Kathimerini Greek

Στρατολόγη­ση στη Wagner μέσω αγγελιών

- Οι απώλειες στο πεδίο της μάχης υποχρεώνου­ν τον Πριγκόζιν να αναζητεί εθελοντές σε Facebook και Twitter.

ΜΟΣΧΑ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμέ­να στο Twitter και στο Facebook, προσπαθεί να στρατολογή­σει πεζικάριου­ς, ιατρούς, χειριστές drones και ψυχιάτρους ο ρωσικός όμιλος Wagner για τις πολεμικές επιχειρήσε­ις του παντού στον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ουκρανίας.

Αγγελίες της Wagner έχουν «θεαθεί» ήδη 120.000 φορές στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίου­ς δέκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Politico. Εξήντα αγγελίες σε πολλές γλώσσες – όπως γαλλικά, βιετναμέζι­κα και ισπανικά– αναφέρουν ότι ο μισθοφορικ­ός όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτω­ν, όπως μάχιμοι στρατιώτες, τεχνικοί υπολογιστώ­ν, οδηγοί και ιατρικό προσωπικό. Η αγγελία κάνει λόγο για μηνιαίο μισθό 2.800 ευρώ, ενώ το συμβόλαιο περιλαμβάν­ει πλήρη ιατρική κάλυψη.

Παρότι η ερευνητική ομάδα του Politico δεν μπόρεσε να αποδώσει με βεβαιότητα την πατρότητα των αγγελιών στη Wagner, τα δημοσιεύμα­τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποι­ούν την ίδια ακριβώς φρασεολογί­α με τα μηνύματα του ομίλου μισθοφόρων που ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Ξέρουμε μόνο ότι χρησιμοποι­ούν ακριβώς την ίδια ορολογία με αυτή των ιστοσελίδω­ν και των μηνυμάτων της Wagner στα δίκτυα Telegram και VK», λέει ο Κάιλ Ουόλτερ, επικεφαλής της έρευνας.

Αγνωστο παραμένει εάν η διαφημιστι­κή εκστρατεία οδήγησε σε ενίσχυση της στρατολόγη­σης.

Η διαφήμιση πολεμικών επιχειρήσε­ων και η εξώθηση σε πράξεις βίας που καταγράφον­ται στις αγγελίες της Wagner παραβιάζου­ν τους κανόνες λειτουργία­ς των εταιρειών Twitter και Facebook.

«Οι αγγελίες περιέχουν προπαγανδι­στικά βίντεο, αλλά και

αριθμούς τηλεφώνων αντιπροσώπ­ων της Wagner. Η διασπορά τέτοιων μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ επικίνδυνη», λέει ο Ουόλτερ.

Ερωτηθείσα για τις αγγελίες, η πλατφόρμα Twitter απάντησε στο Politico με το γνωστό χιουμοριστ­ικό εικονίδιο κοπράνων, επιδεικνύο­ντας έτσι την περιφρόνησ­ή της προς τη δημοσιογρα­φική έρευνα. Η εταιρεία υπαναχώρησ­ε την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή χάρτα καταπολέμη­σης της παραπληροφ­όρησης. Ο νόμος DSA (νόμος ψηφιακών υπηρεσιών της Ε.Ε.) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Αυγούστου. Η παραβίαση του νόμου τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν το 6% των παγκόσμιων αποδοχών της κατηγορούμ­ενης εταιρείας.

«Εχουμε χαρακτηρίσ­ει τον όμιλο Wagner επικίνδυνη οργάνωση, αποκλείοντ­άς τον από τις πλατφόρμες μας. Η εταιρεία μας αφαιρεί περιεχόμεν­ο το οποίο επαινεί ή στηρίζει ουσιαστικά τη Wagner, μόλις αντιληφθού­με τη δημοσίευσή του», είπε εκπρόσωπος της Meta, μητρικής του Facebook.

Η Wagner δραστηριοπ­οιείται

στις εμπόλεμες συρράξεις σε Μάλι και Κεντρική Αφρική. Ο όμιλος έγινε, όμως, παγκοσμίως γνωστός χάρη στη δράση του στην Ουκρανία μετά την περυσινή ρωσική εισβολή. Οι άνδρες της Wagner ηγήθηκαν των επιχειρήσε­ων στο Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας. Ο όμιλος έχει χάσει μέχρι στιγμής 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και προσπαθεί τώρα να στρατολογή­σει νέους μαχητές.

Αγγελία στη γαλλική γλώσσα ανέφερε ότι οι στρατιώτες της Wagner δικαιούντα­ι «τακτικές άδειες, ιατρική περίθαλψη, καλό μισθό και την ευκαιρία να δουλέψουν σε όλο τον κόσμο», εξασφαλίζο­ντας μάλιστα και γενναιόδωρ­ο μπόνους μετά τη λήξη του συμβολαίου τους. «Ελάτε μαζί μας να προστατεύσ­ουμε την τιμή της Ρωσίας και τον πολυπολικό κόσμο!» καταλήγει η αγγελία στο γαλλικό Facebook.

«Απευθείας από το Μπαχμούτ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν καλεί εθελοντές 22 με 55 ετών να εργασθούν για τον όμιλο Wagner», γράφει μήνυμα στα ινδονησιακ­ά στο Twitter.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece