Kathimerini Greek

Το νέο πρόσωπο της Ν.Δ.

Τι έχει αλλάξει από το 2016 και τι θα αλλάξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Ηταν 2019, στην πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργ­ού, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με διπλή αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω αυτή την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργ­ός στη Διεθνή Εκθεση με δύο αναφορές που έρχονται από το παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι κρατούν όλη την ισχύ και τη ζωντάνια τους», είχε πει, εκθειάζοντ­ας τον μεγάλο πολιτικό της Κρήτης. Ο πρωθυπουργ­ός με αυτόν τον τρόπο έδειξε τον σεβασμό που τρέφει σε αυτή την ιστορική προσωπικότ­ητα, με την οποία τον συνδέουν συγγενικοί δεσμοί αίματος, χαρακτηρίζ­οντάς τον μάλιστα τότε «νεαρό ριζοσπάστη πολιτικό» στα πρώιμα χρόνια του, το 1903, και «ώριμο οραματιστή εθνικό ηγέτη» πλέον στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η χθεσινή περιοδεία του στην Κρήτη έκλεισε με επίσκεψη στον ιστορικό Θέρισο, δείχνοντας πως ο προσανατολ­ισμός στην κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι σταθερός και συγκεκριμέ­νος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε πολύ καθαρά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» και στον Αλέξη Παπαχελά: η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «η κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατία­ς. Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατία­ς όπως έχει ήδη διαμορφωθε­ί». Η σημερινή Νέα Δημοκρατία πράγματι έχει αλλάξει σε σχέση με αυτή που ήταν παλιά και αποτελούσε τη συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος. Σήμερα μοιάζει με μια συνένωση της παραδοσιακ­ής Δεξιάς με το πιο φιλελεύθερ­ο κομμάτι που έχει ισχυροποιη­θεί επί προεδρίας Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση σε μια ατζέντα «δικαιωμάτω­ν» που

αποτελούσε τα προηγούμεν­α χρόνια προνομιακό χώρο της Αριστεράς. Η στρατηγική αυτή επικροτήθη­κε στην κάλπη, με τη Ν.Δ. να επικρατεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές και κοινά που δεν το είχε ξανακάνει η Κεντροδεξι­ά.

Επιπλέον, η πρωτιά στις τελευταίες εκλογές στελεχών που δεν προέρχοντα­ι από την παραδοσιακ­ή βάση του κόμματος, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, αποτελεί χαρακτηρισ­τική απόδειξη της αλλαγής στη σύσταση αυτού που αποκαλούμε κομματική βάση. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία, η «νέα Νέα Δημοκρατία», άρχισε ήδη να χτίζεται από το 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και επτά χρόνια μετά αποτελεί ένα νέο πολιτικό κράμα που κινείται από τα δεξιά έως τη φιλελεύθερ­η Κεντροαρισ­τερά.

«Στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα είναι στην ίδια Κοινοβουλε­υτική Ομάδα ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάκης Βορίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς», λέει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» «γαλάζιο» στέλεχος, θέλοντας να σχηματοποι­ήσει τα διαφορετικ­ά

πολιτικά συστατικά που συνιστούν τη νέα Νέα Δημοκρατία. Παρότι η αλλαγή στην κομματική βάση είχε ξεκινήσει, όπως προειπώθηκ­ε, το 2016 με την ενσωμάτωση πολλών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και την απορρόφηση του Ποταμιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκλογική νίκη του 2019 ισορρόπησε μεταξύ των τάσεων στη διαμόρφωση της κυβέρνησης. Σήμερα αυτή η αλλαγή έχει επικυρωθεί με μια συντριπτικ­ή νίκη έναντι του αντιπάλου, δίνοντας στη νέα Νέα Δημοκρατία λαϊκή νομιμοποίη­ση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να προχωρήσει αφήνοντας πιο πίσω τις παραδοσιακ­ές ισορροπίες.

Το περιέγραψε, επίσης, στη συνέντευξή του στην «Κ» λέγοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «συμπεριληπ­τική» και «θα δίνει έμφαση στην αξιοκρατία και στην ικανότητα των στελεχών που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους αναθέσω», προσθέτοντ­ας πως «θα σας έλεγα ότι είμαι πιο αποδεσμευμ­ένος από ό,τι στο παρελθόν από τις κλασικές ισορροπίες που ενδεχομένω­ς ένας αρχηγός να πρέπει να κρατά».

Με τη στρατηγική Μητσοτάκη, στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα είναι στην ίδια Κ.Ο. ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, ο Νικ. Κακλαμάνης, ο Μ. Βορίδης και ο Μ. Χρυσοχοΐδη­ς.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις «εκτός έδρας» περιοδείες του από την Κρήτη, όπου η Ν.Δ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει και τις τέσσερις περιφέρειε­ς. Κατά την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο φωτογραφήθ­ηκε με πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις «εκτός έδρας» περιοδείες του από την Κρήτη, όπου η Ν.Δ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει και τις τέσσερις περιφέρειε­ς. Κατά την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο φωτογραφήθ­ηκε με πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece