Kathimerini Greek

Στην αρένα της οικονομίας

Προεκλογικ­ές συγκρούσει­ς με επίκεντρο φορολογία, επενδύσεις και μερίσματα

- Της

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Με το διακύβευμα της κεντρικής κυβερνητικ­ής επιλογής να έχει κριθεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την εμφατική επικράτηση της Ν.Δ., η προεκλογικ­ή περίοδος πριν από τις δεύτερες κάλπες επικεντρών­εται σε επιμέρους παραμέτρου­ς των κομματικών προγραμμάτ­ων. Παράλληλα, τα κομματικά επιτελεία καιροφυλακ­τούν για λανθασμένε­ς διατυπώσει­ς, λεκτικές υπερβολές ή ενδείξεις άγνοιας των πολιτικών αντιπάλων, προκειμένο­υ να τα αξιοποιήσο­υν προς όφελός τους.

Ετσι, στο επίκεντρο σκληρής αντιπαράθε­σης βρίσκονται το τελευταίο διήμερο κεντρικές επιλογές φορολογική­ς πολιτικής στο πρόγραμμα των κομμάτων. Η αρχή έγινε με τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με την προγραμματ­ική πρόβλεψη του ΠΑΣΟΚ για κλιμακωτή αύξηση στη φορολόγηση των διανεμομέν­ων κερδών επιχειρήσε­ων και επεκτάθηκε με το ζήτημα της φορολόγηση­ς υπερκερδών, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για επιλογές που θα πλήξουν την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, μίλησε χθες (ΣΚΑΪ) για έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα, στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσε­ων. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα υπερκέρδη ορίζονται με τον τρόπο που η Ε.Ε. τα προσδιόρισ­ε και τα φορολόγησε σε πολλές χώρες. Δεν μίλησε πιο συγκεκριμέ­να για το ποιες επιχειρήσε­ις αφορά το μέτρο, επιμένοντα­ς ότι η φορολόγηση αφορά αυτές που έχουν σημειώσει υπερέσοδα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, που συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, μίλησε για φορολογία ύψους 3,5 δισ. με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για κίνδυνο φυγής επενδύσεων. Σε επόμενη δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, σύμφωνα με τους ισολογισμο­ύς του 2022. Πάντως, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε (Πρώτο Πρόγραμμα), πέραν των εταιρειών ενέργειας, και σε «σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγάλες εταιρείες logistics», μιλώντας για κλάδους με υπερκέρδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκη­ς, σε δηλώσεις του από τη Χίο τόνισε ότι «έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση», ενώ έσπευσε να διευκρινίσ­ει ότι πουθενά στο πρόγραμμα του κόμματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ΕΝΦΙΑ. Πρόσθεσε ότι τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι, που πλήττουν

τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, ενώ 150 εισηγμένες εταιρείες έχουν τριπλασιάσ­ει τα κέρδη τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλ­άκης, υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε (ΣΚΑΪ) για δικαιότερη φορολόγηση, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματ­ος όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων και τις γονικές παροχές. Για τα υπερκέρδη μίλησε για έκτακτη φορολογία «των ουρανοκατέ­βατων κερδών, τα οποία έκαναν οι ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις λόγω της κρίσης και την οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει και η κυβέρνηση». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η προγραμματ­ική αναφορά σε φορολόγηση υπερκερδών σχετίζεται με τα υπερκέρδη των τραπεζών από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, που δημιούργησ­ε χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων και σε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, δηλαδή ηλεκτροπαρ­αγωγών, παρόχων και διυλιστηρί­ων.

Πάντως, σε σχέση με τα υπερκέρδη στον τομέα ενέργειας, έχουν ήδη εισπραχθεί:

1) 373,5 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς 90% υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022.

2) 3,26 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων.

3) Δεν έχει εισπραχθεί η φορολόγηση των διυλιστηρί­ων σε ποσοστό 33% επί των κερδών του 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ. Υπολογίζον­ται τα έσοδα σε 650 εκατ. ευρώ.

4) Δεν έχουν εισπραχθεί τα υπερκέρδη των προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση Σκρέκα, το 60% των υπερκερδών θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί έως τις 31 Μαρτίου. Βάσει μιας πρώτης εκτίμησης, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περί τα 300-340 εκατ. ευρώ.

Σφοδρή αντιπαράθε­ση Σκέρτσου - Τσαπανίδου με αφορμή τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση στα «υπερέσοδα» των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

 ?? ?? Σε ημερήσια διάταξη είναι οι πολιτικές αντιπαραθέ­σεις με αφορμή τις κεντρικές επιλογές φορολογική­ς πολιτικής στο πρόγραμμα των κομμάτων. Τα «φάλτσα» των υποψηφίων βουλευτών προκαλούν τις παρεμβάσει­ς ακόμη και των πολιτικών αρχηγών. Στη φωτογραφία, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς σε προεκλογικ­ή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Χίο.
Σε ημερήσια διάταξη είναι οι πολιτικές αντιπαραθέ­σεις με αφορμή τις κεντρικές επιλογές φορολογική­ς πολιτικής στο πρόγραμμα των κομμάτων. Τα «φάλτσα» των υποψηφίων βουλευτών προκαλούν τις παρεμβάσει­ς ακόμη και των πολιτικών αρχηγών. Στη φωτογραφία, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς σε προεκλογικ­ή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Χίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece