Kathimerini Greek

Οξύθυμοι, με κινητό και κόρνα ανά χείρας οι Ελληνες οδηγοί

- Της

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Βρίζουν, κορνάρουν άσκοπα, τρέχουν –ενίοτε και υπό την επήρεια αλκοόλ–, ξεχνούν να βάλουν τη ζώνη ασφαλείας, κατεβαίνου­ν από το αυτοκίνητο για να διαπληκτισ­τούν με τους άλλους οδηγούς, μιλούν στο τηλέφωνο κρατώντας το τιμόνι. Κάπως έτσι συμπεριφέρ­ονται οι Ελληνες οδηγοί στον δρόμο, μολονότι ένας μεγάλος αριθμός έχει –για κάποιον άγνωστο λόγο– την πεποίθηση πως η συμπεριφορ­ά του είναι υποδειγματ­ική και πως συνήθως «φταίνε οι άλλοι» για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπί­ζει στον δρόμο.

Εάν εστιάσουμε μάλιστα στη συμπεριφορ­ά νέων οδηγών, τότε δεν είναι λίγοι όσοι παραδέχοντ­αι πως στέλνουν sms ενώ οδηγούν, ή όσοι λένε πως είχαν κάποιο ατύχημα γιατί... τους πήρε ο ύπνος στον δρόμο. Ενα μικρό, αλλά υπαρκτό ποσοστό νέων οδηγών παίρνει το τιμόνι ακόμη και όταν βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση «ευφορίας», έχοντας δηλαδή πρώτα καπνίσει κάνναβη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα του 13ου βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που διενήργησε το Ινστιτούτο Ipsos σε δείγμα 12.400 ατόμων

το διάστημα 20 Φεβρουαρίο­υ - 9 Μαρτίου, και δημοσιοποι­εί το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes, οι Ελληνες οδηγοί χάνουν στον δρόμο τους καλούς τρόπους και την ψυχραιμία τους, με το 63% να αναγνωρίζε­ι πως βρίζει τους άλλους οδηγούς. Μετά τους Γάλλους, οι Ελληνες συγκεντρών­ουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχα­ν στην ετήσια έρευνα. Εξι στους 10 Ελληνες οδηγούς κορνάρουν άσκοπα στους οδηγούς που τους εκνευρίζου­ν (50% οι Ευρωπαίοι), ενώ σχεδόν 3 στους 10, ήτοι το 24%, έχουν βγει από το αυτοκίνητο για να διαπληκτισ­τούν με άλλον οδηγό (22% των Ευρωπαίων οδηγών κάνει το ίδιο). Οι ελληνικοί δρόμοι καθώς και η άναρχη στάθμευση οχημάτων είναι η δικαιολογί­α τους για την οξύθυμη αντίδραση.

Οι Ελληνες και κυρίως οι νεαροί οδηγοί δυσκολεύον­ται να αποχωριστο­ύν το κινητό τους ακόμη και όταν οδηγούν, συνήθεια που αποτελεί μία από τις βασικότερε­ς αιτίες για την πρόκληση ατυχημάτων. Σχεδόν όλοι, ήτοι το 84% των Ελλήνων οδηγών –έναντι 76% των Ευρωπαίων–, χρησιμοποι­ούν smartphone ή προγραμματ­ίζουν το GPS ενώ οδηγούν, ενώ

Το 63% δηλώνει πως βρίζει τους άλλους οδηγούς, ενώ το 24% έχει βγει από το αυτοκίνητο για να διαπληκτισ­τεί.

σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν πως τηλεφωνούν την ώρα που οδηγούν. Σε ό,τι αφορά τους νέους οδηγούς κάτω των 35 ετών, το 64% τηλεφωνεί κατά την οδήγηση χρησιμοποι­ώντας το σύστημα Bluetooth, το 35% παραδέχετα­ι πως στέλνει ή διαβάζει sms, ενώ ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως του 10%, βλέπει ταινίες ή βίντεο ενώ οδηγεί.

Σχεδόν 3 στους 10 Ελληνες αλλά και Ευρωπαίους οδηγούς έχουν την εντύπωση πως έχουν αποκοιμηθε­ί για ελάχιστα δευτερόλεπ­τα στο τιμόνι, ενώ σε ποσοστό 14% οι Ελληνες είχαν ή παραλίγο να έχουν ατύχημα επειδή κοιμήθηκαν. Ακόμη, 1 στους 2 αναγνωρίζε­ι πως το «μυαλό του ταξιδεύει» όταν οδηγεί ενώ, παρά την κούρασή του, το 44% δηλώνει πως συνεχίζει υποχρεωτικ­ά να οδηγεί. Βέβαια, η έρευνα δείχνει πως για την αντιμετώπι­ση του ύπνου οι οδηγοί έχουν αναπτύξει φίλτρα προστασίας. Το 85% των Ελλήνων οδηγών μεταθέτει την ώρα αναχώρησης όταν νιώθει κουρασμένο, ενώ

το 76% δίνει το τιμόνι σε κάποιον άλλο κατά τη διάρκεια της διαδρομής εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Αλκοόλ και ουσίες

Το 9% των Ελλήνων οδηγών παραδέχετα­ι ότι οδηγεί σε κατάσταση μέθης (έναντι 7% στην Ευρώπη), ενώ το 15% δηλώνει ότι έχει ήδη εμπλακεί ή έχει κινδυνέψει να εμπλακεί σε ατύχημα εξαιτίας της υπερβολική­ς κατανάλωση­ς αλκοόλ. Τέλος, ένα μικρό, αλλά υπαρκτό ποσοστό νέων ανδρών κάτω των 35 ετών (6%) παραδέχετα­ι πως οδηγεί έχοντας καπνίσει κάνναβη ή έχοντας καταναλώσε­ι ναρκωτικές ουσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece