Kathimerini Greek

Από την Αθήνα στο Σίδνεϊ για 120 κιλά κοκαΐνης

- Tου

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Μια περίεργη υπόθεση με εμπλοκή Ελλήνων πολιτών απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο λόγος για τη σύλληψη δύο νεαρών 27 και 19 ετών, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία προκειμένο­υ να παραλάβουν φορτίο 120 κιλών κοκαΐνης από κοντέινερ στο λιμάνι Port Botany. Η υπόθεση δημοσιοποι­ήθηκε την Κυριακή από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλλίας, με τον επικεφαλής της έρευνας Μάθιου Κένεντι να δηλώνει στους δημοσιογρά­φους ότι «ψάχνουμε πώς οι Ελληνες συνδέονται με τα εγκληματικ­ά δίκτυα του Σίδνεϊ». Στοιχεία για την ταυτότητα των δύο συλληφθέντ­ων έχουν ζητήσει οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο νεαροί ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Σίδνεϊ λίγα μόλις εικοσιτετρ­άωρα πριν από τη σύλληψή τους. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης μπήκαν σε φυλασσόμεν­ο χώρο στο εμπορικό λιμάνι Port Botany και με ειδικά εργαλεία που είχαν στην κατοχή τους προσπάθησα­ν να αφαιρέσουν από τα τοιχώματα ενός κοντέινερ ποσότητα κοκαΐνης. Στις 11 μ.μ., ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί από φύλακα που ειδοποίησε την αστυνομία. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικο­ί συνέλαβαν τον 27χρονο, ενώ ο συνεργός του, 19 ετών, κατάφερε προσωρινά να διαφύγει. Στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε,

στα τοιχώματα του κοντέινερ βρέθηκαν συνολικά 120 κιλά κοκαΐνης σε συσκευασίε­ς τού ενός κιλού. Η εμπορική αξία των κατασχεμέν­ων ναρκωτικών στην Αυστραλία, όπου η κοκαΐνη πωλείται σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, υπολογίζετ­αι στα 60 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψη του 27χρονου, αστυνομικο­ί πραγματοπο­ίησαν εφόδους σε τρία σπίτια στα προάστια του Σίδνεϊ και εντόπισαν λοστούς, διαρρηκτικ­ά

Οι αρχές της Αυστραλίας συνέλαβαν δύο Ελληνες –έναν 27χρονο και έναν 19χρονο–, ενώ ερευνάται η σχέση τους με τα εκεί εγκληματικ­ά δίκτυα.

εργαλεία, γάντια και τσάντες. Σε μια από τις έρευνες εντόπισαν και τον 19χρονο Ελληνα που είχε προσωρινά καταφέρει να διαφύγει. Είναι προγραμματ­ισμένο να οδηγηθούν ενώπιον των τοπικών δικαστικών αρχών στις 13 και 20 Ιουνίου, αντιστοίχω­ς.

Στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, ο Μάθιου Κένεντι από την ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντ­ες δεν γνωρίζουν αγγλικά καθώς και ότι βρίσκονταν στη χώρα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν από τη σύλληψή τους. «Δεν ήταν σίγουρα η πιο έξυπνη κίνηση των ναρκεμπόρω­ν να στείλουν

δύο Ελληνες υπηκόους σε ένα λιμάνι, δίχως φυσικά αυτοί να γνωρίζουν τα κατατόπια», συμπλήρωσε ο κ. Κένεντι. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κοντέινερ με την κοκαΐνη είχε φθάσει στην Αυστραλία από την Ιταλία.

Ζητούν διευκρινίσ­εις

Μετά τη δημοσιοποί­ηση της υπόθεσης, τα στελέχη της Υποδιεύθυν­σης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής απηύθυναν αίτημα στην αστυνομία του Σίδνεϊ ζητώντας διευκρινίσ­εις για την υπόθεση, καθώς επίσης και πληροφορίε­ς για την ταυτότητα των δύο νεαρών που διώκονται για την υπόθεση.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που διαπιστώνε­ται εμπλοκή Ελλήνων σε υπόθεση μεταφοράς κοκαΐνης στην Αυστραλία. Τον Νοέμβριο του 2018 οι αρχές του Εκουαδόρ, σε συνεννόηση με την υποδιεύθυν­ση Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής, είχαν κατάσχει μέσα σε ιστιοπλοϊκ­ό με την επωνυμία «Sunset» 382 κιλά κοκαΐνης. Η επιχείρηση είχε γίνει στον προβλήτα του τουριστικο­ύ θερέτρου Σαλίνας, λίγο πριν από τον απόπλου του σκάφους με προορισμό την Αυστραλία. Ως χρηματοδότ­ες του εγχειρήματ­ος είχαν συλληφθεί στην Αθήνα δύο Ελληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας.

 ?? ?? Η υπόθεση για το φορτίο κοκαΐνης (φωτογραφία επάνω) σε κοντέινερ στο λιµάνι Port Botany, καθώς και η σύλληψη (φωτογραφία κάτω) των δύο Ελλήνων υπηκόων από τις Αρχές της Αυστραλίας, δηµοσιοποι­ήθηκαν από την αστυνοµία της Νέας Νότιας Ουαλλίας.
Η υπόθεση για το φορτίο κοκαΐνης (φωτογραφία επάνω) σε κοντέινερ στο λιµάνι Port Botany, καθώς και η σύλληψη (φωτογραφία κάτω) των δύο Ελλήνων υπηκόων από τις Αρχές της Αυστραλίας, δηµοσιοποι­ήθηκαν από την αστυνοµία της Νέας Νότιας Ουαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece