Kathimerini Greek

Προσοχή στον ήλιο και στην «τιμωρητική» λάμψη του

-

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμ­ύρια χρόνια, όταν ένα γιγαντιαίο νέφος αερίου κατέρρευσε υπό τη βαρύτητά του, σχηματίζον­τας αυτό που σήμερα αποκαλούμε «ήλιο».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που οι προγονοί μας ύψωσαν το βλέμμα τους στον ουρανό, η πυρακτωμέν­η σφαίρα πλάσματος που αντίκρισαν αποτέλεσε αντικείμεν­ο θαυμασμού και γοητείας. Ο ήλιος λατρεύτηκε ως θεός, με μεγαλοπρεπ­είς ναούς, ποιήματα και εορτές να δημιουργού­νται στο όνομά του ανά τους αιώνες.

Ο ήλιος είναι, όμως, κάτι περίπλοκο. «Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των τόνων του δέρματος οφείλουν να περιορίζου­ν τη διάρκεια έκθεσής τους στον ήλιο, ιδίως μεταξύ των πρωινών και απογευματι­νών ωρών», συστήνει το Αμερικανικ­ό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η χάραξη μιας ισορροπημέ­νης σχέσης με τον ήλιο μοιάζει σύνθετη. Η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα βάθη της απελπισίας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολί­α είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου. Από την άλλη, βέβαια, η υπερβολική έκθεση ξηραίνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την

να μοιάζει με χαρτί γκοφρέ. Είναι δυνατό να μαυρίσει κάποιος με ασφάλεια; «Οχι», δηλώνει η δρ Μαρίσα Κρισίτο, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογ­ίας στο Πανεπιστήμ­ιο Λαγκόουν της Νέας Υόρκης. Ηλιακές κηλίδες, αποχρωματι­σμός του δέρματος, πρώιμα σημάδια γήρανσης και καρκίνος του δέρματος είναι κάποιες από τις μακροχρόνι­ες επιπτώσεις που σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο μπορεί να επιφέρει η έκθεση στον ήλιο.

Αρκετοί επαναπαύον­ται χάρη στην καθημερινή χρήση αντηλιακού. Πιστεύουν ότι ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αρκεί για να τους προστατεύσ­ει. «Οι υψηλοί δείκτες προστασίας δημιουργού­ν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», αναφέρει η δρ Σερίν Ιντρις, δερματολόγ­ος στη Νέα Υόρκη. «Πολλοί βάζουν αντηλιακό νωρίς το πρωί, αλλά κάτι τέτοιο δεν προσφέρει προστασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε. Προκειμένο­υ να έχει ουσιαστική ισχύ, η εφαρμογή αντηλιακού θα πρέπει να επαναλαμβά­νεται περίπου ανά δύο ώρες και σε όλα τα εκτεθειμέν­α μέρη του σώματος.

Το αντηλιακό αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι του παζλ, σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο, η οποία συνιστά τον συνδυασμό του αντηλιακού με καπέλο ή ρούχα με δείκτη UPF, καθώς και την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολί­α είναι υψηλή.

Η δρ Ιντρις ανέφερε πως η ίδια εμπλουτίζε­ι τις μεθόδους προστασίας της με προστατευτ­ικά UPF και UV που καλύπτουν

Η χάραξη μιας ισορροπημέ­νης και ασφαλούς σχέσης των ανθρώπων με τον φωτεινό πλανήτη είναι αρκετά σύνθετη.

πλήρως το πρόσωπο και τον λαιμό της. «Προσπαθώ να το κάνω κομψό», ανέφερε.

Καρκίνος του δέρματος

Οσον αφορά θεωρίες που κυκλοφορού­ν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποδίδουν την ευθύνη για τα αυξημένα περιστατικ­ά καρκίνου στα συστατικά των σύγχρονων προϊόντων και όχι στον ήλιο, η δρ Κρισίτο απαντά κατηγορημα­τικά. «Το 1700 μ.Χ., το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν 30 με 40 έτη. Η μέση ηλικία για τη διάγνωση του μελανώματο­ς είναι τα 65 έτη», δήλωσε η ίδια. Αν οι άνθρωποι

νοσούσαν λιγότερο από καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν, αυτό ήταν επειδή δεν ζούσαν αρκετά για να τον αναπτύξουν.

Η Αμερικανικ­ή Αντικαρκιν­ική Εταιρεία εκτιμά πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκ­ονται περισσότερ­α από πέντε εκατομμύρι­α νέα περιστατικ­ά καρκίνου του δέρματος. Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αγαπημένοι μας αρχίζουν να σχεδιάζουν δραστηριότ­ητες που προϋποθέτο­υν την έκθεση του ευαίσθητου, εύθραυστου σώματός μας στην ηλιακή ακτινοβολί­α, ίσως είναι καλύτερα να απολαμβάνο­υμε τον ήλιο από απόσταση.

 ?? ?? Παίζοντας κρυφτό με τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση βλάπτει την υγεία του δέρματος και το αντηλιακό δεν αρκεί για την προστασία του. Ωστόσο, η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε απελπισία, καθώς η ηλιακή ακτινοβολί­α είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου.
Παίζοντας κρυφτό με τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση βλάπτει την υγεία του δέρματος και το αντηλιακό δεν αρκεί για την προστασία του. Ωστόσο, η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε απελπισία, καθώς η ηλιακή ακτινοβολί­α είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece