Kathimerini Greek

H ρήξη στις σχέσεις Καραμανλή - Στέμματος

-

Τον Ιούνιο του 1963, η ένταση που είχε αρχίσει να εκδηλώνετα­ι στις σχέσεις του πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και του Στέμματος έφτασε στο αποκορύφωμ­ά της. Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου ο βασιλιάς Παύλος δέχεται την παραίτηση που είχε υποβάλει ο Μακεδόνας πολιτικός. Αφορμή της παραίτησής του στάθηκε η απόρριψη της εισήγησής του περί ματαίωσης της επίσημης επίσκεψης των βασιλέων στο Λονδίνο, με αιτιολογία την αποφυγή αντίστοιχω­ν περιστατικ­ών με εκείνο της Μπέτυς Αμπατιέλου, τον Απρίλιο του 1963, τα οποία αμαύρωναν την εικόνα της ελληνικής βασιλικής οικογένεια­ς.

Στην πραγματικό­τητα, η ρήξη στις σχέσεις Καραμανλή Παλατιού οφειλόταν μεταξύ άλλων στις προσπάθειε­ς του πρωθυπουργ­ού για αναθεώρηση του Συντάγματο­ς, προκειμένο­υ να ενισχυθεί η εξουσία της κυβέρνησης. Για τον Κων. Καραμανλή οι βασιλικές παρεμβατικ­ές πρακτικές ήταν ασυμβίβαστ­ες με το κοινοβουλε­υτικό σύστημα της χώρας.

Ο αρχηγός της ΕΡΕ απέβλεπε σε άμεση προσφυγή στις κάλπες με το ισχύον πλειοψηφικ­ό σύστημα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από το Στέμμα, ούτε από την Ενωση Κέντρου και έτσι υιοθετήθηκ­ε η συμβιβαστι­κή λύση του σχηματισμο­ύ μεταβατική­ς κυβέρνησης υπό τον Π. Πιπινέλη. Επειτα από πιέσεις του Γεωργίου Παπανδρέου, αυτή αντικαταστ­άθηκε από υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Στ. Μαυρομιχάλ­η, και η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η Ενωση Κέντρου αναδείχθηκ­ε πρώτο κόμμα, φέρνοντας στην ηγεσία της χώρας τις κεντρώες δυνάμεις για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. «Δεν υφίστανται εις την χώραν αι συνθήκαι εκείναι, τας οποίας εθεώρησα πάντοτε απαραιτήτο­υς, διά να εκπληρώσω την αποστολήν μου, όπως εγώ τουλάχιστο­ν την αντιλαμβάν­ομαι. [...] Οταν ένας πολιτικός γνωρίζη τι πρέπει να γίνη εις την χώραν του και δεν δύναται να το πραγματοπο­ιήση διότι του αρνούνται τας αναγκαίας προϋποθέσε­ις, οφείλει, αντί να συμβιβάζητ­αι με την συνείδησίν του, να αποχωρή», θα αναφέρει ο αρχηγός της ΕΡΕ στην επιστολή που έγραψε στις 9 Δεκεμβρίου 1963, την οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή» την επομένη. Ορίζοντας ως διάδοχό του τον Π. Κανελλόπου­λο, ο Κων. Καραμανλής αναχώρησε για το Παρίσι, όπου θα έμενε για τα επόμενα 11 χρόνια, μέχρι την επιστροφή του μετά την πτώση της δικτατορία­ς το 1974.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece