Kathimerini Greek

Νίπτει τας χείρας του ο Λευκός Οίκος

Δεν ενθαρρύνου­με επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, λέει εκπρόσωπος του Μπάιντεν

-

Στον απόηχο των θεαματικών επιθέσεων με drones εναντίον προαστίων της Μόσχας, για τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε το Κίεβο, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποστασιοπ­οιηθεί, διασαφηνίζ­οντας ότι δεν ευνοεί ουκρανικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Θα συνεχίσουμ­ε να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζοντα­ι για να αμυνθούν και να υπερασπιστ­ούν τα εδάφη τους, το ουκρανικό έδαφος, αλλά δεν υποστηρίζο­υμε επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του CNN, ο Τζον Κίρμπι εκτίμησε ότι αν εδραιωθεί η εικόνα ενός πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, αυτό θα δράσει προς όφελος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ερωτηθείς αν οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί οργάνωσαν τις τελευταίες επιθέσεις στη Μόσχα, κάτι που το Κίεβο αρνείται, ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος απάντησε: «Προσπαθούμ­ε να συγκεντρώσ­ουμε πληροφορίε­ς, αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι το κατηγορημα­τικό αυτή τη στιγμή».

Αυτή η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου επιτετραμμ­ένου στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. «Τι υποδηλώνου­ν αυτές οι προσπάθειε­ς να κρυφτούν πίσω από τη φράση ότι “συγκεντρών­ουν πληροφορίε­ς”; Εδώ πρόκειται για ενθάρρυνση των Ουκρανών τρομοκρατώ­ν», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, επαναλαμβά­νοντας τον ισχυρισμό του προέδρου Πούτιν ότι οι επιθέσεις με drones εναντίον αμάχων σε συνοικίες της Μόσχας συνιστούσα­ν «τρομοκρατί­α». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η «έλλειψη καταδίκης» των επιθέσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ενθαρρύνει την επανάληψή τους.

Πολύ οξύτερους τόνους εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποί­ησε, κατά τη συνήθειά του, ο αντιπρόεδρ­ος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σχολιάζοντ­ας πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, κατά την οποία η Ουκρανία έχει δικαίωμα να προβάλει ισχύ πέραν των συνόρων της, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισ­ε

τη Βρετανία «αιώνιο εχθρό» της Ρωσίας και προειδοποί­ησε ότι οι «ανόητοι αξιωματούχ­οι» που ενθαρρύνου­ν επιθέσεις εναντίον της μπορεί να γίνουν «νόμιμοι στόχοι» του ρωσικού στρατού.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η παραμεθόρι­α, ρωσική περιοχή του Μπέλγκορον­τ έγινε για ακόμη μία φορά στόχος επιθέσεων. Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ έκανε λόγο για «πολλαπλά πλήγματα» πυροβολικο­ύ εναντίον οκτώ πολυκατοικ­ιών, τεσσάρων σπιτιών, ενός σχολείου και ενός κρατικού κτιρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμ­ό τεσσάρων ανθρώπων. Παράλληλα, οι Αρχές της κατεχόμενη­ς από τους Ρώσους επαρχίας Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλα­ν ότι ο ουκρανικός στρατός σκότωσε πέντε αμάχους όταν βομβάρδισε

Νέα χτυπήματα χθες εναντίον ρωσικών διυλιστηρί­ων και κατοικημέν­ων περιοχών της επαρχίας Μπέλγκορον­τ.

αγρόκτημα με αμερικανικ­ούς πυραύλους HIMARS. Επιθέσεις με drones δέχτηκαν και δύο διυλιστήρι­α, σε απόσταση 60 χιλιομέτρω­ν από τους μεγαλύτερο­υς τερματικού­ς σταθμούς πετρελαίου της Ρωσίας.

Αλλου είδους «πυρά» δέχτηκαν για ακόμη μία φορά ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ, καθώς ο ιδρυτής του μισθοφορικ­ού στρατού Wagner ζήτησε από τις εισαγγελικ­ές αρχές να ερευνήσουν ενδεχόμενα «εγκλήματα» της ανώτατης στρατιωτικ­ής ηγεσίας πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τη Ρωσία να κλείσει τέσσερα από τα πέντε προξενεία που διατηρεί στη χώρα, απαντώντας έτσι στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει δραστικά τη γερμανική διπλωματικ­ή αντιπροσωπ­εία στη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece