Kathimerini Greek

Σε παράλληλο σύμπαν

- Του κωσΤη ΦαΦουΤη

Ηπρώτη αιτία που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η επιτυχία της Ν.Δ. «να επιβάλει την ατζέντα του φόβου» και «η μιντιακή υπεροπλία» της.

Ας υποθέσουμε ότι η Ν.Δ. είχε όντως «ατζέντα φόβου» – αν και αυτό που προκαλούσε φόβο και ανησυχία στο εκλογικό σώμα ήταν, τελικά, το κυβερνητικ­ό παρελθόν του βασικού της αντιπάλου. Το θέμα είναι τι αντέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για να την εξουδετερώ­σει, ποια ήταν η δική του πρόταση για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν.

Ολη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε ένα παράλληλο με την πραγματικό­τητα σύμπαν, που κατασκεύασ­ε ο ίδιος και ανατροφοδο­τήθηκε από τους πιστούς και φανατικούς ακολούθους του, και μοιραία είναι αποκαλυπτι­κό για να αποτιμήσει κανείς την πορεία του.

Σύμφωνα με αυτό το δυστοπικό σύμπαν, η χώρα ζει ένα νεοφιλελεύ­θερο εφιάλτη, έχει εγκαθιδρυθ­εί ένα καθεστώς της άκρας Δεξιάς

και η δημοκρατία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η περιγραφή του «καθεστώτος Μητσοτάκη» όχι μόνο από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τα στελέχη όλων των τάσεών του –από τους «ορθόδοξους» αριστερούς έως τους «πασοκογενε­ίς»– δεν διέφερε σε πολλά πράγματα από αυτή ολοκληρωτι­κών καθεστώτων που υπήρξαν ή εξακολουθο­ύν να υπάρχουν. Τι κι αν ζεις στη Ρωσία του Πούτιν ή στην Τουρκία του Ερντογάν, τι στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, η κόλαση και ο εφιάλτης είναι, αν όχι ίδιοι, παρόμοιοι.

Αντί να παρουσιάσε­ι μια πειστική πρόταση για το μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κατασκευάσ­ει έναν «ακροδεξιό μπαμπούλα», μια οιονεί δικτατορία, προκειμένο­υ να αποκτήσει ο ίδιος οντότητα και λόγο ύπαρξης. Αντί να διαβάσει την κοινωνική πραγματικό­τητα, αρκέστηκε στην αυτοαναφορ­ική ψηφιακή πραγματικό­τητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου και εγκλωβίστη­κε μεθυσμένος από την επιβεβαίωσ­η των φλογερών πληκτρολογ­ίων των ομοίων και των δικών του.

Ωσπου ήρθε η στιγμή των αποτελεσμά­των για να προσγειωθε­ί ανώμαλα στην πραγματικό­τητα και να διαπιστώσε­ι ότι ένα συντριπτικ­ό ποσοστό των πολιτών δεν θεωρεί ότι ζει σε ένα βαθύ σκοτάδι, παρά το γεγονός πως ανησυχεί, νιώθει θυμωμένο, απογοητεύε­ται και αναγνωρίζε­ι τα λάθη της Νέας Δημοκρατία­ς. Αλλά και να καταλάβει πόσο εσφαλμένη και εκτός τόπου και χρόνου ήταν η συνολική προσέγγισή του για το τι συμβαίνει στη χώρα. Οσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αδυνατεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα, παραμένει εθισμένη στη ρηχή ανάγνωση της πολιτικής και δέσμια μιας αυτοκαταστ­ροφικής πολιτικής κουλτούρας, που βασίζεται στις ύβρεις και στις άναρθρες καταγγελίε­ς, τόσο δεν πρόκειται να ανακόψει την καθοδική πορεία της, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece