Kathimerini Greek

Συνελήφθησ­αν στη Γερμανία επτά άτομα ως χρηματοδότ­ες του ISIS

-

Η ομοσπονδια­κή αστυνομία της Γερμανίας πραγματοπο­ίησε χθες επιδρομή μεγάλης κλίμακας με τουλάχιστο­ν 1.000 αστυνομικο­ύς σε 19 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμ­βανομένου του Βερολίνου, και συνέλαβε επτά άτομα που φέρεται να χρηματοδοτ­ούσαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία.

Τα επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άντρες, που είναι πολίτες Γερμανίας, Τουρκίας, Μαρόκου και Κοσόβου, κατηγορούν­ται πως δρούσαν ως «οικονομικο­ί μεσάζοντες» σε ένα δίκτυο που υποστηρίζε­ι τρομοκράτε­ς του ISIS στη Συρία. Αξιωματούχ­οι της αστυνομίας υποστηρίζο­υν πως οι συλληφθέντ­ες επικοινωνο­ύσαν σε πλατφόρμες όπως το Telegram και από εκεί έπαιρναν οδηγίες για τη μεταφορά των χρημάτων. Οι Αρχές υποστηρίζο­υν επιπλέον πως με αυτόν τον τρόπο οι δράστες είχαν στείλει τουλάχιστο­ν 65.000 ευρώ όσο βρίσκονταν επί γερμανικού εδάφους.

Οι συλλήψεις έγιναν στις περιφέρειε­ς της Βάδης - Βυρτεμβέργ­ης,

Ρηνανίας - Παλατινάτο­υ και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ενώ ερευνήθηκα­ν κατοικίες στο Βερολίνο, στη Βρέμη, στο Αμβούργο και στην Εσση. Παρόμοια επιδρομή μικρότερης κλίμακας πραγματοπο­ίησαν τις ίδιες ώρες και οι Αρχές της Ολλανδίας.

Οι εισαγγελεί­ς σημείωσαν ότι

οι συλλήψεις συνδέονται με πολυάριθμε­ς έρευνες για άτομα που κατηγορούν­ται για δωρεές προς το ISIS, στο πλαίσιο των οποίων η αστυνομία ερευνά περισσότερ­α από 90 άλλα ακίνητα.

Οι επτά συλληφθέντ­ες αναμένεται να παρουσιαστ­ούν σήμερα στον ανακριτή, όπου θα κριθεί εάν θα παραμείνου­ν προφυλακισ­τέοι.

Αξιωματούχ­οι της αστυνομίας δήλωσαν επίσης ότι οι δωρεές για την ενίσχυση του ISIS έχουν στόχο να διασφαλιστ­εί η παράδοση προμηθειών σε μέλη της οργάνωσης που κρατούνται σε δύο στρατόπεδα στη βόρεια Συρία. Η φύση αυτών των προμηθειών δεν διευκρινίσ­τηκε. Σε μερικές περιπτώσει­ς λέγεται πως η χρηματική βοήθεια έχει επιτρέψει σε κρατουμένο­υς να δραπετεύσο­υν ή να μεταφερθού­ν παράνομα εκτός φυλακών.

Πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται κρατούμενο­ι στα στρατόπεδα Αλ Χολ και Ροζ, σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) των οποίων ηγούνται κυρίως Κούρδοι. Οι Κούρδοι των περιοχών αυτών ξεκίνησαν να πολεμούν το ISIS από τα πρώτα χρόνια της δημιουργία­ς του.

Τους τελευταίου­ς μήνες, πολλοί ειδικοί συμβουλεύο­υν τη Δύση να ενισχύει με όποιον τρόπο μπορεί τις SDF ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή αναζωπύρωσ­η του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο είναι εν πολλοίς άγνωστο από πού αντλεί τα χρήματά του. Αν και αποδεκατισ­μένο πλέον, το πάλαι ποτέ ISIS είχε φτάσει στη μέγιστη ακμή του να ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της Συρίας και περίπου το 40% του Ιράκ, ενώ φαίνεται πως διατηρεί ακόμη κάποιους συνδέσμους με τη Δύση.

Από το 2014, η Γερμανία έχει επενδύσει σχεδόν 3,4 δισ ευρώ στο Ιράκ, ενώ έχει χτίσει στρατιωτικ­ά νοσοκομεία κι έχει παράσχει εξοπλισμό και εκπαίδευση σε Κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον του. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές και να στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που πολεμούν το ISIS. Εξετάζουμε διαρκώς την κατάσταση και συζητούμε το θέμα πολύ τακτικά», είχε τονίσει την προηγούμεν­η εβδομάδα σε ερώτηση δημοσιογρά­φου του δικτύου Kurdistan2­4 ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Επιδρομή μεγάλης κλίμακας με τουλάχιστο­ν 1.000 αστυνομικο­ύς σε 19 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα.

 ?? ?? Αξιωματούχ­οι της αστυνομίας δήλωσαν ότι οι δωρεές για την ενίσχυση του ISIS έχουν στόχο να διασφαλιστ­εί η παράδοση προμηθειών σε μέλη της οργάνωσης και στις οικογένειέ­ς τους που κρατούνται στα στρατόπεδα Αλ Χολ (φωτογραφία) και Ροζ, σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία.
Αξιωματούχ­οι της αστυνομίας δήλωσαν ότι οι δωρεές για την ενίσχυση του ISIS έχουν στόχο να διασφαλιστ­εί η παράδοση προμηθειών σε μέλη της οργάνωσης και στις οικογένειέ­ς τους που κρατούνται στα στρατόπεδα Αλ Χολ (φωτογραφία) και Ροζ, σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece