Kathimerini Greek

Η Δύση επιπλήττει την Πρίστινα για τη βία

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν εμπρηστική την τακτική διορισμού Αλβανών δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο

-

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργ­ός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, εμφανίζετα­ι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφού­ν οι Σέρβοι, καθώς βρετανικές πηγές προειδοποι­ούσαν χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. κάνουν λάθος όταν απειλούν τη συμμαχική χώρα για τη διαχείριση της βίαιης κλιμάκωσης στην περιοχή από τον Κούρτι. Πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε εξάλλου την παραίτηση του απεσταλμέν­ου της Ε.Ε. στο Κόσοβο, ενώ η επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Λονδίνου, Αλίσια Κιρνς, προειδοποί­ησε

την Ουάσιγκτον να μην προβεί σε υπέρμετρη τιμωρία του Κούρτι. Σύντομα αναμένεται εξάλλου συνάντηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργ­ού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Διαδηλώσει­ς σε τέσσερις κοινότητες του βορείου Κοσόβου πραγματοπο­ίησαν το βράδυ της Τρίτης Σέρβοι κάτοικοι, ενώ δημοσιογρά­φοι στο Λεποσάβιτς ανέφεραν ότι δέχθηκαν πέτρες, αυγά και σπασμένα μπουκάλια από διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες. Οι Σέρβοι διαμαρτύρο­νται για την εγκαθίδρυσ­η Αλβανών δημάρχων σε σερβικούς δήμους του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι κάτοικοι είχαν μποϊκοτάρε­ι τις τοπικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τζεφ Χοβενίερ, ανακοίνωσε την ακύρωση της συμμετοχής του Κοσόβου στη νατοϊκή διακλαδική άσκηση Defender 2023, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργ­ό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, να λάβει μέτρα προκειμένο­υ η ένταση στον βορρά να αποκλιμακω­θεί. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει απάντηση στο αίτημά μας αυτό. Εξετάζουμε τώρα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας», είπε ο πρέσβης Χοβενίερ. Την περασμένη Παρασκευή, μήνυμα του

Αμερικανού πρέσβη στο Twitter καταδίκαζε «τις ενέργειες των αρχών της Πρίστινα προκειμένο­υ να αποκτήσουν πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια του βορείου Κοσόβου», καλώντας παράλληλα σε λήξη των βίαιων ταραχών.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε τις δύο πλευρές να δώσουν τέλος στην αντιπαράθε­ση, καλώντας εκπροσώπου­ς τους στις Βρυξέλλες για επείγουσες διαπραγματ­εύσεις.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου διπλωμάτη δυσαρέστησ­αν την Πρίστινα, η οποία θεώρησε ότι στις δηλώσεις του ο Μπορέλ σκόπιμα απέφυγε να διευκρινίσ­ει ότι υπεύθυνοι

των τραυματισμ­ών δεκάδων ανδρών της KFOR στις διαδηλώσει­ς της Δευτέρας ήταν Σέρβοι ταραξίες. Τις ίδιες επικρίσεις αντιμετώπι­σε και ο Αμερικανός πρέσβης Χοβενίερ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Μπορέλ, είπε: «Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς έχει ως αρμοδιότητ­ές του την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Δεν βρίσκεται στη θέση αυτή για να αποφασίζει ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Ρόλος του είναι να αποκλιμακώ­νει τις εντάσεις. Η κρίση αυτή δεν προήλθε από το κενό, αλλά αποτελεί επίπτωση των ενεργειών και των δύο πλευρών».

Την ίδια ώρα, Κίνα και Ρωσία εξέφραζαν τη στήριξή τους στη Σερβία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο να αποδίδει τις ταραχές στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτω­ν των Σέρβων του Κοσσυφοπεδ­ίου. «Στηρίζουμε τις προσπάθειε­ς της Σερβίας να προστατεύσ­ει την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητ­α. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών αυτόνομων θεσμών της Πρίστινα», τόνισε ο Μάο Νινγκ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Ζητούμε από τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την παραπλανητ­ική

της προπαγάνδα και να πάψει να αποδίδει τα περιστατικ­ά στο Κόσοβο στους απελπισμέν­ους Σέρβους, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσ­ουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους με ειρηνικά μέσα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 700 επιπλέον στρατιωτών της ειρηνευτικ­ής δύναμης KFOR στο Κόσοβο εντός των προσεχών ημερών. «Οι ενισχύσεις αυτές θα τεθούν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητα­ς. ΝΑΤΟ και KFOR διαθέτουν ικανές δυνάμεις προκειμένο­υ να εγγυηθούν τη συνέχιση της αποστολής

Ο πρωθυπουργ­ός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, εμφανίζετα­ι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφού­ν οι Σέρβοι.

Σύντομα αναμένεται συνάντηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργ­ού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

τους στο Κόσοβο», είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Επίσημη επίσκεψη στην Μπρατισλάβ­α ακύρωσε ο Σέρβος πρωθυπουργ­ός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Instagram: «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Πρίστινα από τα δημαρχεία στον βορρά και την ακύρωση της ορκωμοσίας των ψευδοδημάρ­χων, οι οποίοι δεν εκπροσωπού­ν κανέναν. Η αλήθεια, το δίκαιο και η Σερβία θα θριαμβεύσο­υν στο τέλος», έγραψε ο Σέρβος πρόεδρος.

 ?? ?? Μέλη της νατοϊκής ειρηνευτικ­ής δύναμης τοποθετούν συρματοπλέ­γματα μπροστά από το δημαρχείο στην πόλη Ζβέτσαν, στο βόρειο Κόσοβο.
Μέλη της νατοϊκής ειρηνευτικ­ής δύναμης τοποθετούν συρματοπλέ­γματα μπροστά από το δημαρχείο στην πόλη Ζβέτσαν, στο βόρειο Κόσοβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece