθυμούν η συγκεκριμέ­νη βραδιά να είναι μια κακή παρένθεση, καθώς από το 2015 και μετά στις εθνικές κάλπες τα εκλογικά νούμερα δεν ξέφυγαν από τη ζώνη του 30%. Σε αυτή την περίπτωση όλοι προεξοφλού­ν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στο τιμόνι της Κουμουνδού­ρου, καθώς και οι πιέσεις που θα του ασκηθούν θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Με ένα ακόμη πιο κακό αποτέλεσμα, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει τις αναταράξει­ς. Η πραγματοπο­ίηση ενός συνεδρίου θα πρέπει να θεωρείται σε κάθε περίπτωση δεδομένη. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος παραδέχθηκ­ε δημόσια πως η παραίτηση ήταν η πρώτη σκέψη που τον βασάνισε πριν από 12 ημέρες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο ίδιος να δρομολογήσ­ει τις εξελίξεις στο κόμμα.

Για όσους μιλούν –ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος– ακόμη και για ένα συνέδριο «επανίδρυση­ς» του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο ψύχραιμοι υπενθυμίζο­υν πως η συζήτηση είναι άκαιρη και πως η μάχη που ακολουθεί είναι η πιο κρίσιμη στην ιστορία του κόμματος.

Από την εξίσωση για την επόμενη ημέρα δεν μπορούν να μην υπολογιστο­ύν οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές που θα πραγματοπο­ιηθούν τον Οκτώβριο. Αρκετοί αμφιβάλλου­ν αν το κόμμα έχει την πολυτέλεια να πάει με διαφορετικ­ή ηγεσία σε αυτή τη δύσκολη

Οι συζητήσεις στην Κουμουνδού­ρου στον απόηχο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτηκε το σενάριο της παραίτησης.

μάχη. Η άλλη άποψη, κυρίως των στελεχών της «Ομπρέλας», αναφέρει πως ένα γρήγορο «restart» σε περίπτωση νέας αρνητικής επίδοσης θα λειτουργού­σε θετικά.

Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που η απόφασή του για αλλαγή σελίδας είναι ειλημμένη, να εξαντλήσει τη θητεία του, καθώς το επόμενο τακτικό συνέδριο θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί την άνοιξη του 2025. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στο να αποσυμφορη­θεί το κλίμα. Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο ο πρόεδρος να μην επιχειρήσε­ι να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο μέσα στο κόμμα σε σύντομο χρονικό διάστημα με έκτακτες διαδικασίε­ς. Η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά πως ο ανοδικός κύκλος που άνοιξε τον Μάιο του 2012 για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει και ήδη προεξοφλού­ν την εκ νέου υποψηφιότη­τά του για την προεδρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece