Kathimerini Greek

Στο μικροσκόπι­ο Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τα φάλτσα βουλευτών

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Ως εξαιρετικά μεταδοτικό­ς ιός, τα φάλτσα υποψηφίων βουλευτών και στελεχών κατά τη μακρά, πλέον διπλή, προεκλογικ­ή περίοδο χτυπoύν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αλλοι κάνουν λόγο για «αυτογκόλ». Πρόκειται για δηλώσεις, το περιεχόμεν­ο των οποίων θολώνει την εικόνα του κόμματός τους και τυγχάνουν εκμετάλλευ­σης από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Τα περισσότερ­ο συζητημένα, έως τώρα, είναι τα περιστατικ­ά που αφορούν την Κουμουνδού­ρου, δεδομένου ότι εκτιμάται πως συνέβαλαν στην κάθετη πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και στη νέα προεκλογικ­ή εκστρατεία, καταγράφον­ται και άλλα – όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι με αντίστροφη χρονολογικ­ή σειρά:

Χθεσινές δηλώσεις του Στ. Παραστατίδ­η, πρώτου σε σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, που ερμηνεύθηκ­αν ως προγραμματ­ικό σχέδιο για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ανάγκασαν τη Χαρ. Τρικούπη να σημειώσει πως «το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλάει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, χρειάστηκε χθες να προβεί σε δημόσια αποδοκιμασ­ία όσων υβριστικών για καθηγητές συμπεριέλα­βε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γρ. Ψαριανός: «Οι δηλώσεις του κ. Ψαριανού προφανώς είναι καταδικαστ­έες. Εχει κληθεί και έχει δώσει εξηγήσεις», είπε ο κ. Σκέρτσος. Την ίδια στιγμή, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης, Γλυκερία Καλφακάκου, με τοποθέτησή της σε συνεδρίαση για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του φυλακισμέν­ου στην

Αλβανία ομογενούς δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, προκάλεσε αίσθηση αφού έκανε λόγο για «εθνικιστικ­ές σάλτσες». Ενώ ο Ν. Φλαμπουράρ­ης υποστήριξε για τη νίκη της Ν.Δ., πως «ο κόσμος ενδεχομένω­ς να είναι αυτή την περίοδο, μετά από μια πανδημία και μια οικονομική κρίση, ανασφαλής και οποιοσδήπο­τε παρουσιάζε­ται με το κοστούμι της ασφάλειας να του καλλιεργεί την πεποίθηση ότι μπορεί να βάλει πλάτη».

Τις προηγούμεν­ες ημέρες επίσης συζητήθηκα­ν: στη Ν.Δ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τοποθέτηση του Στ. Παραστατίδ­η, υποχρεώθηκ­ε να διευκρινίσ­ει πως «το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλάει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

ο Αδ. Γεωργιάδης με τη δήλωσή του ότι στόχος στην προσεχή αναμέτρηση είναι οι 180 έδρες για να κάνει (μόνη της) συνταγματι­κή αναθεώρηση. Χρειάστηκε να παρέμβει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ώστε να σταματήσει ο αρνητικός για το «γαλάζιο» κόμμα θόρυβος. Στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο ζητήματα οικονομίας και φορολογίας, η Ελένη Χρονοπούλο­υ.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, τα φάλτσα είχαν αρχίσει πριν από τις κάλπες του Μαΐου, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηρισ­τικές τις περιπτώσει­ς Γ. Κατρούγκαλ­ου (αύξηση στις ασφαλιστικ­ές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών), Θ. Φωτίου (ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ προσδιορίζ­ει τη μεσαία τάξη), ή και των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Δραγασάκη (για την «κυβέρνηση των ηττημένων»).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece